Què tenir en compte a l’hora de triar el terreny on construir casa teva | EDE
movi-image-terreno-construir-casa-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Què tenir en compte a l’hora de triar el terreny on construir casa teva

Mon Oct 07 13:44:42 CEST 2019

Construir una casa partint d’un terreny buit és un projecte molt atractiu. El futur habitatge pot adaptar-se als nostres gustos i necessitats i el resultat final és molt satisfactori. Però tant el resultat com el procés depenen de molts factors que cal tenir en compte. És fàcil topar amb problemes que, a més de dificultar els treballs, poden desmoralitzar-nos o endarrerir-ne el final.

Encara que resoldre’ls sol ser possible amb l’ajuda de professionals, repassem un seguit de recomanacions i passos a seguir abans d’embarcar-nos en aquesta aventura. I ho fem des del principi: veient quins punts són imprescindibles a l’hora de triar un terreny de la mà de Wenceslao López Velasco, arquitecte de l’estudi NAN, que ens dona algunes dades clau que no hem de passar per alt.
 

L'ajuntament com a punt de partida

Una vegada localitzat un terreny que compleix les nostres expectatives, hem de revisar-ne les condicions a l’ajuntament abans de començar a fer castells en l’aire. “El primer és veure si és edificable”, explica Wenceslao López. “A partir d’aquí, comences a destriar. A més, si un sòl és edificable, la normativa ja indica que ha de tenir serveis bàsics com electricitat, aigua i clavegueram.”

Perquè un terreny sigui edificable, ha d’estar catalogat com a sòl urbà. Hi ha tres grans usos del sòl: l’urbà, l’urbanitzable i el rústic. El sòl urbà és el que està destinat a construir, mentre que en el rústic, en principi, no s’hi poden aixecar habitatges. El sòl urbanitzable, d’altra banda, es troba en una fase prèvia al sòl urbà. Es tracta de terrenys que poden absorbir el creixement de les poblacions en un futur, però que de moment no estan totalment habilitats (atès que no disposen de serveis com el clavegueram o la xarxa elèctrica, per exemple).

A més, convé revisar les normatives de construcció pròpies del municipi i assegurar-se que el terreny estigui lliure de càrregues. “Moltes d’aquestes dades ja estan disponibles online. També ens podem adreçar a l’ajuntament, on ens rebrà el tècnic municipal”, explica Wenceslao López.

Característiques del terreny

Un cop s’ha comprovat que el terreny és edificable, convé estudiar-lo més detingudament. És recomanable comptar amb l’opinió de professionals i aclarir qualsevol dubte que pugui aparèixer. Encara que cada terreny i cada zona té les seves singularitats, hi ha alguns elements que sempre s’han de tenir en compte:

1. L'orientació

L’orientació és fonamental perquè afectarà en bona mesura el disseny de la construcció. Si gran part de la parcel·la està orientada cap al sud, la casa serà més càlida, un tret que es traduirà en un major estalvi energètic.

Si està orientada cap a l’oest, disposarà de més hores de llum a la tarda, i si ho està cap a l’est, al matí. Aquestes característiques poden influir en la distribució de les habitacions i altres elements de l’habitatge. També cal prendre en consideració l’entorn. La proximitat d’edificis alts, turons o arbres pot restar hores de llum directa.

2. El pendent

Estudiar el pendent i l’orografia ha de ser el següent punt de la llista. En els terrenys plans és més fàcil construir-hi, perquè s’eviten les escales i s’hi poden fer cases d’una planta, per exemple. Els terrenys en pendent, sobretot si és molt pronunciat, són més complicats, encara que Wenceslao López assenyala que els mitjans actuals permeten adaptar-los quan és necessari.

El més recomanable, normalment, és evitar grans obres. “De vegades es veuen barbaritats, amb excavacions impressionants i murs de contenció per fer un terreny pla i edificar la casa. Nosaltres aconsellem no fer tot aquest moviment de terra, que al final són costos, i aprofitar en la mesura del possible el terreny natural”, explica l’arquitecte de NAN. “Aquesta opció es veu molt en l’arquitectura popular: abans, la gent construïa amb els recursos que tenia i, per necessitat, se sabia adaptar molt bé al terreny. Si hi havia un pendent, la casa es construïa ajustant-s’hi.”

3. La geologia

També és recomanable estudiar el tipus de sòl i les seves característiques. Normalment, els sòls durs i resistents permeten uns fonaments més senzills. Les zones més toves, pròximes a moviments d’aigües o de farciment poden ser més problemàtiques. Per això, és important comptar amb l’opinió d’experts com arquitectes o geòlegs abans d’adquirir un terreny.

4. Connexions i subministraments

Encara que amb la visita a l’ajuntament pot quedar resolt, és recomanable comprovar quina mena de subministraments d’electricitat i aigua arriben al terreny. O comprovar els serveis d’internet i telefonia que poden contractar-se a la zona, per exemple.

 

 

movi-image-terreno-construir-casa-2

 

 

La futura casa (i els voltants)

És bona idea consultar amb el futur arquitecte si la imatge de l’habitatge que esperem s’adapta al terreny. Hi ha la possibilitat que la idea inicial que es té del disseny o els materials no encaixi amb la parcel·la. O bé amb el clima. Per edificar diferents tipus d’habitatges en diferents zones climàtiques, arquitectes i constructors es basen en el Codi Tècnic de l’Edificació. Es tracta d’una normativa estatal que determina característiques fonamentals dels habitatges, com per exemple l’aïllament.

“Una zona de muntanya requerirà unes característiques d’aïllament més potents que una altra en un clima més benigne. Fins i tot dins de la mateixa comunitat, les construccions varien segons la zona. La neu, per exemple, és un factor que condiciona l’estructura. Cal tenir presents possibles sobrecàrregues”, apunta Wenceslao López.

Per evitar sorpreses desagradables, convé investigar sobre futurs projectes d’infraestructures o habitatges als voltants. I, per descomptat, tots aquells elements als quals es para esment a l’hora de triar una casa nova: accés a serveis mèdics, supermercats, proximitat a mitjans de transport, etc.

Temps de fer números

Arribat el moment, molts es fan la mateixa pregunta: quina part del pressupost total haig de reservar al terreny? Encara que no és una norma escrita, molts assenyalen que ha de rondar el 30%. “Només és una xifra aproximada”, matisa Wenceslao López. “Hi ha persones que prefereixen invertir més en el terreny i després fer una casa més barata. Sobretot si el terreny els agrada molt perquè està a tocar del mar o té molt bones vistes.”

Les recomanacions varien molt depenent del pressupost total, la zona i el tipus d’habitatge que es pretén construir. “El que queda clar és que, la majoria de vegades, dedicar més del 50% al terreny no és recomanable. Tret que el pressupost sigui altíssim, limitaria molt la mena de construcció que es pot aixecar després”, indica l’arquitecte de NAN.

El pressupost és, juntament amb el temps, una de les majors preocupacions dels que compren un terreny per construir-hi. Un procés que implica, a més, moltes decisions, però que també té grans avantatges. “Per començar, permet fer la casa que vols per a tu”, assenyala Wenceslao López. Sens dubte, una raó més que suficient perquè molts optin per aconseguir casa seva començant pel terreny.

"La majoria de vegades, dedicar més del 50% al terreny no és recomanable"

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Sebastian Grochowicz i Daniel McCullough a Unsplash
-Temes relacionats-
up