Habitatge
Només uns minuts del teu temps

Què es millor, comprar o llogar?

Augmenta el nombre de llars espanyoles que viuen de lloguer i disminueix el de propietaris, encara que el percentatge d’hipoteques continua al nostre país per sobre del 75%. Què has de fer, comprar o llogar? Aquestes 5 preguntes esperen la teva resposta per decantar-te i prendre la decisió correcta.

Més llars de lloguer i menys propietaris d’habitatge. Aquesta és la tendència que assenyala l’última “Enquesta de Condicions de Vida” publicada per l’INE el juny de 2018. En concret, el percentatge de llars amb habitatge en propietat va caure el 2017 fins al 76,7% davant del 77,1% de l’any anterior. El número de llars que viuen en règim de lloguer va arribar al màxim des de que hi ha estadística, amb un 16,9%, davant del 16,3% de l’any anterior.

Però, llogar no era llençar els diners? Desmuntem els mites. Davant el clàssic “compro o llogo”, no hi ha veritats absolutes. Et proposem una sèrie de preguntes que et resoldran el dubte sobre comprar o llogar.

1. De quins estalvis disposo?

És necessari, en primer lloc, determinar els nostres estalvis i no només quant podrem gastar al mes en l’habitatge. Tant la compra com el lloguer venen acompanyats d’unes despeses a l’inici. Les despeses associades a la compra se situen en torn al 10-15% del valor total de l’habitatge. Pel que fa al lloguer, seran menors a l’inici però et poden demanar un aval d’entre 3 i 6 mensualitats, dependrà de la negociació entre tu i el propietari i/o agència immobiliària.

2. Quin es el teu sou mensual?

El Banc d’Espanya recomana que l’import mensual de la hipoteca no superi el 30% dels teus ingressos. Igualment, el preu de lloguer, no hauria de ser major del 30% del teu sou.

Despeses quan ets propietari.

A més de la despesa de la hipoteca, hauràs de tenir en compte altres despeses quan siguis propietari:

  • Impost de Bens Immobles (IBI).

  • El rebut de la comunitat.

  • L’assegurança de la comunitat que cobreix sinistres estructurals de l’immoble.

 

 

Despeses quan ets inquilí. 

Dependrà del contracte firmat, així que és molt important que el negociïs bé amb el propietari:

  • Despesa de subministraments: aigua, llum, gas, telèfon, connexió a internet...

  • Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), depenent de la Comunitat Autònoma.

  • Taxa d’escombraries (depenent dels municipis).

  • Despeses derivades del manteniment habitual de l’habitatge, petites reparacions (despeses menors a 150 euros per l’ús quotidià del pis: canviar una bombeta, arreglar la cadena del bany, la corretja de la persiana, etcètera).

  • En cas de tenir assegurança, assegurança de contingut i de responsabilitat civil a tercers.

  • Danys a l’habitatge llogat (com un vidre trencat).

3. Tinc pensat quedar-me molt temps vivint en aquest lloc?

És important saber si la nostra intenció és quedar-nos a l’habitatge uns anys i si amortitzarem les despeses inicials tant al comprar com al llogar. Lògicament el lloguer dóna més flexibilitat, però també cal tenir en compte la lletra petita de quan i com podrem rescindir el contracte per no carregar amb despeses inesperades.

4. On està ubicada la casa? 

Hem de considerar si està a prop o lluny de la feina o de les nostres amistats i familiars, la qual cosa suposarà una despesa més o menys gran en els desplaçaments laborals o d’oci.

També és important estudiar el barri de l’habitatge: els serveis, transports, infraestructures, etcètera, i si es revalorarà la zona o, tot el contrari. Això ens pot donar pistes en el cas de compra: si el dia de demà seria fàcilment vendible; o en el cas de lloguer: si els arrendataris es plantejaran pujar els preus de la zona. 

5. És important per a mi “crear la meva pròpia llar”?

El que per a alguns no és important, com decidir els espais o la decoració, per a altres és vital per sentir la seva llar com a pròpia. En aquest cas cal conèixer quins canvis permetrà el propietari quan lloguem i quins no, així com la possibilitat o no de que puguin viure amb nosaltres gossos o altres mascotes. 

La despesa, tant en hipoteca com en lloguer, no hauria de superar el 30% del teu sou.

Si has fet números i contestat aquestes 5 preguntes, la balança s’haurà decantat per a una o  altra banda i prendràs la decisió encertada sobre si llogar o comprar habitatge. No et deixis portar per tendències ni opinions que no siguin d’experts. La teva millor fórmula és la que s’adapta a les teves necessitats, realitats i expectatives. I ara, si tens ja la resposta, ve el més bo: buscar la teva propera llar.

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Danny Howe i Bench Accounting
-Temes relacionats-