Hi ha negoci en el DIY | EDE
movi-image-negocios-diy-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Hi ha negoci en el DIY

Mon Nov 18 11:49:13 CET 2019

Petites i mitjanes empreses treuen partit a la filosofia “fes-ho tu mateix”

Per què comprar un producte quan pots fer-te’l tu? El concepte “do it yourself” o DIY (és a dir, ‘fes-ho tu mateix’) fa referència a la pràctica de crear o arreglar coses personalment, en comptes de pagar a un professional perquè s’ocupi de reparar-les o comprar-ne de noves.

Darrere d’aquest concepte hi ha tot un moviment cultural en contra del consum massiu d’articles fabricats en cadena i a favor d’aprendre a elaborar-los per un mateix. Els últims anys, petites i mitjanes empreses han sabut treure partit d’aquesta tendència, oferint als seus clients eines, materials i coneixements perquè puguin crear els seus propis productes.

Creativitat, originalitat i estalvi

Un dels principals motius pels quals agrada tant la filosofia DIY és que permet gaudir no només del resultat, sinó també del procés. Tardes teixint un jersei, arreglant una bicicleta en família o pintant un moble. Aficions que donen un valor afegit al resultat final.

També hi entra en joc la idea de crear articles personals, originals i exclusius. Davant d’un mercat en el qual la majoria dels productes es generen en cadena, alguns clients valoren gaudir d’una cosa única, diferenciar-se.

Molts veuen en aquest concepte l’oportunitat d’estalviar. Reparar una cosa que ja tens o fer-la tu acostuma a resultar més econòmic que comprar-ne una de nova. I, d’altra banda, és més respectuós amb el medi ambient.

Els sectors del DIY

Els negocis que més poden aprofitar aquesta tendència són, en primer lloc, els relacionats amb àmbits creatius. La moda, la rebosteria i la decoració, per exemple, són sectors en els quals es valoren molt els articles artesanals, fets a mà.

La tendència DIY ha crescut també en aquells sectors que tenen més impacte social i mediambiental. De nou cal referir-se la moda, on cada vegada més empreses aposten per la sostenibilitat i més clients mostren rebuig cap a la producció massiva, però també a camps com la mecànica o la tecnologia. Molts usuaris opten per fabricar-se o arreglar-se ells mateixos els aparells electrònics, amb l’objectiu de reduir l’impacte mediambiental de comprar-ne de nous.

Casos d’èxit

We Are Knitters

Aquesta empresa espanyola va néixer com a startup el 2011 de la mà d’Alberto Bravo i Pepita Marín, i avui opera en nombrosos països d’Europa i en el seu mercat principal: els EUA. El seu producte: kits amb cabdells de llana, agulles i patrons. En altres paraules, tot el necessari per teixir peces com barrets, bufandes o jerseis des de zero, tant per a principiants com per a teixidors experimentats. L’any 2018, We Are Knitters va facturar 10 milions d’euros.

London Bike Kitchen

London Bike Kitchen representa a la perfecció la cultura del DIY. Es tracta d’un taller que ofereix als seus clients la possibilitat d’arreglar i construir les seves pròpies bicicletes, alhora que ofereix cursos de mecànica i manteniment. El seu objectiu és que tothom qui hi entri gaudeixi aprenent com funciona el vehicle i obtingui els coneixements necessaris per solucionar qualsevol problema que se li presenti.

Fábrica de Texturas

El seu plantejament és similar al de We Are Knitters: en aquest cas, l’empresa ven kits amb tot el que cal per crear un projecte d’arts plàstiques. Enquadernació japonesa, premsatge, estampació, etc. Els kits de Fábrica de Texturas contenen tot el que necessites per començar i acabar un projecte, des dels materials fins a les instruccions.

Moltes altres botigues especialitzades en jardineria, cuina i un llarg etcètera ofereixen també kits DIY entre els seus productes. D’altres han optat per especialitzar-se en tallers i donen formació a un públic que no para de créixer.

-Temes relacionats-
up