matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ajudes Europees
Com se sol·liciten els ajuts del fons Next Generation EU
Carlos S. Ponz - Tue Dec 20 20:02:22 CET 2022
Compartir

Per sol·licitar els fons europeus és clau conèixer al detall les convocatòries per tenir les màximes possibilitats d'èxit.

Qualsevol empresa, autònom o particular pot accedir al fons europeu Next Generation EU. La principal condició és que la inversió es destini a algun dels seus quatre eixos transversals: la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat social i de gènere. Hi ha diverses vies per sol·licitar aquests fons europeus, com per mitjà dels ajuts i les subvencions directes que ofereixen els ministeris, a través de les convocatòries que estan llançant les comunitats autònomes o bé per inversió indirecta gràcies a les entitats que treballen amb l'Administració.

Què és el fons europeu Next Generation EU?

És un instrument financer dissenyat per la Unió Europea per contribuir a la reparació dels danys econòmics i socials causats per la pandèmia del coronavirus. L'objectiu és doble: accelerar la recuperació de les economies dels estats membres i potenciar reformes estructurals per propiciar un creixement de la productivitat a mitjà i llarg termini.

La dotació total és de 750.000 milions d'euros i s'implementarà entre els anys 2021 i 2026. Espanya rebrà en total al voltant de 150.000 milions d’euros (més 50.000 milions d'euros del Marc Financer Plurianual), dels quals al voltant de 75.000 milions aniran destinats a subvencions i a transferències directes. La resta dels diners consistiran en préstecs que s'atorgaran a través de l'Estat.

Com rebrà i distribuirà Espanya els ajuts europeus?

El Govern ha elaborat el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), en què s'articulen 10 polítiques que actuen com a palanques per desenvolupar 30 línies d'actuació. El PRTR està centrat en la distribució dels diners que rebrà Espanya en concepte de subvencions i de transferències directes. El 37 % dels ajuts es destinarà a la transició ecològica, el 33 % a la transformació digital, i el 30 % restant es repartirà entre les polítiques de cohesió social i territorial i les mesures a favor de la igualtat.

El 2022, està previst que es rebin
dos desemborsaments més de
12.000 milions d'euros i de 6.000
milions d'euros

 

El 2021, Espanya ja va rebre 9.000 milions d'euros en concepte de bestreta juntament amb un primer pagament de 10.000 milions d'euros. El 2022, està previst que es rebin dos desemborsaments més de 12.000 milions d'euros i de 6.000 milions d'euros, igual que el 2023 (de 10.000 milions d'euros i de 7.000 milions d'euros). El 2024, només n'hi haurà un de 8.000 milions d'euros; el 2025, un altre de 3.500 milions d'euros; i el 2026, un darrer desemborsament de 4.000 milions d’euros.

Com se sol·liciten els ajuts europeus?

Empreses, autònoms i particulars poden sol·licitar els fons europeus a través de tres vies:

  • Ajuts o subvencions directes que duguin a terme les autoritats competents, fonamentalment els ministeris, i que es poden realitzar per concurrència simple (és a dir, que se seleccionen els projectes per estricte ordre de presentació de sol·licituds fins a l'esgotament dels fons) o a través de concurrència competitiva (al millor projecte).
  • Convocatòries que llancin les comunitats autònomes, que adjudicaran els fons via licitació, ajut o subvenció, i que, alhora, es pot conferir per convocatòria simple o per assignació directa dels ajuntaments.
  • Inversió indirecta, bé mitjançant empreses públiques o de direccions generals, o mitjançant licitacions de contractes d'obra a empreses privades.

Qualsevol de les convocatòries pot arribar a finançar el 100 % d'una inversió o cobrir-ne només una part.

Per propiciar la col·laboració publicoprivada, s'ha posat en marxa la figura dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), que persegueixen el desenvolupament de projectes amb una gran capacitat d'arrossegament per a l'economia espanyola. Cada PERTE és aprovat pel Consell de Ministres, amb el compromís que totes les entitats que hi participin subscriguin una sèrie de normes comunes per acreditar-se al Registre estatal d'organitzacions interessades en aquest tipus de projectes.

Pot interessar-te: Com pot accedir una empresa al fons europeu Next Generation EU

Préstecs a través de l'Estat

Al costat dels diners destinats a les transferències directes, hi haurà al voltant de 70.000 milions d'euros més en préstecs que gaudiran d'unes condicions toves i que tindran l'objectiu principal de complementar els projectes que estiguin en marxa. Aquest tipus de préstecs, que es podran sol·licitar fins al 2026, també poden suposar una ajuda important perquè les empreses puguin dur a terme els seus processos de transformació en algun dels eixos fonamentals del PRTR.

Tant en la sol·licitud dels crèdits com de les subvencions les companyies poden recórrer al suport del sector bancari, que exercirà un paper clau per cofinançar les inversions, canalitzar els ajuts i exercir un efecte amplificador.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

Compartir


Link
matricula-

Descubreix les ajudes europees que impulsaran el teu negoci

El nostre equip t’acompanya pas a pas per identificar les millors ajudes per a tu i perquè la gestió i la tramitació siguin més senzilles.

Coneix-ne més sobre els Fons Next Generation EUConeix-ne més sobre els Fons Next Generation EU