El mètode Lean o com desenvolupar projectes reduint costos | EDE
movi-image-metodo-lean-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
2 min del teu temps

El mètode Lean o com desenvolupar projectes reduint costos

Mon Oct 07 13:04:41 CEST 2019

Aquesta metodologia innovadora i econòmica encaixa amb la filosofia del fracàs com a forma d’aprenentatge i millora

“Si t’equivoques, fes-ho ràpid i barat”. Aquesta és una de les premisses del mètode Lean, una de les fórmules de treball de les empreses de software de Silicon Valley (EUA). Es basa en l’experimentació i en el mètode d’assaig i error.

El que la diferencia d’altres fórmules de treball és l’enfocament low cost i la rapidesa d’execució. Així aconsegueix reduir els costos de llançar una empresa o posar en marxa un projecte, un plantejament que resulta ideal per a les empreses en temps de coronavirus.

El mètode permet “diferenciar una idea bona, que és la que té aplicació i integració”, explica Simon Lee, director general de la consultora Península, especialitzada en innovació, en el Podcast de Banc Sabadell sobre mètodes creatius de les empreses per superar la crisi.

 

Passos bàsics del mètode Lean

La seva filosofia és molt fàcil d’entendre i aquí radica part del seu èxit. De forma molt resumida, es tracta de crear, mesurar, aprendre i tornar a començar el cicle.

Pas 1. Plantejar una hipòtesi de treball

Correspon a “la idea”, al que es pretén provar. Basant-se en la metodologia de desenvolupament de client, s’ha d’identificar una necessitat o un problema que cal resoldre. Per exemple, un nínxol de clients que té una necessitat molt concreta d’un producte.

Pas 2. Crear un producte mínim viable (MVP)

L’objectiu d’aquest producte mínim viable (MVP, per la sigla en anglès) és sortir al mercat tan aviat com sigui possible per poder mesurar i validar la hipòtesi. Seguint l’exemple anterior, en el mètode tradicional caldria contactar amb un distribuïdor, crear una xarxa d’enviament i distribució, assegurar la xarxa de venda… En comptes d’això, l’MVP pot consistir a crear un web bàsic per anunciar-hi el producte i indicar on es pot adquirir.

Pas 3. Mesurar la hipòtesi

El mètode Lean es basa en l’experimentació i el mesurament. Per això és important definir les mètriques clau, és a dir, què determinarà si la hipòtesi és vàlida o no. En el cas que exemplifiquem, podria ser el nombre de comandes que es fan.

Pas 4. Generar aprenentatge, pivotar si és necessari i repetir

Gràcies a l’aprenentatge continu, es pot millorar el producte i fer prosperar els processos. Per exemple, comprovar quin producte ha tingut més èxit o en quin cal enfocar-se.

Un cicle sense fi

Una vegada acabat aquest procés, tot es repeteix. Dins d’una gran empresa, aquesta filosofia consisteix en una experimentació contínua per millorar i polir processos i projectes. “És com un vaixell en el qual no sempre tens clara la destinació, però sí el rumb o les petites correccions que cal anar aplicant al viatge”, explica Lee.

El mètode Lean ajuda a reduir la taxa de fracàs en el llançament d’empreses i productes, de manera que és ideal per començar a testar idees a baix cost. Com que la majoria de vegades ni tan sols fa falta un producte acabat, permet fer proves en un projecte d’emprenedoria i anar evolucionant sobre la marxa.

De fet, moltes empreses ja ho han estat provant en temps de coronavirus sense ni tan sols saber-ho. El millor exemple són els comerços a peu de carrer, que han hagut de fer el salt a la venda online durant la pandèmia. Per a l’hostaleria ha estat un procés similar, en el qual s’han vist forçats a seguir el mètode d’assaig i error per reinventar-se.

El mètode Lean en temps d’incertesa i recursos limitats

El coronavirus ha fet que avancem en termes de digitalització, canviant la manera de treballar i consumir i deixant la incertesa com a única certesa per al futur.

Com explica Heather McGough, fundadora de Lean Startup Co., som en un moment en què “mantenir l’statu quo és més arriscat que fer un canvi”, encara que assegura que aquestes alteracions no tenen per què ser abruptes ni majúscules. De fet, precisa que les grans transformacions són les més perilloses, perquè solen estar motivades per una reacció tardana.

D’altra banda, l’experta en estratègia empresarial explica que ara és el moment de fer aquests petits passos seguint el mètode Lean: “Les organitzacions necessiten implementar metodologies de treball centrades en les dades, que eliminin possibles perjudicis mentals i les ajudin a prendre millors decisions. Hem d’abraçar el dogma de fracassar de forma ràpida i aprendre encara més ràpidament”. “La pregunta clau que cal entomar en emprendre no és què passa si fracasses, sinó què passa si no aprens”, sentencia en aquest sentit Lee.

 

Fotografia de 85Fifteen i Paul Hanaoka a Unplash
-Temes relacionats-
up