Vull muntar el meu propi celler de vi a casa | EDE
movi-image-lavanguardia-bodega-vino-casa-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Vull muntar el meu propi celler de vi a casa

Thu Jan 23 09:04:48 CET 2020

Emmagatzemar el vi en un lloc fresc i sense llum és clau per assegurar una òptima conservació

Muntar un petit celler a casa és el somni de no pocs gurmets i amants del vi en general. Un espai que, a manera de cava particular, permeti emmagatzemar, mantenir i triar entre una varietat personal de vins disponibles sense necessitat de desplaçar-se. Conservar-los, a més, al llarg del temps, sense que això minvi o ressenti les seves propietats organolèptiques. Al contrari, que puguin millorar o assolir el temps just per a la seva degustació.

Condicionar una zona de celler pot ser al mateix temps una mesura que aporti valor a la propietat. Es tracta d’una reforma o inversió que se sol emmarcar en les pràctiques de home staging amb les quals es potencia l’atractiu d’un immoble a través d’obres que no requereixen una excessiva inversió. Tenir un celler a casa, bé amb un moble ampoller de disseny, una vinoteca climatitzada o un espai personalitzat pot marcar la diferència en el preu final de venda d’un immoble considerat com a exclusiu.

“Tenir un celler a casa no va només d’acumular ampolles escollides amb cura i atenció, sinó de preparar i adaptar un espai especialment pensat per a la seva òptima conservació fins al moment en el que destapem l’ampolla”, comparteix Ignasi Joaniquet, soci i fundador de Dotzevins, un projecte dirigit junt amb el seu soci Epi Espinasa, que també va néixer amb un esperit col·leccionista: Amb Dotzevins proposen descobrir com és el vi de les 12 denominacions d’origen catalanes sota una mateixa marca.

“Es tracta d’un aspecte fonamental ja que el vi, tot i que embotellat, és un element viu, i precisament el que reclama és un hàbitat que ajudi al seu correcte manteniment”, afegeix Ignasi. De la mateixa manera que són molts els factors que intervenen i defineixen el caràcter d’un vi (terroir, clima, varietat de raïm…), on i com es guarden les ampolles també influeixen en el seu gust i aroma. En concret, els elements que han de tenir-se en compte a l’hora de seleccionar un determinat espai pel celler són tres: temperatura, llum i humitat.

“Temperatura, llum, humitat: les claus del teu celler”

Es tracta de la ‘Santíssima Trinitat’ que fa possible que un celler, independentment de la seva dimensió, tingui les condicions òptimes per a una correcta conservació. Si bé és cert que existeixen neveres específiques per conservar i servir a la temperatura del vi òptima, és possible escollir el punt adequat sota uns determinats paràmetres. “Cal buscar un lloc a casa que sigui fresc, que no estigui condicionat a canvis bruscos de temperatura i que no tingui contacte amb la llum del sol”, resumeix Ignasi Joaniquet de Dotzevins.

Com a amants del vi i prolífics degustadors, no són poques les ampolles que han passat per les mans d’Ignasi i del seu soci Epi al llarg dels anys. Com a experts, comparteixen algunes de les claus a tenir en compte per a totes aquelles ampolles que de forma premeditada o accidental (un regal, un record…) arriben fins a les seves mans i necessiten un lloc on guardar-les de manera correcta fins que s’obren, que dependrà alhora del tipus de vi.

Temperatura

El celler de la casa ha d’estar ubicat en l’espai que menor oscil·lació tèrmica registri. També el menys càlid. La temperatura constant és un aspecte clau per a la conservació del vi. És ideal que la temperatura oscil·li en un rang entre els 10 i els 16 graus. Un soterrani, magatzem o garatge pot ser un lloc idoni que presenti una temperatura més estable i fresca que qualsevol altre lloc de la casa.

Llum

Les ampolles han d’estar protegides de qualsevol contacte directe amb la llum solar. El sol és, de fet, l’enemic a evitar. No és estrany que, si no es disposa d’un garatge o soterrani, alguns cellers estiguin situats en llocs amagats com el forat d’una escala o similar, protegits de la llum natural directa i en un entorn el més fosc possible.

Humitat

La humitat és un aspecte important en la conservació del vi. Es recomana una atmosfera que compti amb un 70% d’humitat relativa. Segons l’orientació o ubicació de la casa, la humitat serà un aspecte difícil de controlar i si el nivell és molt alt pot suposar l’aparició de florit, mentre que si el nivell és molt baix pot ressecar i esquerdar el suro. Si és així, existeixen aparells específicament pensats per reduir o augmentar el nivell d’humitat d’un espai.

A més d’evitar corrents d’aire, sorolls i vibracions, és important allunyar el celler d’olors fortes (per exemple, formatges, xarcuteria, pintura, gasoil, etc.) que poden ser absorbits pel mateix suro.

“Per muntar un celler es recomana una atmosfera que compti amb un 70% d’humitat relativa”

Com col·locar les ampolles

Per últim, és important revisar la posició en la qual descansen les ampolles. En el cas del vi, aquesta ha d’estar en horitzontal o tombada de manera que el suro estigui en contacte amb el vi. En cas d’ampliar el celler a begudes espirituoses o licors, les ampolles s’han de col·locar en posició vertical.

Quant costa iniciar una obra

Decidida la ubicació, és moment de plantejar si el celler requereix algun tipus d’obra en funció del pressupost. Segons assenyalen des de la web especialitzada en reformes Habitissimo, el cost depèn de diversos factors: dimensions, característiques, tipus de celler (prefabricada o obra) exterior, interior o subterrània, entre altres condicions. Des d’Habitissimo, destaquen que “si es pot partir de l’aprofitament d’un garatge o soterrani i fer una reforma parcial d’un habitatge, el pressupost rondaria uns 1.600 euros com a mínim”.

A l’abast del consumidor, el mercat ofereix un amplíssim ventall de solucions adaptades a tot tipus de butxaques amb els quals fer realitat el somni de tenir un celler a casa, ja sigui amb obra o amb vinoteques o armaris climatitzats per a vins perfectes per col·locar sota el taulell de cuina, d’encast, combinats amb el frigorífic, amb espai per emmagatzematge de copes, calaixos per accessoris o sobre rodes.

 

Fotografia de Frank Eiffert a Unsplash
-Temes relacionats-
up