7 consells per traslladar-se a una nova ciutat | EDE
consejos-traslado-ciudad-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

7 consells per traslladar-se a una nova ciutat

Fri Oct 04 12:01:00 CEST 2019

Quan una família decideix traslladar-se a viure a una altra ciutat —per qüestions professionals o personals—, pot trobar-se amb un seguit de dificultats que converteixin la mudança en una experiència complicada i estressant. Com es pot evitar? No hi ha fórmules màgiques —els imprevistos són incontrolables—, però sí pautes per fer aquest canvi de forma senzilla i enriquidora.

El trasllat no serà un èxit si no s’organitza un pla ben pensat en què es marquin terminis que permetin simplificar el procés i mantenir una actitud positiva davant del canvi. T’expliquem quines són les claus per planificar correctament un trasllat (si d’altres ho han aconseguit, tu també te’n sortiràs).

1. Descobreix la teva nova ciutat amb antelació

 

consejos-traslado-ciudad-2

 

Cal plantejar-se la possibilitat de viatjar a la nova ciutat amb prou antelació per conèixer-ne els diferents barris i fer-se una idea dels seus equipaments, de com són els seus habitants, de quin és l’ambient que es respira al veïnat, d’on són les zones verdes... Això ens ajudarà a reduir el marge d’error en l’elecció del futur habitatge.

Ara ja saps com són els diferents districtes, però… estan ben comunicats? Hi ha una ruta còmoda i accessible de transport públic per anar al centre? Està ben connectada la zona que t’agrada amb el lloc on treballaràs?

Perquè el procés d’adaptació sigui més fàcil, procura buscar un barri que s’assembli al barri on vius ara i que tingui serveis a l’abast com centres mèdics, mercats, botigues, bars i restaurants, centres poliesportius… I, sobretot, has de tenir present el pressupost de què disposes.

2. Recorre a professionals del sector

En qualsevol cas, disposar d’un familiar, un conegut de confiança o un professional del sector immobiliari i d’inversions que pugui fer una primera selecció de les diferents opcions pot resultar clau i et permetrà triar millor entre un nombre més reduït d’habitatges.

El coneixement del mercat local, l’eficiència en la planificació i l’experiència d’un equip especialitzat són grans aliats per trobar la localització ideal, la que s’adaptarà millor a les necessitats bàsiques de la família. 

3. Prepara el camí als teus fills

Traslladar-se en família, especialment quan hi ha fills en edat escolar, és un factor que pot ser delicat. Cal preparar els petits per evitar que es converteixi en una situació massa complexa o traumàtica. Podem valorar la possibilitat de parlar amb els responsables acadèmics de l’escola on van, que ens donaran els consells més adequats sobre qualsevol assumpte relacionat amb el canvi d’escola. Ens guiaran perquè els nostres fills no sofreixin més del compte amb el trasllat a la nova ciutat.

4. Planifica, planifica i torna a planificar

 

consejos-traslado-ciudad-3

 

Quant a la mudança pròpiament dita, hauràs de planificar a consciència l’empaquetament i l’enviament de tots els mobles i objectes. Per escollir l’empresa de transports més adequada, seria recomanable demanar tres pressupostos diferents, de manera que puguis valorar de manera objectiva i individualment cadascuna de les seves especialitzacions, garanties, temps, possibilitat d’emmagatzematge a la destinació, etc. Exigeix un contracte de mudança per escrit i demana subscriure una assegurança de responsabilitat civil, per quedar cobert en cas que hi hagi qualsevol tipus d’incident.

Pots fer servir aplicacions especialitzades com MoveMatch, que t’ajudarà a fer llistes de pertinences per calcular el volum que ocupen, o Pro Moving Planner, una eina digital que et permetrà planificar fàcilment les diferents etapes d’un trasllat.

A més, preparar els paquets amb temps evitarà situacions d’estrès innecessari. Per facilitar el desembalatge, marca a cadascuna de les caixes què conté —no t’imagines quant de temps t’estalviaràs amb aquest detall—. És indispensable fer una avaluació sincera del que hi ha disponible, per emportar-nos només l’essencial, tant si es tracta d’un trasllat temporal com gairebé definitiu.

5. Resol els tràmits administratius

Quan tinguis el procés de la mudança encaminat, hauràs de dedicar temps als tràmits relacionats amb les diferents administracions. En alguns casos, els podràs resoldre abans de traslladar-te, i d’altres els hauràs de solucionar quan ja estiguis instal·lat a la teva nova ciutat:

  • Certificat d’empadronament. Es tracta d’una gestió important que hauràs de fer si canvies de ciutat i/o domicili. Ves a l’ajuntament de la nova ciutat i sol·licita-hi el certificat d’empadronament. Demana’n unes quantes còpies, per si les necessites per a altres tràmits amb les administracions.
  • DNI o passaport. Renovar el document nacional d’identitat per canvi de domicili és un tràmit gratuït i, encara que no és obligatori, et facilitarà dur a terme altres gestions. Pots demanar cita per a la renovació per internet i hauràs de portar el certificat d’empadronament obtingut prèviament.
  • Carnet de conduir. Si tens carnet de conduir, has de notificar el canvi de domicili a la Direcció General de Trànsit. Per fer-ho, hauràs de presentar el DNI amb la teva nova adreça i el certificat d’empadronament. És un tràmit gratuït.
  • Targeta de la Seguretat Social. Pots actualitzar les teves dades en una oficina de la Seguretat Social o a través d’internet. No retardis aquest tràmit, perquè serà necessari per sol·licitar el trasllat a un nou centre de salut i rebre notificacions. En cas que siguis autònom i la mudança impliqui un canvi de domicili fiscal, hauràs de notificar-ho a Hisenda.
  • Sol·licita la targeta sanitària i el canvi de metge. Moltes vegades, el canvi de ciutat també implica anar a una altra comunitat autònoma. Si preveus que l’estada serà llarga, és preferible que canviïs de metge. Informa’t de quin serà el teu centre de salut i fes la petició d’un nou metge de capçalera. Mentre t’organitzes, podràs adreçar-te lliurement a urgències, si ho necessites, presentant la targeta sanitària.
  • Informa del canvi d’adreça a bancs, companyies d’assegurances, etc. Així tindràs la garantia que continues rebent correctament les cartes i la documentació rellevant.

6. Parla amb la teva nova empresa

El trasllat a un altre país sol ser més complicat que el desplaçament d’una ciutat a una altra dins del mateix territori. Les diferències d’idioma, culturals o en el sistema sanitari, legal o bancari poden alentir el procés. En la majoria de casos, aquesta mena de trasllats responen a qüestions professionals i, per tant, demanar un cop de mà a l’empresa de destinació ajudarà a fer la mudança més suportable.

 

consejos-traslado-ciudad-4

 

7. Controla els comptes bancaris

En el cas de les persones procedents d’altres països, arribat el moment, serà imprescindible obrir comptes bancaris que siguin operatius també a Espanya. Encara que la transferència monetària entre països s’ha convertit en un tràmit còmode i senzill de gestionar, convé revisar quines opcions hi ha.

No hi ha cap trasllat sense estrès. Cal assumir-ho. Però sí que podem preparar-nos per suportar-ho millor amb una planificació adequada i una bona dosi de paciència i optimisme per la nova vida que comencem.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Marco Lopes, Ged Lawson i Seemi Samuel a Unsplash
-Temes relacionats-
up