Habitatge
3 min del teu temps

Per què viure en un entorn rural?

En un context en el qual el preu de l’habitatge a les ciutats no para de pujar i el caos impera, mudar-se a un entorn tranquil i tradicional aporta més d’un avantatge. 

Embussos, angoixa, contaminació… el dia a dia a la gran ciutat fa que, moltes vegades, s’anheli la sensació de tranquil·litat en tornar al poble de vacances o els caps de setmana. Cada vegada són més els que opten per trencar amb tot i establir-se en una petita localitat; quins avantatges té aquest canvi de vida?

1. La vida és més barata

L’habitatge als municipis petits és considerablement més barata que a la gran ciutat. Pel preu d’un pis a Madrid, molts es poden permetre un xalet o una casa, estalvi que s’aprecia també en el cost d’alguns productes –sobretot de proximitat- o en la menor despesa pel que fa a transport, oci o impostos municipals. Així, la població de municipis amb menys de 100 habitants s’ha incrementat un 13% des de començaments de 2017 segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la qual cosa denota que cada vegada són més els que veuen en aquesta opció un model de vida més còmode.  

2. Un tipus de vida més sa

La vida al poble dóna salut. No només per raons òbvies, com la qualitat de l’aire allunyat de la contaminació; també pel canvi d’hàbits i la reducció de l’estrès, que fa que desaparegui l’ansietat associada a viure massa ràpid; o l’alimentació, molt més natural i sana, procedent en gran mesura de fonts properes i fins i tot d’horts propis.

3. Més seguretat

Les assegurances de llar solen ser més barates que a les grans urbs, ja que la seguretat està molt menys amenaçada. A més, els nens i adolescents gaudeixen, per norma general, de més llibertat, afavorida per la proximitat i la mida reduïda dels pobles. 

4. Suport al repoblament

A Espanya existeixen més d’un miler de municipis amb menys de 100 habitants, i gairebé 5.000 amb menys de 1.000 habitants. Mudar-se a un d’ells ajuda a mantenir vius els carrers, costums i noms, a més de rejovenir l’ambient, sobretot si es crea un nou negoci local! 

5. Relació personal

Als pobles, és ben comú posar nom propi a gairebé tots els veïns. Hi haurà experts en lampisteria disposats a donar-te un cop de mà, flequers que t’ofereixin el seu millor pa i fusters als quals demanar alguna cosa específica sense que suposi un desemborsament inassumible. El millor és que, sens dubte, tu també hi tindràs alguna cosa a aportar en aquella petita comunitat. 

6. No sense la meva mascota

El poble no només ens fa més feliços a nosaltres: també és el lloc perfecte perquè els animals es desenvolupin correctament. La llibertat que experimenten les nostres mascotes en un poble augmenta la seva felicitat i la seva forma física, per la qual cosa les possibilitats que pateixi algun tipus de trastorn es redueixen en gran mesura. 

La vida al camp, lluny de la idea que assaltava als més urbanites fa menys d’una dècada, s’ha convertit en una opció molt utilitzada per aquelles famílies que busquen una fórmula vital més natural on, a més de gaudir dels avantatges econòmics dels nuclis rurals, sobreviure a la rutina no sigui la tònica general, sinó el gaudi d’una vida amb menys presses.

Fotografies de Jagoda Kondratiuk, Siamak Djamei i Anastasiia Tarasova a Unsplash
-Temes relacionats-