La guia definitiva per fer la teva reforma | EDE
Guia-defintiiva-reforma-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

La guia definitiva per fer la teva reforma

Fri Oct 04 11:57:34 CEST 2019

Segur que t’ha passat: has de fer una reforma integral o parcial de casa teva i apareix, inevitablement, l’estrès. Les raons són diverses: desconeixement dels passos que cal seguir, desconfiança en l’empresa que la durà a terme, por dels imprevistos i els endarreriments que puguin sorgir...

Abans de començar el procés, t’has de fer un seguit de preguntes bàsiques que t’ajudaran a programar les diferents intervencions: què vull aconseguir amb la reforma?, quins professionals la faran?, quant em costarà la reforma?, quant de temps durarà? Identificar quines són les necessitats reals i planificar correctament et permetrà executar la reforma de manera més àgil i assossegada. Rosa Bramona, dissenyadora d’interiors, i Maya Fenollera, arquitecta de BAD Estudio, com a expertes en aquest tipus de treballs, ens ajuden a donar resposta a totes aquestes preguntes.

Primers passos

Guia-defintiiva-reforma-2

1. Identifica quines necessitats tens

Per tenir clar què vols canviar amb una reforma, pensa si tornaries a comprar o llogar el pis tal com està ara. “Pren-ne nota i apunta què consideres que cal canviar perquè el teu habitatge estigui en les condicions que vols. Fes una llista també de la mena de modificacions que et farien sentir millor i de quines serien les qualitats que consideres ideals”, recomana la interiorista Rosa Bramona.

2. Busca idees per inspirar-te

Quan tinguis identificades les necessitats que tens, busca inspiració en revistes de decoració, xarxes socials com Pinterest i apps especialitzades en reformes com Youcandeco, amb la qual pots simular dissenys, triar materials i crear pressupostos. Recorre també a la coneguda plataforma dedicada a reformes i decoració de la llar Houzz. Qualsevol font d’inspiració és útil en situacions com aquesta.

3. Estableix un pressupost i cenyeix-t’hi

Buscant inspiració, trobaràs idees sorprenents que voldràs aplicar a casa teva, però hauràs de tenir en compte que algunes propostes poden superar el pressupost que t’hagis marcat. Les oportunitats que ofereix internet et permetran investigar més per triar correctament i treure més profit de la reforma sense que el pressupost es dispari.

Preguntes imprescindibles que has de respondre abans de començar la reforma de la llar

Quines llicències i permisos haig de sol·licitar?

Guia-defintiiva-reforma-3

Maya Fenollera, arquitecta de BAD Estudio, ens explica que el tipus de rehabilitació determinarà les llicències administratives i els permisos que necessitem per dur-la a terme. Per això, és imprescindible distingir entre casos d’obra menor o obra major:

  1. Les obres de nova planta, ampliació de superfície, altura o volum de construccions i edificacions existents, així com les reformes i rehabilitacions integrals, també d’edificacions antigues, es consideren obra major. Necessiten un permís concret, la llicència d’obra major.
  2. Es consideren obres menors les intervencions caracteritzades per la senzillesa tècnica i escassa o nul·la modificació estructural. S’han de fer amb la llicència d’obra menor.
  3. Si els treballs impliquen modificació d’usos en l’habitatge, igual que si afecten, modifiquen o incorren en elements comuns de l’edifici, elements estructurals, condicions de seguretat i ubicació de conductes generals de sanejament vertical, aspecte de façana o ventilació, també són considerades obres majors.
És important puntualitzar que els requisits de tramitació de permisos i normatives sempre són competències municipals que poden variar d’un ajuntament a un altre.

En el cas de les obres menors, quan només afecten els acabats de l’habitatge, n’hi haurà prou amb els permisos de caràcter informatiu, és a dir, simples comunicats d’obra.

Tant per a obres menors com majors, segons l’arquitecta de BAD Estudio, “contractar els serveis d’un equip de professionals pot suposar un alleujament més que considerable, perquè permet facilitar i alleugerir tot el procés i afrontar una rehabilitació de la forma més relaxada i efectiva possible”.

Què haig de saber per demanar un pressupost de reforma?

Guia-defintiiva-reforma-5

Fenollera explica que per sol·licitar un pressupost que s’ajusti al màxim a la realitat és necessari un document anomenat estat d’amidaments. Es tracta d’una llista exhaustiva dels treballs previstos, els materials escollits, les qualitats... Està desglossada per partides, basades en un projecte de reforma. Com més detallat sigui el projecte i, per tant, el seu estat d’amidaments, menys sorpreses desagradables ens trobarem.

