Com contractar familiars a la meva empresa | EDE
movi-image-contratar-familiares-empresa-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Com contractar familiars a la meva empresa

07/10/2019

Si és un familiar directe, pots fer-lo autònom col·laborador i obtenir bonificacions.

Segons un informe d’Adecco, tres de cada quatre ofertes de treball a Espanya no són visibles i fins i tot es cobreixen abans que l’empresa pensi a publicar-les. Un dels motius més comuns, especialment a les pimes, és que es fa a través de recomanacions d’amics i coneguts. Qui pot ser més de confiança que la família pròpia?

En aquest punt sorgeix l’etern dubte de si és possible donar feina a un familiar al teu negoci. La resposta és afirmativa. De fet, és habitual que fills i pares treballin junts com a pas previ al traspàs del negoci familiar.

Malgrat això, una cosa és que es pugui fer, i una altra de ben diferent que el procés sigui el mateix que en contractar qualsevol altre treballador. Perquè la contractació de familiars directes està subjecta a una normativa especial i també a bonificacions en determinats casos. La clau és si aquesta persona forma part de la unitat familiar que depèn econòmicament d’ell. La forma més fàcil d’entendre-ho és veure si aquestes persones conviuen o no amb l’empresariat.

Familiars, autònoms col·laboradors

Fins a l’entrada en vigor de la Llei de reformes urgents del treball autònom de 2017, la fórmula per contractar familiars de primer i segon grau que convivien amb l’empresariat era convertir-los en autònoms col·laboradors. Així és com fills, pares, cònjuge i sogres, d’una banda, i germans, nets, avis i cunyats, per l’altra, podien col·laborar amb l’empresa. Avui dia ja és possible fer-ho donant-los d’alta en el règim general, encara que visquin amb l’empresariat.

Això no ha posat fi a la figura de l’autònom col·laborador. Aquestes incorporacions estaven i estan, a més, bonificades. En concret, es pot aplicar una reducció de fins al 50% en la quota d’autònom durant els primers 18 mesos i del 25% el temps restant fins als 24 mesos

El desavantatge d’aquesta fórmula és que obliga al fet que la col·laboració sigui permanent i impedeix que aquesta persona pugui estar donada d’alta en el règim general de la Seguretat Social. En altres paraules, no pot compaginar aquesta condició de familiar autònom col·laborador amb una altra feina per compte d’altri.

Emplear familiares directos con contrato

Si el familiar no viu amb l’empresariat o l’autònom, fer un contracte per compte d’altri és obligatori. La figura de l’autònom col·laborador només serveix per als qui depenen de l’empresariat i formen part de la unitat familiar. En aquest sentit, un fill que ja s’ha emancipat tindria un contracte a l’ús com qualsevol altre empleat.

Des de 2017 també és possible incorporar amb contracte familiars de primer i segon grau que visquin amb l’empresariat i depenguin d’ell. Això sí, serà necessari signar un contracte indefinit i que es compleixin els següents requisits:

  • El familiar ha d’estar a l’atur.
    Que no hi hagi hagut cap acomiadament improcedent en els 12 mesos anteriors.
    Que la relació laboral es prolongui durant almenys sis mesos.
    En aquest cas, a més, es podrà aplicar una bonificació del 100% a la quota empresarial per contingències comunes durant els primers 12 mesos.

I si el familiar no és de primer o segon grau? En aquest cas, s’aplicarà la norma general. Si per exemple contractes el teu cosí, hauràs de donar-lo d’alta a la Seguretat Social com ho faries amb qualsevol altre treballador. 

Fotografia de Samuel Zeller a Unsplash
-Temes relacionats-
up