Consells per (sobre)viure en una ciutat cara | EDE
movi-image-consejos-sobrevivir-ciudad-cara-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Consells per (sobre)viure en una ciutat cara

Fri Oct 18 08:23:46 CEST 2019

Res no és de franc, i a la ciutat, encara menys. Per aquesta raó, és recomanable seguir unes certes pautes perquè el cost de vida no es dispari

No és el mateix viure a Sant Sebastià que a Lugo, a Barcelona o a Palència. La Ciutat Comtal és la més cara per viure a Espanya, mentre que la província castellana és la més barata. Però que una ciutat sigui gran no vol dir que estigui exempta de desigualtats: a Madrid hi ha els cinc barris més cars d’Espanya, amb El Viso al capdavant, on la renda per capita és de més de 36.000 €, tal com recull la publicació Indicadores urbanos 2018, de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). 

No obstant això, a les últimes posicions de la llista també hi apareix Sant Cristóbal, un altre barri de la capital, que no arriba als 6.500 euros per capita. Que la renda sigui baixa, de fet, no redueix el cost de vida. S’estima que els béns i els serveis a les grans ciutats són entre un 8 i un 15 % més cars que en altres capitals. Des del cafè, la tapa, la llum, l’aigua, el preu del menú mitjà, la perruqueria o una cervesa. Però (sobre)viure a la ciutat és possible si saps com fer-ho:

1. Planifica les despeses

Planificar les despeses és bàsic per evitar sorpreses que et pots trobar a la gran ciutat. Al mercat hi ha diverses aplicacions dissenyades especialment per controlar la despesa feta i que poden facilitar prendre les decisions que beneficiïn més la teva economia. Fintonic és potser la més coneguda, però n’hi ha d’altres com ara Money Lover i Presupuesto Diario, que mostren les línies vermelles que no s’han de sobrepassar.

2. Ajusta la compra

Tanmateix, la gran ciutat té un avantatge: una oferta pràcticament il·limitada. A la gran ciutat hi conviuen un gran nombre de supermercats i botigues per triar. Segons l’OCU, les cadenes amb implantació a tot el territori nacional més barates són, en aquest ordre, Alcampo, Mercadona i Carrefour. L’estudi de l’OCU també inclou la compra en línia, on el súper virtual amb els millors preus és Mercadona, seguit per Alcampo i Simply, mentre que Ulabox és el més car.

3. Mou-te en bici

Desplaçar-te amb cotxe pot no ser la millor solució tenint en compte els preus vigents a les grans urbs de factors com les zones d’aparcament, per no parlar del preu de la gasolina. El transport públic pot ser que tampoc no sigui el més econòmic, i és que malgrat que hi ha descomptes, n’hi ha prou amb veure la diferència de preu del bitllet senzill de l’autobús urbà entre ciutats per frenar en sec el nombre de viatges. Segons Facua, el preu més car el té Barcelona (2,20 euros), molt lluny dels 0,64 euros que costa el mateix viatge a Lugo. Per aquest motiu, la bici o qualsevol mode de mobilitat personal pot ser la solució més barata i, alhora, més saludable per als teus trajectes si vius en una gran ciutat. vives en una gran ciudad.

4. Menja a casa (i cuina)

L’oferta de bars i restaurants és atractiva, però no per a la butxaca mitjana, especialment si vius en un barri de moda. Organitzar el règim d’àpats és una de les mesures més efectives per estalviar, especialment a la feina. Compra, prepara i tingues a punt sempre la carmanyola per menjar a l’oficina. Estalviaràs més i menjaràs millor. Deixa per a ocasions especials la despesa prevista en restaurants.

5. Aprèn a dir no

FOMO (Fear Of Missing Out) és la malaltia del segle XXI i la ciutat n’és el caldo de cultiu. La sensació que té la generació millennial d’estar perdent-se alguna cosa (el que sigui) s’aguditza quan s’està envoltat d’una oferta constant i pendent del mòbil, per la qual cosa cal saber desconnectar. No dir sí a tot és el pas imprescindible per allunyar-nos no tan sols d’aquest mal, sinó també d’una despesa que pot ser tan il·limitada com l’oferta lúdica de la ciutat.

Viure a la gran ciutat s’ha convertit en un camí ple d’obstacles i on la gentrificació ha disparat els preus, i no solament el del metre quadrat. Per saber si el cost de vida d’una ciutat (habitatge, menjar, transport, oci…) és més elevat que el d’una altra hi ha un comparador que té a la seva base de dades més de 2.000 ciutats de 215 països, imprescindible per saber si la teva economia és compatible amb la de la ciutat dels teus somnis.

-Temes relacionats-
up