Les tecnologies que canviaran les llars | EDE
Prueba Las tecnologias 1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Les tecnologies que canviaran les llars

Thu Oct 03 12:21:54 CEST 2019

La domòtica ja no forma part d'un futur llunyà: el seu encaix a la nostra societat creixerà exponencialment en els propers anys. Els diferents sistemes que automatitzen molts dels habitatges actualment s'han multiplicat i ara ofereixen serveis que els ciutadans no haurien pogut imaginar ni tan sols veient la seva existència en grans produccions del cinema nord-americà. De fet, la ciència ficció ha inspirat i alimentat la indústria de la domòtica, que experimenta un àvid creixement.

Amb uns preus cada cop més assequibles, els ciutadans s'estan sumant a tenir cases intel·ligents, on fan servir de manera simultània informàtica, electricitat i electrònica. Un nou paradigma que, de ben segur, afectarà el comportament de les famílies, com ja ha assenyalat en diversos episodis la sèrie d’èxit sobre el futur de l’ésser humà, 'Black Mirror'.

La demanda de sistemes de control i automatització dels habitatges té cada vegada més pes.

 

Prueba Las tecnologias 2

 

Un sector en creixement

L'Associació Espanyola de Domòtica i Inmòtica (Cedom) ho té clar: els seus informes més recents assenyalen que el creixement del sector és sostingut any rere any i que la demanda de sistemes de control i automatització dels habitatges té cada vegada més pes. Com a causes d'aquest creixement, l'entitat apunta a l'eficiència energètica assolida, la recuperació en part del sector de la construcció, la millora de la situació econòmica a Espanya i una conscienciació global per lluitar contra el canvi climàtic, aspecte on la domòtica hi té molt a dir

La Cedom també indica com a gran factor d'èxit d'aquesta indústria l'increment de dispositius interconnectats a internet, l'omnipresent internet de les coses (IoT per les seves sigles en anglès Internet of Things), que constitueix l'obsessió de gran part del sector. Aquest terme es refereix a la connexió dels objectes quotidians a la xarxa, que es poden manipular i controlar des de dispositius mòbils. 

Segons dades de la consultora Gartner, al 2020 hi haurà més de 20.400 milions de dispositius connectats.

La IoT aspira, per exemple, al fet que des d'un dispositiu mòbil es pugui conèixer exactament i regular la temperatura de la nevera, la luminescència d'un llum o la caducitat d'un medicament en la farmaciola. Aquest panorama dibuixa un món on el control de la llar i els seus elements seria total: el propietari d'un habitatge podria decidir què està encès i què apagat a cada instant, i fins i tot saber exactament on ha deixat unes ulleres extraviades dins de casa seva que al món actual podria donar per perdudes. L'associació de domòtica remarca que la IoT té un potencial il·limitat: els propers anys s'espera que el nombre de dispositius segueixi augmentant exponencialment. De fet, segons les dades de la consultora Gartner, al 2020 hi haurà més de 20.400 milions de dispositius connectats

Comoditat i seguretat

Els sistemes domòtics més expandits són els que vetllen per garantir una major comoditat als propietaris. També aquells que reforcen la seva seguretat, tant quan estan a la llar com quan marxen de cap de setmana o vacances. 

Els productes de domòtica més venuts actualment són les electrovàlvules per tallar l'aigua i el gas, els simuladors de presència humana, els motors per tendals i persianes, els reguladors d'intensitat de llum i els dispositius per a la seva connexió i desconnexió. D'altra banda, destaca la domòtica basada en sensors i teclats, concretament claus electròniques, detectors d'inundacions, dispositius per a enregistrar la presència d'intrusos com càmeres i circuits tancats de televisió, detectors de presència de persones, de gasos i de foc i els sensors de temperatura. 

Els sistemes domòtics més expandits són els que vetllen per garantir una major comoditat als propietaris.

