Viure viatjant: Així és el dia a dia des d’una ‘camper’ | EDE
Movi-image-viajar-caravana-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Viure viatjant: Així és el dia a dia des d’una ‘camper’

Fri Oct 18 09:29:10 CEST 2019

Ser un nòmada a quatre rodes és cada vegada més comú. Descobrim aquest mode de vida de la mà d’un dels seus protagonistes

El Marcos va decidir canviar la seva vida fa quatre anys, quan va convertir una camper en la seva nova llar. La seva adreça és ara a França, però abans va estar a Eslovènia, Croàcia, Itàlia o Àustria; avui dirigeix Nomad Campers, empresa dedicada al disseny d’aquest tipus de vehicles.

Des de la seva casa sobre rodes, anima a donar el pas a tots aquells que es plantegen un canvi d’aires. Així és la seva inspiradora història.

Què et va portar a prendre aquesta decisió?

És una història que en un principi veia com una desgràcia, però que s’ha convertit en la millor experiència de la meva vida. El 2014 era treballador del servei sanitari del 112, i em vaig acabar avorrint. Un dia, em vaig armar de valor i vaig decidir que era hora de fer allò que portava dins i que no deixava de moure’s dins meu. Així que em vaig lligar la manta al cap i em vaig posar a buscar com viure a l’estranger. L’únic requisit era que no entengués el que deia la gent, a més de poder seguir sent útil per a les persones que fossin en aquell lloc. Allà va començar l’aventura.

On t’has establert durant aquest temps?

Fins l’any passat no m’havia establert enlloc: vaig passar per Hongria, Eslovènia, Croàcia, Bòsnia, Itàlia, República Txeca i Àustria. A dia d’avui sóc a França, perquè porto un temps feliçment casat amb una noia francesa a la qual vaig conèixer al principi d’aquesta aventura. La vida nòmada no ens ha anat gens malament a cap dels dos.

Com és el dia a dia des d’una camper?

La vida del dia a dia, lluny d’allò que es pot pensar, no és molt diferent a la d’una casa. Només cal ser una mica més organitzat. En viure en un lloc tan petit tens molt poques coses materials i aprens a viure amb allò estrictament necessari.

Esmorzar, per exemple, porta una mica més de temps del que és normal: viure en un lloc modular et fa ser més organitzat, ja que has de decidir què menjar abans de posar la taula a lloc, perquè si no l’hauràs de desmuntar. Després frego i em dutxo (sí, tinc dutxa!).

Després toca treballar, cosa que depèn del lloc on sigui. Aquí ve una de les millors coses de viure en una camper: és més barat. Per tant, no necessites treballar vuit o deu hores al dia; és suficient fer-ho fins l’hora de dinar.  Després, estic lliure per anar-me’n a la muntanya si fa bo, o a la ciutat a conèixer llocs, prendre alguna cosa o conèixer gent. Si fa mal temps, queden mil coses a fer: veure una pel·lícula a l’ordinador, llegir o jugar a jocs de taula.

 

Movi-image-viajar-caravana-2


 

Com es relacionen la teva feina i el teu mode de vida?

Actualment la meva feina i el meu mode de vida estan molt relacionats. Estava una mica cansada de feines que no m’omplien, així que em vaig adonar que, igual que havia construït una camper, podia fer-ne dues, tres o quatre. Així que vaig muntar una empresa, Nomad Campers, als peus del Pirineu francès, en la qual ens dediquem a fer campers a mida.

Com es gestionen les despeses? Quines són les principals?

M’encantaria viatjar sense mirar quant val tot, però malauradament no puc. La principal despesa d’aquest mode de vida és, sens cap dubte, el combustible, encara que hi ha gent que està bastant assentada i gasta menys. Les meves ganes de moure’m també han portat a avaries; per molt nou que sigui un vehicle, quan fas bastants quilòmetres tard o d’hora s’acaba espatllant alguna cosa, sobretot en el motor. A més, cal tenir una bona assegurança antirobatoris. A partir d’aquí, són despeses típiques: el menjar, cosa que també tenen les cases tradicionals, o l’oci, entrades a museus o al cine.

El costat positiu és que no tenim despeses en electricitat, perquè funcionem amb panells solars i bateria. Tenim gas per a la cuina, però la despesa és mínima, com també ho és la de l’aigua, així que no ho tenim en compte.

Quins són els avantatges i els desavantatges de viure viatjant?

Un dels avantatges més grans és que neteges la casa en mitja hora (rialles). A més, si algun dia no t’agraden els teus veïns, arrenques i te’n vas a viure a un altre lloc. Si plou i no vols veure ploure, te’n vas a buscar el sol. No són tot avantatges, però sí que n’existeixen moltes.

Pel costat dolent has de ser més organitzat, tenir menys objectes… però a canvi tens un jardí molt gran, o una casa en primera línea de platja.

Coneixes més casos com el teu?

És clar! Som molts els que ens en hem anat de casa per agafar una moto o una caravana, tres o quatre motxilles i donar la volta al món. Ara mateix et pots conèixer per xarxes com Instagram, YouTube o Facebook.

De fet, aquesta vida nòmada està de moda. Hi ha moltíssima gent que vol fer alguna cosa així i no sap com enfocar-ho, potser per por de fracassar. Tota aquesta gent que hem conegut són gent que al final s’han atrevit a ser més forts que les seves pors. Recórrer el món, Europa, la ruta de la Seda, Amèrica… o fins i tot viure al jardí de casa teva. Al final, tot consisteix en escapar de la rutina.
 

Fotografies de Jack Anstey i Julie Kwak a Unsplash
-Temes relacionats-
up