La “golden visa” en comprar un habitatge | EDE
movi-image-elmundo-golden-visa-comprar-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

La “golden visa” en comprar un habitatge

Tue Nov 19 16:33:10 CET 2019

Els inversors extracomunitaris poden aconseguir a Espanya la residència legal en adquirir béns immobles per un valor igual o superior als 500.000 euros. És el que es coneix com a golden visa. Xinesos i russos se situen al capdavant.

No tan sols es tracta del clima, la cultura o la gastronomia. Als forans extracomunitaris també els sedueix la possibilitat de poder sol·licitar al nostre país el permís de residència exprés o golden visa, que els dona la possibilitat de desplaçar-se per gairebé tot Europa —l’accés a la zona Schengen per un temps de fins a tres mesos dins d’un semestre. Tant és així que, el 2018, més de quatre de cada deu compravendes de cases de més de 500.000 euros per part de ciutadans extracomunitaris a Espanya van acabar amb la concessió d’un visat d’or (o golden visa). I és que adquirir béns immobles per un valor igual o superior als 500.000 euros és una de les maneres d’aconseguir la residència legal a Espanya, país capdavanter en inversió estrangera.

“A escala mundial, els mercats prime de les ciutats espanyoles ofereixen una millor relació qualitat-preu i un potencial més elevat de creixement respecte a altres ciutats del món. La condició d’Espanya com a principal destinació turística, l’elevada qualitat de vida i el seu reduït cost en comparació d’altres països continuen atraient compradors i faran que el nostre mercat mantingui el seu atractiu en els propers anys”, assegura Arturo Díaz, director executiu de Residencial a Savills Aguirre Newman.

La Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, va introduir, entre altres novetats, el visat de residència per a inversors. Es tracta d’un nou mecanisme del Govern per potenciar les inversions al nostre país i, d’aquesta manera, atreure capital estranger. “En els darrers cinc anys, la quantitat de compradors internacionals pràcticament s’ha duplicat i, sens dubte, en aquest increment hi pesa la introducció de la golden visa”, conclou Arturo Díaz

Residència per a inversors

¿Quiénes pueden beneficiarse de la ‘golden visa’?

a) Els qui facin una inversió en deute públic per un valor igual o superior als 2 milions d’euros.

b) Aquells que facin una inversió en dipòsits bancaris en entitats espanyoles o accions d’empreses espanyoles per un valor igual o superior a 1 milió d’euros.

c) Els qui comprin béns immobles amb una inversió igual o superior als 500.000 € (valen propietats per a ús residencial o comercial i, en aquest últim cas, tant locals com oficines).

d) Aquells que duguin a terme projectes empresarials que siguin considerats i acreditats d’interès general, per la qual cosa cal complir una de les condicions següents: que generin llocs de treball, que hi hagi una inversió amb impacte socioeconòmic a la regió o que s’aporti una novetat tecnològica o científica important.

A més, el visat i el permís de residència són vàlids per al sol·licitant, el cònjuge, els fills menors i, també, els familiars dependents.

Xifres el 2018

Un 41,9 % del total de les operacions de més de mig milió d’euros a càrrec de compradors de fora de la UE van concloure amb l’obtenció de la golden visa.
Es van fer 1.366 inversions internacionals, segons recull el Consell de Registradors d’Espanya al seu Anuario de la Estadística Registral Inmobiliaria, del 2018.
D’aquest total, el 34,89 % de les operacions van correspondre a compres realitzades per ciutadans no comunitaris, i el 65,11 %, a compres fetes per inversors europeus.
A Espanya es van concedir 586 permisos pel fet d’invertir més de 500.000 euros en un immoble, segons l’estadística de visats expedits facilitada pel Ministeri de Treball. Per cinquè any consecutiu, aquesta xifra va col·locar Espanya al capdavant en nombre de golden visa emeses.
 
 

movi-image-elmundo-golden-visa-comprar-vivienda-2

Sobre nacionalitats

Entre les nacionalitats dels inversors extracomunitaris hi ha la xinesa i la russa (els qui més compren), seguides de l’estatunidenca, la veneçolana, la mexicana i la iraniana, entre d’altres. Aquests inversors van escollir, principalment, les comunitats de Catalunya, Andalusia i Madrid.

Segons un balanç facilitat pel Servei d’Estudis del Parlament Europeu (EPRS), des que va entrar en vigor la Llei d’emprenedors, la ciutat de Barcelona està al capdavant de les inversions immobiliàries vinculades a les golden visa, seguida de Madrid i de Màlaga.
El Col·legi de Registradors d’Espanya ofereix les dades següents respecte a l’any 2018: 436 compravendes a Catalunya, 347 a Andalusia, 224 a Madrid, 183 al País Valencià i 132 a Balears
 

El Colegio de Registradores de España ofrece los siguientes datos respecto a 2018: 436 compraventas en Cataluña, 347 en Andalucía, 224 en Madrid, 183 en la Comunidad Valenciana y 132 en Baleares.

“El sector residencial de luxe a Madrid i Barcelona s’està consolidant com un dels mercats més atractius per als inversors internacionals dins del flux global. A Madrid, especialment en zones cèntriques de la ciutat, com ara els barris de Salamanca, Chamberí i Justicia. A Barcelona, principalment al passeig de Gràcia, l’Eixample, Ciutat Vella i algun punt de Pedralbes”, explica Arturo Díaz.

El nou micromercat de luxe al centre de les ciutats, cada vegada amb més serveis exclusius com ara consergeria, gimnàs i celler, té tots els elements per donar resposta a les necessitats de l’actual perfil del comprador internacional. “El comprador internacional busca propietats immobiliàries com a inversió o com a pied-à-terre, atret per l’estabilitat, per la seguretat i, en definitiva, per la qualitat de vida que li ofereix Espanya”, conclou el director executiu de Residencial a Savills Aguirre Newman.

Fotografia de Lomig i Evan Dvorkin a Unsplash
-Temes relacionats-
up