Habitatge
3 min del teu temps

10 consells que cal tenir en compte abans de comprar un habitatge

Comprar un habitatge és un dels passos més importants per a qualsevol persona, i com a tal ha de ser plantejat amb calma, ja que pensar en el desemborsament suposa una situació d’estrès per a les famílies però també una alegria quan es pensa en construir una nova llar des de zero. Analitzar el mercat, conèixer possibilitats i oportunitats, ser coherent… tot influeix a l’hora d’adquirir un immoble, sigui per a ús propi o com a futura inversió. Aquests són els deu punts imprescindibles que cal tenir en compte abans de firmar una hipoteca i allunyar possibles conflictes que restin protagonisme a un procés tan il·lusionant. 

1. Ubicació

El centre o les afores? La ubicació és un dels factors més rellevants. No es limita només a la zona, sinó a tot allò que gira en torn a ella: comunicacions per carretera i transport públic, existència de serveis –com supermercats, col·legis, centres de salut- a prop i altres detalls faran que la casa sigui més còmoda i, en última instancia, suposi una millor inversió. No és necessari mudar-se al centre de la ciutat; de fet, els barris de moda estan cada vegada més allunyats del quilòmetre zero.   

2. Preu

El mercat immobiliari actual és divers, però sigui quin sigui el pressupost, cal valorar-ho amb calma. A més de ser concorde a l’oferta –si descobreixes una ganga massa bona, sospita-, és important tenir en compte la zona en què es troba, les qualitats, la necessitat de reforma i a quin nivell, les prestacions comuns de la comunitat… en definitiva, tots els factors que giren, tant directament com indirectament, al voltant de la compra

3. D'acord amb el teu sou

Tothom somnia amb la seva casa perfecta, però a l’hora d’ajustar-se a la realitat, la cosa canvia. Això no significa que no puguis tenir-la, per descomptat, però d’una manera coherent. Els experts recomanen, entre altres coses, que el pagament mensual de la hipoteca no suposi més del 40% del sou, sempre amb una projecció de guanys personals a termini curt i mitjà. De fet, molts bancs exigeixen un llindar més ajustat, fins i tot per sota del 30%. 

4. Energia

En habitatges nous o reformats, un gran punt de valor és la instal·lació d’un sistema que minimitzi la demanda d’energia, amb possibilitats eficients de producció com fonts renovables. Això garanteix, a més d’una inversió de futur, una manera efectiva per reduir la factura energètica cada mes. Triar un habitatge amb etiqueta A en la categorització d’eficiència energètica suposa un estalvi estimat del 89% respecte a una qualificació F, la qual cosa és positiva tant per la butxaca com pel medi ambient.  

5. Tipus d'hipoteca

Triar una hipoteca és tan important com seleccionar la casa en qüestió, per la qual cosa l’anàlisi de les possibilitats també ha de ser exhaustiva. A més, segons els nostres interessos, és important decantar-se per l’opció a tipus fix o variable (sent la quota mensual a pagar de la primera la mateixa durant tota la vida del préstec i de la segona ajustable segons les condicions del mercat), el període, el pagament mensual o el desemborsament inicial. 

6. Nou o segona mà?

En aquest sentit no hi ha una resposta única, però sí una sèrie de factors que inclinaran la balança cap a un costat o un altre. Si es tria viure al centre de la ciutat, probablement l’opció sigui de segona mà, reforma inclosa; d’optar per habitatge nou, situats en gran mesura a la perifèria, cal valorar les comunicacions i els serveis que ofereix, entre altres coses. També pesa la despesa derivada de la compra: si es tracta d’un edifici antic, pot ser necessari fer algun canvi costós –canonades, climatització…-; si es tracta d’una obra nova, les despeses poden procedir de factors com la comunitat en cas de triar una llar amb piscina, jardí o altres zones comuns.  

7. Revisarhabitatge i zona

Una vegada escollit l’immoble, és de vital importància revisar, de la mà d’un expert, tots els factors que influeixen a llarg termini. Si es tracta d’un pis de segona mà, caldrà bolcar els esforços en comprovar els sistemes d’aïllament, conductes o il·luminació; en l’obra nova, és important conèixer en detall les possibles despeses derivades, la zona en la qual es situa i els serveis als quals es pot accedir a peu. Si existeix algun element defectuós el millor és avisar a l’anterior propietari, ja sigui particular o una promotora, perquè s’encarregui de les reparacions pertinents. 

8. Conèixer els impostos

IVA, AJD, IBI… els impostos subjectes a la compravenda són nombrosos i, encara que uns són més coneguts que altres, mai està de més informar-se i fer un repàs general per evitar malentesos o sorpreses d’última hora. 

9. Matalàs econòmic

Els estalvis necessaris per comprar un habitatge han de ser, almenys, el 20% del preu de l’immoble, part que no cobreix el préstec hipotecari. No obstant això, és necessari pensar també en un segon matalàs, que abasti des de despeses de gestió –notari, escriptura…- fins a despeses extraordinàries que puguin sorgir després de la compra de l’habitatge. 

10. Mercat i oportunitats

Trobar una ganga és més aviat difícil; quan es tracta de comprar, és necessari ser coherent. La idea és no precipitar-se, però agafar l’oportunitat si aquesta es presenta. El punt mig passa per comprovar la propietat amb deteniment abans d’adquirir-la, però no dubtar si tot va bé, a més de tenir clara la zona i les característiques de la propietat que es busca.  

A més de seguir el decàleg d’indicacions que es troba sobre aquestes línies, és important recordar que rodejar-se de bons professionals i gestors pot fer de la compra un procés més segur i il·lusionant, ja que, més enllà de l’estrès que genera enfrontar-se a una inversió d’aquestes característiques, no s’ha d’oblidar que la construcció d’una nova llar és un dels moments vitals més importants de tota família.

Fotografies de Hannah Wei, Camile Minoufley i Agustina Salas a Unsplash
-Temes relacionats-