El futur sempre és imprevisible. No obstant, les previsions de la indústria pels propers anys situen les tecnologies de la llar de baixa potència en una posició privilegiada; és a dir, els dispositius de la IoT amb costos baixos. En aquest panorama, el repte de la indústria serà oferir productes capaços de satisfer les necessitats, diferents i plurals, dels seus clients i sobreposar-se a la voraç competència entre les empreses de telecomunicacions.

El futur planteja a la domòtica la necessitat de desenvolupar-se i millorar les dades en streaming, a més de noves aplicacions d'intel·ligència artificial que supleixin tasques humanes encara imprescindibles. Serà necessari que la indústria optimitzi la seguretat en la privacitat de dades generades pels dispositius de la IoT i per tot l'entorn domòtic, on s'allotgen contrasenyes i dades personals sobre els hàbits de consum que actualment es poden piratejar.

Noves famílies

Malgrat aquest camí pendent de recórrer, els escenaris de futur que dibuixa la domòtica són apassionants: mascotes artificials pels més petits de la casa, mainaderes robòtiques per cuidar-los i assistents personals que ens facin el sopar són algunes de les fantasies que un pot arribar a figurar-se. 

Davant les noves interaccions humanes que la domòtica posa sobre la taula, alguns experts en les relacions humanes, com el doctor en Geografia Humana Jeffer Chaparro de la Universitat de Barcelona, afirmen que la incorporació de la domòtica ja ha contribuït i contribuirà encara més a canviar les relacions familiars. En el seu article 'Domòtica: la mutació de l'habitatge', en Chaparro augura que la domòtica pot comportar canvis importants en el paper de la dona en la família, històricament associat a les tasques de la llar.

 

Prueba Las tecnologias 3

 

Tanmateix, el desenvolupament de la domòtica domèstica crearà als seus partidaris una visió del món que no coincidirà sempre amb la de la resta de la societat, la qual cosa incrementaria la bretxa digital entre els qui podran usar aquests sistemes i els qui no. Aquí serà necessari reforçar el paper educatiu dels pares amb els fills. 

Una presència destacada de la domòtica a casa segur que comportarà noves maneres d'educar als nens a l'hora de disciplinar-los en les tasques de la llar (suportades en part per la tecnologia), o de controlar si estan realitzant els deures o a quina hora han arribat després de sortir amb els amics. També s'albiren canvis entre els adults, perquè la domòtica sacsejarà d'alguna manera les relacions de parella i familiars, i limitarà segurament la privacitat de les habitacions, en un veritable i únic episodi constituït per tots els capítols de l'apocalíptica, i qui sap si messiànica, sèrie ‘Black Mirror'. 

No imaginem l'apocalipsi però, ben al contrari. Aquestes tecnologies canviaran la manera en què vivim i treballem, i ens brindaran nombrosos avantatges. S'estima que al 2020 cada persona posseirà una mitjana de 6,5 dispositius pel control del seu entorn, segons l'estudi d’en Cisco ‘The Internet of Things How the Next Evolution of the Internet Is Changing Everything’. Aquests gadgets ens aportaran gran comoditat vital: permetran l'apagada dels aparells en la llar de manera remota en cas d'haver-hi deixat alguna cosa encesa, et permetrà controlar l'aire condicionat o encendre la calefacció una estona abans d'arribar, podràs preescalfar el forn o fins i tot, s'ocuparan de les tasques de la llar… No sona gens malament, oi? 

Aquest ús a conveniència implicarà una major sostenibilitat i estalvi energètic, a més revertirà en un substancial guany de temps per poder gaudir de l’oci. Pel que fa a l'entreteniment, la tecnologia millorarà l'experiència de l'usuari amb dispositius de realitat virtual. També en la gestió de la quotidianitat, la domòtica oferirà avantatges en el seguiment d'infraestructures com semàfors, ponts i carreteres, així com en la gestió de les emergències i el control de paràmetres mediambientals.

Fotografies de Gilles Lambert, Charles Deluvio i Matthew Henry a Unsplash

 

 


 

 

-Temes relacionats-
up