L’esplendor de les cases de luxe | EDE
Movi-image-vivienda-lujo-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

L’esplendor de les cases de luxe

Fri Oct 04 12:21:43 CEST 2019

Les grans mansions a les millors avingudes viuen un moment brillant. El seu preu no para de pujar any rere any i conquereix cotes històriques, emmarcat en un nou boom, encara que registra certes variacions interanuals.

L’Informe Barnes 2017, de la immobiliària Barnes International Realty, va situar l’augment del preu de l’habitatge de luxe en un 6% interanual, amb una mitjana de 6.600 euros per metre quadrat. Aquest mateix informe, en l’edició del 2018, assenyala que l’habitatge de gamma alta ha moderat el seu creixement però segueix una evolució alcista, que apuntala un creixement del 2% i un preu mitjà de 6.800 euros per metre quadrat.

Madrid, Sant Sebastià i Palma, les que més pugen

Les ciutats on més han pujat els preus de l’habitatge de luxe han estat Madrid, Sant Sebastià i Palma, a més de les regions amb alta concentració de turistes: la costa andalusa, valenciana, balear i canària. En una posició intermèdia es troben Barcelona i la Costa Brava, atès que els seus mercats de luxe van caure fins a un 20% interanual durant el primer semestre de l’any. Malgrat això, van registrar un repunt notable al segon semestre.

Pel que fa als preus, segons el mateix informe, la major part de la demanda d’habitatges de luxe s’ha situat entorn de propietats amb preus d’entre mig milió i tres milions d’euros, amb superfícies des dels 150 fins als 500 metres quadrats, més les parcel·les que puguin tenir.

5 mesos i mig per comprar un habitatge de luxe

El temps transcorregut per a la venda d’aquest tipus de cases va ser de 5 mesos i mig, un 8,5% més ràpid que l’any anterior. Però el termini necessari per fer aquesta operació a les zones amb alta demanda turística va ser molt menor: aquestes propietats es van vendre en 2,5 mesos, al mateix ritme que el 2017.

Per al soci fundador de la immobiliària Barnes, Emmanuel Virgoulay, al mercat de l’habitatge prime es donen dos ritmes diferents: “Per una banda, hi ha les zones amb més demanda internacional, on les propietats que tenen preus de mercat es venen de forma extraordinàriament ràpida. I, per una altra banda, les propietats que estan sobretaxades o amb una ubicació que no és la més adequada, que necessiten que transcorri més marge de temps per vendre’s”.

Creixements per sobre del 10%

Apuntant al creixement, però d’una manera molt més vitalista, l’anàlisi del mercat de l’habitatge de luxe a Espanya i Europa de l’Instituto de Valoraciones  indica creixements superiors al 10%. Segons aquestes dades, l’augment dels preus de les cases de luxe a les grans ciutats europees ha situat Espanya al podi, ja que el nostre país té la segona pujada més alta d’Europa per darrere de les ciutats escoceses, especialment Edimburg i Glasgow.

Les dades d’aquest estudi revelen que a Madrid els preus van pujar entre juliol i setembre un 10,1% interanual de mitjana, superant els preus de més de 15.000 euros el metre quadrat, a causa d’una forta demanda internacional i una oferta insuficient de cases de luxe. Aquest informe també assenyala com a punts favorits per a l’adquisició d’habitatges de luxe Madrid, Eivissa, Mallorca, Barcelona, Marbella i Màlaga.

Els barris amb més habitatges de luxe

Més enllà de les regions preferides per comprar habitatges de luxe (Madrid, Balears, Barcelona i la Costa del Sol), els barris amb més renda per càpita d’Espanya són els que més residències de luxe concentren amb els preus més alts per metre quadrat. L’Agència Tributària ha publicat per primera vegada l’estadística d’IRPF per codis postals en un mapa interactiu, que detalla les rendes brutes dels residents en 33 municipis i posa de manifest que el barri més ric d’Espanya és La Moraleja, amb una renda bruta mitjana de 113.642 euros.

 

Movi-image-vivienda-lujo-2

 

A La Moraleja la segueixen a molta distància Vallvidrera-Tibidabo i les Planes a Barcelona, amb 65.700 euros de renda mitjana bruta, i Somosaguas-Humera a Pozuelo de Alarcón, amb 62.390 euros. A aquests barris els segueixen els barris madrilenys de Salamanca-Goya, amb 61.562 euros, i Aravaca, amb 61.476, així com de les zones barcelonines de Muntaner, amb 59.498, i Pedralbes, amb 57.667 euros.

Més milionaris a Espanya

L’esplendor de les cases de luxe es deu, en part, a l’augment del nombre de milionaris, ja que l’habitatge és una de les seves inversions principals. Segons l’informe anual sobre riquesa de la consultora Capgemini, el World Wealth Report 2018, el nombre de milionaris a Espanya ha crescut un 10,9%, fins a les 224.200 persones. Concretament, s’han incorporat a la categoria de milionaris 22.100 espanyols.

En conjunt, aquests 224.200 milionaris representen un patrimoni de 653.200 milions de dòlars. Si es compara amb l’any 2008, quan el nombre de milionaris era 127.100, el nombre de rics a Espanya ha pujat un 76% en 10 anys, just a l’inici de la crisi econòmica.

Aquestes dades mantenen Espanya en el catorzè lloc en el rànquing mundial de milionaris, per darrere de Corea del Sud i per davant de Rússia; i en el setè a Europa després d’Alemanya, França, el Regne Unit, Suïssa i Itàlia. Les grans fortunes superen per primera vegada el llindar dels 70 bilions d’USD, en una riquesa concentrada que registra increments durant sis anys consecutius.

Segons aquest informe, l’habitatge i la borsa han estat dues de les principals inversions a les quals aquests milionaris han destinat el seu capital, amb desemborsaments d’entre 1,5 i 12 milions d’euros per cases de luxe situades als barris més rics de Madrid i Barcelona.

Tots aquests indicadors constaten la fortalesa del sector dels habitatges de luxe, amb creixements variables però amb valors sempre cap amunt, i amb indicadors en positiu des de fa molts anys.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Simone Hutsch i Nicolas Schebitz a Unsplash
-Temes relacionats-
up