Petites idees que facturen milions | EDE
Movi-image-pequenas-ideas-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Petites idees que facturen milions

Mon Oct 21 09:45:22 CEST 2019

Com convertir una idea en un negoci rendible

“Abans, els negocis d’èxit s’associaven sempre a grans companyies, amb enormes plantilles de treballadors. Però avui aquesta ja no és la norma”. Així de clar ho tenen a CEAJE, la Confederación Española de Asociaciones de Jóvenes Empresarios, conscients que actualment no et cal una gran empresa per tenir un negoci rendible i potent.

Hi ha exemples de sobres que així ho demostren:

  • Els cosins nord-americans Adam Callinan i Matt Campbell, fundadors de Bottlekeeper, van detectar una necessitat: mantenir les ampolles de cervesa fredes durant molt temps i, a més, protegides. Han construït un negoci milionari amb només sis treballadors i amb Internet com a únic canal de comercialització: més d’un milió de dòlars en vendes en 24 hores i inversors com Mark Cuban, propietari dels Dallas Mavericks de la NBA.
  • We Are Knitters és un e-commerce de venda de cabdells i jocs per teixir. Va ser fundada l’any 2009 per Pepita Marín i Alberto Bravo, que tenien 23 anys. Avui, facturen prop de 10 milions d’euros i tenen menys de 30 treballadors.
  • Funidelia és una botiga en línia de disfresses nascuda a l’Aragó que distribueix a més de 90 països d’arreu del món. Té una previsió de facturació per al 2018 de 30 milions d’euros i una plantilla de 50 llocs de treball directes.

“Ens sorprendríem de la quantitat de petits emprenedors que no són coneguts i que es guanyen la vida molt bé, generen llocs de treball i tenen una vida més que envejable, amb unes ràtios de rendibilitat per sobre de la mitjana”, reflexiona Jorge Aracil, CEO de la consultora de negoci Take Advantage, professor d’ESIC i expert en gestió empresarial i direcció de persones.

La digitalització, la seva aplicació en els diferents processos i la consegüent reducció de costos han fet possible que les empreses puguin accedir a clients als quals abans no arribaven i atendre segments de negoci que fins fa poc no estaven ben servits. Segons l’opinió d’Aracil, els factors d’èxit dels nous models de negoci tenen moltes similituds amb les startups: “Idees adaptades a microsegments, agilitat de resposta, estructures molt flexibles, compromís, talent que aprèn a desaprendre, cooperació, acords i ús pràctic de la tecnologia”.

Jordi Vinaixa, professor del Departament de Direcció General i Estratègia d’ESADE, insisteix en dues claus perquè una idea funcioni: que vagi destinada a resoldre un gran problema d’un gran mercat i que ho faci amb una proposta de valor que sigui única i diferent. “El problema és que no sempre sabem trobar aquests grans mercats, ja que en general estan servits”.

Els petits negocis també es poden fer grans creant una necessitat o canviant les regles del joc del seu sector. “El lloguer de vacances o el transport de ciutat ja estaven atesos, però Airbnb o Uber van saber veure les imperfeccions i van ser capaces de proposar i gestionar una proposta de valor”, ressalta Vinaixa. Recorda, per exemple, que ja fa deu anys algun dels seus alumnes va veure aquestes ineficiències en el mercat del transport o del lloguer de vacances però no va saber gestionar la proposta. “És fàcil tenir idees, però la clau és saber executar-les. Sense això, no valen res”.

 

 

Movi-image-pequenas-ideas-2

 


 

Actualment, aquestes idees es poden dur a terme amb un nombre mínim de treballadors: “Gràcies a processos com ara l’outsourcing, tu, com a fundador de l’empresa, contractes el talent que necessites quan ho necessites. Això és un win-win  per a tots: per a l’empresa, perquè disposa del millor talent en tots els seus projectes, i per al professional, perquè forma part de les iniciatives que ell vol, les que valora més i les que li aporten més coses”, asseguren des de CEAJE. Tanmateix, Vinaixa creu que per ser gran cal tenir una certa dimensió, “una altra cosa és que es comenci amb una dimensió petita”.

El segment que comprèn més petites empreses amb grans negocis segurament és el de les vendes de productes en línia. “Tens una bona idea, un producte innovador, que té ganxo, que cobreix noves necessitats dels clients. El teu canal de vendes: Internet. Sense intermediaris. Al principi, pots subcontractar els serveis de màrqueting, publicitat, gestió de xarxes socials, etc. I a mesura que el negoci creix, muntes un petit equip de gent essencial per a l’empresa, mentre continues comptant amb professionals externs que t’ajuden quan ho necessites”, resumeixen a CEAJE.
 

 

Fotografies de Tara Evans i Oliss a Unsplash
-Temes relacionats-
up