L’ideal és demanar, com a mínim, tres pressupostos diferents. El més habitual és que siguin bastant semblants —estaran basats en els mateixos conceptes i qualitats gràcies a l’estat de mesuraments—. Fer l’exercici de comparar-los ens desbrossarà el camí per decantar-nos pel més adequat i fiable.

“Si entre els tres pressupostos sol·licitats en trobes un de sorprenentment baix, hauràs de preguntar-te per què. Segurament es deu al fet que no s’hi ha inclòs la realització d’algun dels treballs demanats o que les qualitats són més baixes que les requerides”, adverteix Rosa Bramona.

Com comparo els pressupostos?

Cal comprovar si s’ha inclòs l’IVA dins del document i assegurar-se que totes les factures inclouen aquest impost. Revisa a fons si t’han detallat tot el que has demanat: qualitats, materials, preus, terminis… Pot ser una mica feixuc de fer, però val la pena dedicar-hi temps.

Quan hagis decidit quina empresa farà la rehabilitació, comunica-l’hi i avisa també les descartades —la formalitat sempre s’agraeix—.

A continuació, sol·licita a la companyia de reformes escollida la documentació següent:

  • L’adhesió al Registre d’Empreses Acreditades (REA), l’assegurança de responsabilitat civil, etc.
    Dades bàsiques sobre els treballadors que intervindran en la rehabilitació. Així podràs comprovar si estan donats d’alta i han fet els cursos de prevenció de riscos laborals.
    Compromís de finalització de tots els treballs.
    El contracte signat, en el qual han d’estar detallats la durada de les obres, les formes de pagament i el pressupost acceptat.

Quant de temps durarà la reforma?

Guia-defintiiva-reforma-4

Fenollera i Bramona coincideixen a dir que els terminis dependran del tipus de reforma. Si es tracta d’una reforma parcial, com la rehabilitació de la cuina o el lavabo, pot durar entre dues setmanes i un mes, en funció de si s’ha de modificar part de l’estructura, si es canviaran instal·lacions, etc.

En el cas de reformes integrals d’habitatges de mida mitjana, d’entre 70 i 120 metres quadrats, poden trigar entre 3 i 8 mesos, depenent de l’estat original de la casa, les dimensions, la necessitat de reforçar o substituir algun element estructural, etc.

“És important tenir en compte que, en funció de l’ajuntament i del tipus d’obra, els permisos i llicències poden trigar més temps, de manera que el procés de reforma total, des de l’inici del projecte fins al final del treballs, pot allargar-se una mica més del previst”, explica l’arquitecta.

Quin és l’ordre d’execució habitual?

Generalment, el primer pas és la demolició i la construcció dels nous envans. Tot seguit, és el torn de la instal·lació dels sistemes de fontaneria i de la xarxa elèctrica, els acabats en parets, terres i sostres, després les obres de fusteria i, finalment, la decoració i els detalls.

Quant poden costar una reforma parcial i una de total?

Per a una reforma integral, el cost pot oscil·lar entre el 60% i el 80% del pressupost d’una obra de nova construcció. El preu mitjà de l’obra nova en una gran ciutat és d’uns 1.500 euros per metre quadrat, de manera que un preu de 900 euros per metre quadrat per a una reforma integral (sense incloure-hi electrodomèstics) correspondria a la mitjana acceptable.

“Del 100% d’un pressupost, aproximadament un 20-30% correspon als tècnics i professionals que intervenen en l’obra i, per tant, el 70-80% restant és l’import final destinat a la reforma mateixa”, detalla Fenollera.

Si l’obra afecta exclusivament el bany i la cuina, es mantindrien uns estàndards semblants, sempre que la superfície tingués uns sis metres quadrats. Per a una reforma així, el pressupost no hauria de superar els 5.400 euros si es fan servir materials de qualitats de gamma mitjana.

Parcial o completa, la millor solució per evitar sorpreses desagradables i despeses no previstes en el pressupost de reforma és comptar amb un professional que dissenyi el projecte basant-se en les teves necessitats i expectatives, que s’encarregui d’assessorar-te durant tota l’obra i que s’ocupi de les gestions pertinents perquè el procés de rehabilitació sigui més àgil, senzill i eficient.

Fotografies d'Annie Gray, Rawpixel, Heny and Co. i Demaerre a Unsplash i a iStockphoto
-Temes relacionats-
up