Aquestes són les companyies que més estan guanyant en borsa en aquesta «nova normalitat» | EDE
movi-image-eleconomista-companias-ganando-bolsa-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
4 min del teu temps

Aquestes són les companyies que més estan guanyant en borsa en aquesta «nova normalitat»

Wed Oct 28 11:15:08 CET 2020

Malgrat que aquest 2020 està sent un any complicat, hi ha negocis que estan recollint beneficis espectaculars.

Que la crisi de la COVID-19 suposa un impacte sense precedents en els mercats de valors no és cap novetat. La majoria de les empreses relacionades amb sectors com el turístic o l'industrial han patit descensos majúsculs davant les males perspectives econòmiques a escala global. De fet, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) estima que l'economia mundial caurà un 4,5 % aquest any.

No obstant això, com diu el refrany «Si hi ha maror, peix en abundor». Les necessitats que ha destapat la pandèmia i els canvis que ha comportat en molts aspectes han provocat que no siguin poques les empreses que estan tenint un any en borsa espectacular. És el cas d'aquelles companyies relacionades, per exemple, amb l'àmbit de la salut, la tecnologia o l'alimentació.

Et pot interessar: La digitalització, la robòtica i la sostenibilitat, opcions d'inversió temàtica reforçades per la COVID-19


Tecnologia

Sens dubte, la tecnologia ha estat la gran triomfadora des de principis d’any. Només cal veure l'evolució de l'índex tecnològic per excel·lència, el NASDAQ-100, que des de gener ha pujat un 24 %. Un dels noms propis que més ha sonat en aquest àmbit és el de Zoom, l'empresa de videotrucades i reunions virtuals. Amb passaport nord-americà, el 2020 els seus títols han escalat més d'un 580 %, i s'ha convertit en la companyia més alcista de l'esmentat NASDAQ-100. Gràcies a aquesta pujada espectacular, en borsa el grup ja val més de 132.000 milions de dòlars, ja supera altres companyies com Qualcomm i s’aproxima a T-Mobile. En el segon trimestre de l'any el seu benefici va fregar els 186 milions de dòlars, enfront dels 5,5 milions que va aconseguir en el mateix període de l'any anterior. El consens del mercat que recull Bloomberg espera que el 2020 en guanyi uns 704 milions; 28 vegades més que el 2019, quan en va obtenir 25,3 milions.

Et pot interessar: Quins sectors en borsa poden sortir més beneficiats dels ajuts europeus per a la reconstrucció

Una altra de les firmes destacades dins d'aquest sector és la també nord-americana Nvidia, fabricant de microprocessadors. En aquests nou mesos les seves accions s'han revaloritzat més d'un 100 %. L'àrea més forta de la companyia ha estat tradicionalment el gaming, principalment per les seves targetes gràfiques; però en el segon trimestre va anunciar que, per primera vegada, havia facturat més amb la divisió de centre de dades, amb la qual ha aconseguit 1.750 milions de dòlars enfront dels 1.650 milions provinents de gaming.

A Europa, la sueca Sinch és qui porta la veu cantant pel que fa a pujades en borsa: des del gener ha crescut més d'un 160 % i ara lidera l'índex STOXX Europe 600. La firma de serveis de computació en núvol es troba darrere de molts dels missatges de text que reben milions de persones arreu del món, des de missatges que avisen d'una cita mèdica fins als que notifiquen un viatge. La seva plataforma al núvol admet missatgeria, veu i vídeo i duu a terme 40.000 milions de transaccions a l'any. S'espera que el 2020 tingui uns beneficis de 49 milions d'euros, gairebé un 90 % més que l'any passat.

Salut

Juntament amb la tecnologia, i com no podia ser d'una altra manera, la salut ha estat un altre dels sectors que més ha destacat entre els inversors. Dins d’aquest sector, sens dubte, Moderna és una de les més populars. Amb un repunt de més del 230 % enguany, és una de les cinc companyies més alcistes del NASDAQ-100. La firma ha estat una de les pioneres pel que fa a la recerca i el desenvolupament d'una vacuna contra la COVID-19 i espera donar dades preliminars de la seva eficàcia al novembre. El primer semestre de l'any va aconseguir reduir les pèrdues un 10 %, fins als 240,9 milions de dòlars.

