Creativitat, la clau per impulsar el teu negoci | EDE
movi-image-creatividad-clave-impulsar-negocio-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Creativitat, la clau per impulsar el teu negoci

Mon Oct 21 09:30:50 CEST 2019

Innovar és la millor manera d’impulsar qualsevol empresa. Tenir curiositat i observar, però també ser constant, són les eines per fomentar la creativitat.

“Si vols resultats diferents no facis sempre el mateix”. Aquesta sentència, atribuïda a Albert Einstein, creador de la teoria de la relativitat i un dels científics més importants del segle XX, conté l’essència de la creativitat. Però, com s’aplica la creativitat al món empresarial?

En general, la creativitat implica idear una cosa nova i diferent que ajudi a cobrir els buits del mercat o que reinventi els models o els productes que ja existeixen. Aplicar la creativitat permet superar reptes, millorar l’eficiència dels processos en qualsevol àmbit empresarial i, en definitiva, oferir millors productes que responguin a inquietuds i que resolguin problemes.

Crear a l’empresa

La creativitat és l’actiu més important d’una companyia i suposa alguna cosa més que exposar idees, tot i que les bones idees són el resultat d’un procés creatiu. De fet, “calen més de 60 idees noves per arribar a crear un nou producte”, afirma Isa Moll, directora del màster de Science in Marketing Management de l’escola de negocis ESADE.

De la mà de la creativitat apareix la innovació, que és, ni més ni menys, la seva posada en pràctica. Tots dos són conceptes que estan relacionats íntimament. Avui dia, quan la competència empresarial és ferotge i quedar-se enrere no és difícil si s’imposa la rutina empresarial, ambdues peces són imprescindibles per sobreviure, tant en el canal físic com en l’online. “La creativitat es treballa, no és una actitud que estigui a l’ADN de les persones. Per desenvolupar-la cal estar atent, perquè pot sorgir en qualsevol àmbit: en reunions, després de la queixa d’un client, arran d’un problema en el desenvolupament d’un producte…”, explica Cristian Saavedra, professor de Màrqueting i Comunicació de l’escola de negocis INESEM.

Empreses com ara Airbnb i Cabify, que van començar des de zero i en les quals la inversió no va ser el seu punt fort, van apostar per la creativitat per cobrir un buit al mercat. Ho van aconseguir després d’haver dedicat bona part del seu temps a la recerca. “Van triomfar perquè van pivotar sempre al voltant del client i el van convertir en el centre de la seva estratègia”, exposa Saavedra.

EJEMPLO 1: ASHES TO LIFE

L’objectiu inicial d’aquesta empresa va ser buscar solucions per pal·liar les conseqüències dels incendis forestals i tornar la vida a boscos que havien quedat reduïts a cendra. Amb una inversió de 65.000 euros i després de molts estudis, van pensar a transformar una substància com la cendra en diferents productes ecològics. De moment, la seva cartera de productes està formada per sabó hidratant i un exfoliant, que provenen de cendra de closca de coco, i una sabonera de cendra i resina mineral, que s’elabora amb la cendra que s’obté després de la poda controlada i la neteja de muntanyes gestionades de manera sostenible.

Ashes to Life espera continuar desenvolupant tant la producció de cosmètics ecològics de cendra com el disseny i la creació d’accessoris a partir d’aquest mateix material.

Com es fomenta la creativitat

La creativitat és vital ara que els consumidors tendeixen a ser infidels davant la gran oferta que se’ls presenta. Sense idees no hi ha creativitat, però no sempre les que semblen bones triomfen, ni al contrari. Heus aquí una sèrie de pautes que tracen el camí per desenvolupar la creativitat en l’àmbit laboral i els negocis:

  • Investigar i recopilar tota la informació possible.
  • Desenvolupar un pla estratègic mitjançant un treball en equip. “Trobar elements que et diferenciïn de la resta”, aclareix Moll.
  • Observar tot el que passa al voltant. També, prestar atenció als canvis.
  • Aprendre dels errors. Fallar no és dolent, ben al contrari. “És positiu. Equivocar-se és una manera d’aprendre contínuament”, explica Saavedra.
  • Combinar la intuïció amb la racionalitat.
  • Crear àrees interdisciplinàries a l’empresa que enriqueixin els diferents graons.

