Negocis
3 min del teu temps

Digues quin és el teu negoci i et direm quina xarxa social necessites

La presència a les xarxes socials s’ha convertit més en una necessitat que en un simple valor afegit. Les xarxes socials han canviat la forma amb què les empreses es comuniquen amb els seus clients, les seves estratègies de màrqueting i publicitat i, per descomptat, els seus costos operatius. Anunciar-se a internet en comptes de fer-ho en altres mitjans tradicionals, com la ràdio o la televisió, és molt més barat i l’audiència potencial és notablement superior.

Malgrat això, no totes les xarxes socials estan pensades per a tots els negocis. Cadascuna té les seves característiques i s’enfoca a un públic objectiu diferent del de les altres. No és el mateix tenir presència a Twitter que a Facebook, igual que no és el mateix pujar un vídeo a YouTube que una foto a Instagram.

Però, on ha de tenir presència la nostra empresa? Quina xarxa social és millor per a les nostres circumstàncies particulars? El més adequat és que la teva empresa doni respostes i solucions als usuaris que hi són, de manera que el primer pas és saber on són els teus clients i com arribar-hi.

Facebook, per arribar a l’audiència més gran possible

Facebook és la xarxa social amb més quantitat d’usuaris registrats arreu del món. S’estima que prop d’un terç de la població mundial té compte en aquesta xarxa social, i d’aquests usuaris, uns 800 milions en són usuaris actius. Per tant, ser a Facebook és accedir a l’audiència global més gran possible, molt superior a la de qualsevol altre mitjà i plataforma.

Evidentment, i com que l’objectiu de la publicitat a Facebook és arribar al teu públic objectiu, és ideal per a empreses de comerç electrònic que operin a través d’internet, i que puguin donar resposta als seus usuaris directament des d’aquesta plataforma. I no només mitjançant campanyes promocionals: també és convenient parlar de temes d’interès general que estiguin associats a la teva marca.

Twitter, per generar interaccions

Encara que el nombre d’usuaris és menor que el de Facebook, Twitter és ideal per consumir molta més informació en menys temps. El seu objectiu principal és generar interaccions entre les empreses i els seus clients, detectar tendències concretes en un sector, saber què fa la competència i respondre dubtes, entre moltes altres aplicacions.

Les seves particularitats la fan ideal per a qualsevol tipus de negoci, amb independència del sector en què operin. A Twitter s’han convertit en virals negocis tan diferents com Media Markt, Desatranques Jaén i fins i tot un taxista, que s’han donat a conèixer generant multitud d’interaccions entre els usuaris d’aquesta xarxa social (i no precisament pels productes i serveis que venen).

 

 

LinkedIn, per a serveis professionals

LinkedIn és la xarxa social per a professionals per excel·lència. Els seus més de 130 milions d’usuaris actius ens obren una xarxa de contactes que fa molt pocs anys no podríem ni imaginar. Normalment, l’objectiu d’aquesta plataforma és crear relacions professionals i laborals beneficioses per a totes dues parts.

Per això, LinkedIn és una plataforma imprescindible per a professionals liberals que busquen un nínxol molt concret i especialitzat, com advocats, economistes, assessories o consultories, entre molts d’altres. Però també és interessant per a altres empreses que generin continguts interessants per a aquests usuaris i creïn interaccions a través d’aquest canal.

TripAdvisor, per conèixer opinions sobre el teu negoci

Encara que no és una xarxa social a l’ús, el flux d’interaccions i opinions que es generen a TripAdvisor és molt superior a la resta. Actualment, s’ha convertit en una plataforma completa on l’usuari pot contrastar opinions, comprovar preus i fer la reserva completa sense sortir de la mateixa pàgina web.

Ser a TripAdvisor és sinònim d’èxit, almenys si les opinions t’avalen. Es tracta d’una publicitat gratuïta i molt efectiva, ja que són els viatgers i clients els que s’encarreguen de valorar el nostre negoci, i no nosaltres mateixos. Per això, està pensat per a qualsevol local d’hostaleria, com bars, restaurants, discoteques i hotels, entre d’altres. Alguna cosa en treuen molts restaurants i bars, si decideixen posar l’adhesiu de TripAdvisor ben visible a la porta del local.

YouTube, per generar informació

YouTube tampoc és exactament una xarxa social, sinó la plataforma de pujada de vídeos més important i amb més seguidors del món. S’estima que cada minut s’hi pugen 300 hores de vídeo i, en total, s’hi veuen 3,25 mil milions d’hores de vídeo al mes. Unes dades molt atractives que empenyen moltes companyies a tenir presència a YouTube.

L’objectiu és alabar les bondats dels productes mitjançant videoblogs, tutorials o promocions, a més d’altres idees útils. A YouTube hi haurien de ser tots aquells negocis que ofereixin solucions tangibles a una necessitat concreta. Per exemple, empreses de reformes  com lampistes, paletes o electricistes, que poden demostrar les seves habilitats en vídeos pujats a YouTube. El mateix passa amb altres professionals liberals, que poden respondre a necessitats concretes a través de videoblogs.

Pinterest, per donar a conèixer els teus productes

Pinterest permet compartir tota mena de materials entre els més de 75 milions d’usuaris actius. Normalment, aquesta xarxa es pot aprofitar per donar a conèixer els productes i serveis de la casa, generar fidelització i compromís amb la marca i augmentar d’aquesta manera les vendes de la companyia. Les empreses utilitzen Pinterest per motius diferents dels que les porten a altres xarxes socials. Aquí, els usuaris hi busquen inspiració, i només Facebook aconsegueix superar Pinterest quan es tracta de condicionar les decisions de compra.

Els usuaris guarden els seus interessos en els anomenats pinners, per consultar-los més endavant. De vegades, triomfen les compres impulsives si els pins estan promocionats, de manera que pot tenir sentit per a botigues de roba, establiments d’alimentació i begudes i, en general, qualsevol altra empresa que ofereixi un producte que cridi l’atenció a simple vista.

 

 

Instagram, per fer brillar la teva marca corporativa

Instagram és la xarxa social de les imatges per excel·lència, amb més de 500 milions d’usuaris actius. Gràcies al seu sistema de filtres, podem adequar una fotografia concreta a la nostra imatge corporativa, cosa que facilitarà que els usuaris ens puguin conèixer i identificar la nostra marca. Ja ho diu el refrany: una imatge val més que mil paraules.

Per això, Instagram s’ha convertit en una de les eines de màrqueting més potents per a les empreses. La visualització del contingut està gairebé assegurada, i connectar emocionalment amb els usuaris és més senzill que en altres plataformes. Així, Instagram està pensada per a totes les empreses que donin importància a la seva marca per sobre d’altres elements; però no només això: també serveix per fer promocions temporals amb les seves stories.

En definitiva, les empreses haurien de tenir presència a les xarxes socials que millor responguin a les seves necessitats, encara que en alguns casos és convenient tenir presència a totes, per assegurar-se d’accedir a tots els nínxols de mercat possibles. Ara bé, cal fer-ho amb seny; no serveix de res disposar d’aquests canals si no sabem fer-ne ús de forma adequada, perquè pot ser contraproduent per a la nostra marca. Més val deixar de tenir presència a les xarxes socials que registrar-t’hi i no generar contingut d’interès per als teus clients.

Fotografies de Marten Bjork i Javier Peñas a Unsplash
-Temes relacionats-