Eines i apps imprescindibles per organitzar-te com a autònom | EDE
herramientas-apps-autonomos-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Eines i apps imprescindibles per organitzar-te com a autònom

Mon Oct 07 11:44:58 CEST 2019

Com a autònoms, una gran part de la rendibilitat empresarial depèn de nosaltres. Organitzar-se és clau per aprofitar el dia i tirar endavant la feina. En aquest article hem recopilat unes quantes aplicacions que considerem imprescindibles per portar un ordre i ser eficients.

No perdis mai l'agenda

L’agenda de contactes, com el calendari, és un dels motors d’un autònom. Noms, telèfons, adreces electròniques i, de vegades, adreces i fins i tot xarxes socials. No han estat mai tan importants per estar en contacte. Per això, eines com Google Contactes o iCloud (segons el teu OS) són clau per no perdre ningú.

Portes un registre del temps que t’ocupa cada tasca?

Les decisions empresarials són més difícils per als autònoms. A més de fer la feina, han de portar la comptabilitat i triar els seus clients. Disposar d’un registre del temps que dediques a cada tasca (en €/hora) t’ajudarà a saber quin client és més rendible. Per a això, pots fer servir Toggl.

Toggl és una aplicació per a mòbil i web on defineixes clients, projectes i tasques, i que funciona com un cronòmetre. Al final del dia, setmana, mes o any (o en el rang de temps que triïs) et mostrarà quant de temps dediques a cada tasca. Amb aquesta informació, podem prendre decisions més encertades.

Encara que n’hi ha versió de pagament, podem passar els temps a aplicacions gratuïtes com Excel Online o Fulls de càlcul de Google. Allà, fent servir taules, podem construir fàcilment una taula dinàmica que ens calculi, per exemple, la rendibilitat en €/hora de cada client. I així, decidir si continuar treballant per a ell… o no.

Que no et distregui res

Un dels problemes de treballar com a autònom, especialment per a aquells que ho fem a casa, són les distraccions. Sobretot les que venen de webs o del mòbil. No és casualitat que procrastinar sigui una de les paraules més consultades al diccionari electrònic de la RAE. Però hi ha solucions, com Forest.

Forest és una eina tant web com app que ens permet bloquejar el telèfon o algunes pàgines del navegador (Chrome). Podrem continuar agafant trucades o entrant als webs autoritzats, però si caiem en xarxes socials o llocs web que nosaltres hem marcat com a “prohibits”, el nostre arbret deixarà de créixer. Funciona: les distraccions es redueixen.

Trello, Asana o Google Calendar

Una altra opció per organitzar-nos és generar un calendari online que portem sempre a sobre. Evidentment, Google Calendar ja ve com a almanac per defecte, i a més és compatible amb qualsevol dispositiu o navegador. Però si busquem una opció més personalitzable, la solució és Trello.

Trello és una app i web orientada a l’organització GTD (Getting Things Done, ‘tenir les coses fetes’). En concret, fa servir taulers que contenen llistes que, al seu torn, contenen targetes. Cada targeta és una tasca totalment personalitzable (a dalt en veiem unes quantes, catalogades per colors).

Aquestes targetes es poden desplaçar d’un dia a un altre simplement arrossegant-les, tant en la vista setmanal com en la mensual, i poden contenir arxius, text, ser compartides entre usuaris, incloure data de venciment, sistemes d’avisos, checklists i tot tipus de botons d’ajuda.

Asana és una altra eina molt similar, amb un nombre d’opcions semblants, però amb una altra interfície. Sobre gustos… L’important és que, com a autònom, puguis organitzar-te el dia i enllestir la feina. La facturació mensual dependrà d’això.

Fotografia de Rawpixel a Unsplash
-Temes relacionats-
up