Amb una pujada de més d'un 100 %, l'espanyola Pharma Mar se situa com a líder mundial en el desenvolupament de fàrmacs d'origen marí. Recentment s'ha incorporat a l’IBEX 35. Una de les novetats de l'any és que Pharma Mar ha creat una unitat de virologia, una àrea que defineix com a clau en el futur. L’Aplidin, un dels seus fàrmacs, ja s’està assajant per comprovar la seva eficàcia en el tractament de la COVID-19. En aquest sentit, les estimacions dels analistes s'han duplicat des del gener. Si a principis d'any els pronòstics indicaven que el 2020 registraria uns guanys nets de 74 milions d'euros, ara s'espera que sobrepassi els 150 milions d'euros.

Per la seva banda, West Pharmaceutical també anota en el parquet una pujada de més d'un 100 %. El dissenyador i fabricant de sistemes d'administració i envasat de productes farmacèutics injectables ha guanyat en el segon trimestre de l'any 91,2 milions de dòlars, el que es tradueix en una millora del 38 % respecte del mateix període de l'any anterior.

Alimentació

El sector de l'alimentació ha estat un dels que menys ha patit durant el 2020 pel fet de ser de primera necessitat. De fet, només a Espanya la despesa en alimentació es va disparar fins a un 38 % al març en comparació amb el mateix període del 2019 segons Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de l'activitat comercial.

 

 

 

 

movi-image-eleconomista-companias-ganando-bolsa-grafico

 

 

 

 

Precisament, una companyia espanyola està vivint el seu any daurat en borsa. Es tracta de Deoleo que, amb una pujada superior al 800 %, és la companyia més alcista del mercat espanyol. A més, es tracta del millor balanç borsari de la seva història. Cal tenir en compte que Deoleo entra dins dels denominats valors estrets; és a dir, amb un valor de mercat reduït, poca liquiditat i una volatilitat elevada. Quan va arrencar el 2020, els seus títols se situaven en els 0,026 euros i ara se situen en els 0,26 euros. El productor d'oli d'oliva, líder mundial i propietari de marques com Koipe o Carbonell, va arribar als 251 milions d'euros de beneficis en el primer semestre, en contraposició amb les pèrdues de 15 milions registrades el mateix període de l'any anterior a causa, principalment, de l'impacte extraordinari del procés de reestructuració i del bon desenvolupament del negoci a totes les regions.

Del 140 % és l'escalada dels títols de HelloFresh, una companyia alemanya de repartiment d'aliments frescos a domicili que ha vist impulsat el seu negoci pel confinament. Amb presència en grans mercats com els EUA, Alemanya, el Regne Unit, Austràlia i el Canadà, en el primer semestre de l'any va guanyar 155,5 milions d'euros, mentre que en el mateix període del 2019 va perdre 51 milions.

Per la seva banda, el supermercat britànic online Ocado millora un 120 % des de començaments d’any. S'espera que aquest 2020 encara tingui pèrdues, de 182 milions d'euros, però seran un 25 % menors que el 2019. Això sí, fins al 30 d'agost va declarar que els seus ingressos havien crescut un 52 % gràcies a l'enorme demanda de comandes per Internet que està generant la pandèmia.

Altres sectors

Una de les pujades en borsa més inesperades, pel fet de pertànyer a un sector durament castigat, és la de Tesla, que aquest any ha estat del 360 %. Cal recordar que Tesla (amb greus problemes de liquiditat fa tot just dos anys) va sorprendre amb els resultats dels últims trimestres i ha acumulat un any sencer amb beneficis. En el segon trimestre del 2020, i malgrat les restriccions pel coronavirus SARS-CoV-2, la companyia va ingressar només un 5 % menys que el mateix trimestre del 2019.

En la indústria del comerç online destaca Etsy, amb una alça anual superior al 150 %. Curiosament, el lloc web de productes varis, molts fets a mà, va ocupar la plaça de Tesla a l’S&P 500 i, des del 21 de setembre, és membre d'un dels índexs més importants del món. Només en el segon trimestre de l'any les seves vendes han augmentat un 137 %, fins als 429 milions de dòlars.

En el sector del joc s'engloba Evolution Gaming, amb seu a Suècia. El grup de casinos online puja aquest any un 103 % i les previsions apunten que aquest exercici recollirà un benefici de 265 milions d'euros; és a dir, un 77 % més que el 2019.

Et pot interessar: Quines són les inversions amb més potencial en la «nova normalitat»

Fotografia de Marvin Meyer a Unsplash
-Temes relacionats-
up