Aspectes a tenir en compte abans de moblar casa teva | EDE
movi-image-amueblar-casa-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Aspectes a tenir en compte abans de moblar casa teva

Mon Oct 07 13:50:33 CEST 2019

Decorar i moblar un espai buit no és una feina fàcil. De vegades costa trobar un equilibri entre el que ens agrada, l’espai de què disposem i les nostres possibilitats econòmiques. Però amb una mica d’ordre i amb les prioritats clares, és possible aconseguir el resultat que busquem sense que se’n ressenti el compte corrent.

Per això, donem un seguit de consells per organitzar les compres, fixar un pressupost i saber prioritzar en les despeses. Tot amb l’objectiu de treure el màxim partit a la nova llar sense fer compres innecessàries i sense equivocar-nos.

Comencem pel final: definir l’estil

Abans de sortir de compres, és important imaginar quin volem que sigui el resultat final. Les possibilitats són tan àmplies com els gustos: minimalista, recarregat, acolorit, vintage… És recomanable tenir clar quin estil ha de ser el predominant, per no deixar-se aclaparar després per la quantitat de possibilitats. O per evitar comprar objectes que no combinin i dels quals, després, ens vulguem desfer.

Els millors aliats per aconseguir-ho són, sens dubte, les xarxes socials. A Instagram o Pinterest hi ha milers de comptes de decoració (tant d’aficionats com d’interioristes i decoradors professionals) en els quals trobar inspiració, i també podem recórrer a botigues online i blogs especialitzats.

També hi ha la possibilitat de provar combinacions mitjançant la realitat augmentada: l’app IKEA Place permet visualitzar com quedarien els mobles de la firma sueca a casa nostra. Una eina molt útil per comprovar si realment tenim raó i aquest moble que tant ens agrada encaixa amb els altres.

Establir un pressupost

Calcular per endavant quants diners podem gastar-nos en mobles i decoració pot ajudar-nos a traçar un pla. Encara que avui dia disposem de possibilitats molt atractives per a totes les butxaques, el pressupost influeix també en l’estil i la qualitat dels productes.

Per fixar un pressupost, convé començar calculant la quantitat total que podem gastar. A continuació, s’ha de fer una llista de prioritats i reservar una part del pressupost als mobles més importants i que no poden faltar (com el llit, els sofàs, els armaris o la taula). És bona idea tenir a mà catàlegs o consultar botigues online de referència per esbrinar quin preu mitjà tenen.

També és recomanable establir una quantitat concreta per a decoració i objectes més aviat ornamentals, per assegurar-nos que no suposin una despesa molt gran. I, per descomptat, cal tenir en compte despeses extres, com per exemple el transport o el muntatge. En aquest sentit, també caldrà veure si ho podrem comprar tot junt o si haurem de fer-ho a poc a poc. Si no s’adquireix tot alhora, aquestes despeses poden augmentar.

Si el pressupost de què disposem és baix, convé donar un cop d’ull a botigues de segona mà i a mercats d’antiguitats, on poden trobar-se autèntiques gangues. També és interessant passejar per aplicacions com Wallapop o les xarxes socials. I no només per comprar: també poden donar idees de reciclatge o explicar tècniques de do it yourself (DIY) amb les quals transformar mobles vells i donar-los un aire més actual.

 

movi-image-amueblar-casa-2

 

Qüestió de prioritats

En paral·lel al pressupost, és convenient establir prioritats. No només per decidir quins mobles i objectes cal comprar amb més urgència, sinó també a quins es dedicarà una inversió més gran. Normalment, coincideixen: els mobles que necessitem des d’un primer moment solen ser els mateixos que convé que siguin de millor qualitat. El llit, els sofàs, els armaris, la taula o les cadires, per exemple.

Aquest és el mobiliari que es farà servir des del primer dia i del qual depèn, en bona mesura, la nostra comoditat. Sovint compensa dedicar-hi gran part del pressupost, encara que impliqui deixar menys marge per a la resta. Comprar-lo de millor qualitat farà que no faci falta renovar-lo a curt termini, un canvi que implicaria més despesa.

És aconsellable deixar els objectes purament decoratius per al final. Fer-ho a l’inrevés pot portar-nos a dedicar massa diners en coses que, de fet, no són imprescindibles. La decoració pot afegir-s’hi després amb elements més barats, com ara quadres, mantes i coixins, que donen tocs de color, o jugant amb flors i plantes.

Una bona llista de la compra

A l’hora de passar a l’acció, és important no confiar massa en la memòria i apuntar algunes dades:

  • Els mobles i eines que hem de comprar. És poc probable que ens oblidem del sofà o del somier, però podem descuidar-nos de les eines que necessitem per muntar-los, per exemple. Portar-ho tot apuntat pot evitar viatges i despeses innecessàries.
  • Les mides dels espais. Fer-ho evitarà la desagradable sorpresa de veure que el moble que hem comprat no cap a l’espai on volíem col·locar-lo. 
  • La referència dels productes. Aprofitant l’avinentesa que molts comerços també tenen botiga online, podem fer-hi un cop d’ull abans des de casa i anar a veure’ls després per comprovar si de debò s’ajusten al que necessitem. 
 

A l’hora de moblar un habitatge, hi ha possibilitats per a totes les butxaques. Si comencem per fixar les prioritats i el pressupost, després només queda deixar volar la imaginació. I gaudir del procés de convertir un espai buit en un lloc al qual començar a dir casa.

Fotografies de Rawpixel i John Schnobrich a Unsplash
-Temes relacionats-
up