EXEMPLE 2: MYKES GOURMET

Comercialitzar tòfona i bolets de Sòria no és res de nou, però Mykes Gourmet ha creat productes inusuals amb aquests ingredients que obren noves possibilitats gastronòmiques. Els seus creadors, amb una inversió que amb prou feines va arribar als 40.000 euros, han confeccionat productes artesanals amb un valor afegit que els distingeix de la resta: crema de formatge, oli d’oliva o mantega amb boletus, formatge d’ovella amb tòfona negra o blanca, ous de pagès trufats, mel amb tòfona negra o blanca o salsa amb tòfona i mel. La seva aposta consisteix a renovar regularment els seus productes i el disseny dels pots i les presentacions.

Tècniques per al desenvolupament de la creativitat

No n’hi ha prou amb asseure’s a pensar i esperar que aflorin les idees. La creativitat se serveix de mètodes que ajuden a desenvolupar-la, com el design thinking. Aquesta metodologia està centrada en el client, s’orienta a l’acció i té com a finalitat trobar solucions. Molts problemes es deuen a la rutina i, per això, la creativitat ajuda a fer que els problemes s’enfoquin de manera diferent i s’aportin noves alternatives que condueixin a una solució.

 

 

 

movi-image-creatividad-clave-impulsar-negocio-2

 

 

EXEMPLE 3: WOMAN’S BACK

Una situació tan delicada com superar un càncer de mama va ser el punt de partida d’aquest negoci. Amb un toc de creativitat, i per no deixar de practicar esport (que d’altra banda és una activitat recomanada per als qui han patit aquesta malaltia), els fundadors de Woman’s Back van dissenyar una motxilla fàcil de portar, més lleugera i que no causa danys ni als braços ni a l’esquena.

Amb l’assessorament de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i 10.000 euros d’inversió, han creat aquestes motxilles que incorporen un sistema de tancament que amb només tres passos permet portar pes i treure pressió a la zona intervinguda. Estan personalitzades i adaptades per a cada dona. També estan pensades per a persones a qui falta un braç o que porten un by-pass.

El design thinking es divideix en diverses etapes:

  1. Empatia. “Fer un perfil detallat sobre el consumidor és bàsic”, assenyala Saavedra. Cal recopilar informació per conèixer què demana el client. Investigar qualitativament el consumidor i posar-nos en el seu lloc: què el preocupa i què consumeix, per exemple.
  2. Definir el problema. El pas següent consisteix a sintetitzar la informació, deixar de banda les coses òbvies i detectar necessitats, problemes o desitjos als quals hem de donar solució. Per exemple, si el nostre problema estigués relacionat amb les motxilles que porten els nens a l’escola perquè no acabin amb problemes d’esquena, podríem definir aquest problema així: què puc fer per rebaixar aquest pes o quines altres alternatives hi ha per portar els llibres. A partir d’aquesta etapa, toca trobar solucions.
  3. Idear. Consisteix a crear les solucions per als problemes que plantegen els consumidors. Idear no neix només a partir d’una pluja d’idees (també coneguda com a brainstorming, la seva traducció en anglès), “no consisteix a proposar moltes idees, sinó convergir-les; és a dir, trobar un punt comú entre totes les idees que ens faciliti una solució. En general, un 20 % del temps es pot dedicar a proposar i la resta a convergir”, assenyala Moll.
  4. Fer un prototip. Una vegada que tenim la informació, és necessari crear un producte pilot amb el qual es posi a prova el mercat.
  5. Testar. Provar el producte, recollir les respostes del consumidor i anar adaptant el producte a la demanda.
     

Què impedeix ser creatiu?

La creativitat no sempre sorgeix ni és fàcil posar-la en pràctica. El procés creatiu, de vegades, es frena per qüestions humanes com ara:

  • La por d’assumir riscos i d’expressar les idees amb naturalitat. Dubtar i no atrevir-se a prendre decisions és més negatiu que equivocar-se.
  • La falta de confiança en el producte.
  • Una jerarquització excessiva de les empreses que no permet canalitzar les idees i que fa que es dilueixin.
  • L’ansietat i la pressa solen conduir a prendre com a vàlida la primera idea.

EXEMPLE 4: SANTIAGO WAYS

Està al mercat des de 2016 i des d’aleshores no ha parat de créixer. La idea va sorgir quan els creadors van intentar contractar un viatge organitzat per fer el camí de Sant Jaume sense èxit. Llavors van decidir muntar una agència que es dediqués ex profeso a gestionar viatges per fer el camí, de manera que el pelegrí el fes més còmodament i sense preocupacions. Així, Santiago Ways va resoldre un problema i va crear un nou segment per al qual en va tenir prou amb un capital de 6.000 euros. Avui, la seva facturació assoleix xifres amb sis zeros.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografia de Patrick Perkins a Unsplash
-Temes relacionats-
up