Habitatge 161
2 min del teu temps

Animals domèstics: quant ens costa viure amb ells?

Tenir o no tenir mascotes sol ser un dilema que posen sobre la taula moltes famílies en algun moment de la seva vida, i que normalment es planteja quan els fills es van fent grans. El motiu principal que duu una família a decidir tenir una mascota és la passió pels animals. Altres ho fan per la companyia, i també n’hi ha que la tenen perquè ha estat un regal per als nens. El regal és l’origen de la majoria d’adquisicions d’animals de companyia i la botiga d’animals el lloc de la compra, però en els últims 10 anys ha augmentat l’adopció a través de protectores i entre particulars. Concretament, les adopcions de mascotes en protectores d’animals han passat en 10 anys d’un 4,9% a un 14,9%, alhora que la despesa que suposen els animals ha crescut amb nous serveis.

Preocupats també pel seu benestar físic i estètic

Després de les caigudes registrades durant la crisi econòmica, el nombre de mascotes i la despesa dels amos per tenir-ne cura han crescut, perquè cada vegada és més habitual no cenyir-se només a la cura bàsica i l’alimentació de les mascotes, sinó també invertir en el seu benestar físic i la seva imatge (fins i tot amb la col·locació de bràquets dentals), fet que comporta increments de la despesa veterinària, que en tres anys ha passat del 6,7% a un 7,4%. També ha crescut la despesa en medicaments per als animals de companyia: la facturació d’antibiòtics, vacunes, antiparasitaris i antiinflamatoris, entre d’altres, va augmentar un 14% el 2017 respecte a l’any anterior. Es tracta d’un sector cada vegada més especialitzat, amb hospitals veterinaris de referència repartits pel territori espanyol amb prestigiosos especialistes en neurologia, traumatologia, oftalmologia, cardiologia, dermatologia i tecnologies per a proves diagnòstiques com TACs i ressonàncies magnètiques.

En conjunt, a les llars espanyoles hi viuen uns 20 milions de mascotes, és a dir, que a gairebé el 40% d’habitatges hi ha un animal de companyia. De tots, el gos és el preferit pels espanyols, seguit del gat.

El que ens costen a l’any

Quin impacte té això en l’economia familiar? Aquest volum de mascotes genera una facturació anual de més de 1.000 milions d’euros a Espanya, però el cost estimat de conviure amb una mascota no és tan evident i varia segons l’animal. En primer lloc, cal diferenciar les despeses inicials en higiene, jocs, menjadores, material per a dormir i les primeres vacunes, dels costos anuals, especialment d’alimentació i veterinaris. Segons unes estimacions basades en comparadors de preus, la despesa de mantenir un animal domèstic ronda els 520 euros a l’any, a part d’un cost inicial d’uns 250 euros.

Si et planteges tenir una mascota i vols saber si la zona on vius és adequada per a ella —pels seus equipaments, zones verdes i comoditats—, dona un cop d’ull al mapa següent, en què trobaràs quines àrees són les millors. 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Freestocks.org, Brina Blum i Kristin Lopez a Unsplash
-Temes relacionats-