Vull invertir en una ‘start-up’: per on començo? | EDE
movi-image-lavanguardia-invertir-startup-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
3 min del teu temps

Vull invertir en una ‘start-up’: per on començo?

Thu Jan 16 12:52:56 CET 2020

La inversió en start-ups a Espanya supera ja els 1.200 milions d’euros

Ser una start-up no defineix per defecte un negoci d’èxit, sinó un negoci amb probabilitat de ser-ho (i molt). De fet, el terme no es refereix tant al context digital en el qual desenvolupen o incuben, sinó a la seva edat precoç, pràcticament embrionària, des de la qual parteixen amb un objectiu: escalar.

Què és una start-up?

En l’ecosistema emprenedor emergent, de fet, la màxima de que per tenir èxit primer cal fracassar bé es pot haver basat en aquesta fórmula que defineix aquelles empreses de nova creació que presenten grans possibilitats de creixement. No totes ho aconsegueixen. De fet, les que ho fan són una minoria, però l’escalabilitat és el seu millor atribut. La start-up està concebuda per créixer de manera més ràpida sense necessitat de que ho faci també la seva estructura de costos.

Existeixen dades alarmants que indiquen que només 1 de cada 10 start-ups sobreviu als dos anys. No obstant això, aquesta xifra no està tan allunyada d’una pime convencional, que també ha de lluitar per mantenir-se (el 60% de les pimes espanyoles sobreviuen menys de cinc anys després de la seva creació, segons dades de l’INE). Sí, es tracta d’un ecosistema molt prolífic. Segons les dades obtingudes en el Mapa de l’Emprenedoria elaborat per Spain Startup-South Summit, un 54% dels emprenedors ha creat dues o més start-ups.

“Existeixen dades alarmants que indiquen que només 1 de cada 10 start-ups sobreviu als dos anys”

No és casual: segons el mateix ‘mapa’, la probabilitat de fracàs de l’emprenedor que ha posat en funcionament més de tres projectes és molt més baixa (16%) que la del que només n’ha creat un (45%). Darrere del perfil d’emprenedor de start-up s’hi amaga, generalitzant, un home amb una edat mitjana de 34 anys i estudis universitaris (92%). Una nova generació que, perseguint el somni de triomfar amb el seu propi ‘Facebook’, necessita el mateix que en la resta de negocis: finançament.

Pot interessar-te: Aquestes són les opcions per finançar el teu negoci


Més inversió, més start-ups

La inversió en start-ups a Espanya supera ja els 1.200 milions de euros, segons la plataforma Startupxlore, especialitzada en finançament i inversió per a empreses emergents. Una xifra que també apuntava a principis de 2019 l’informe Start-up Ecosystem Overview publicat durant el Mobile World Capital Barcelona, i que analitza l’estat de l’ecosistema de start-ups espanyol. Segons l’estudi, Espanya va tancar l’any 2018 amb 4.115 start-ups de nova creació, la majoria d’elles situades a Madrid i Barcelona.

Com en qualsevol tipus d’inversió, és necessari analitzar quant s’invertirà, quin retorn s’espera i quin risc implica. També és important saber quantes rondes de finançament acumula un determinat projecte. La possibilitat de formar part del pròxim ‘hype’ tecnològic no s’ha d’improvisar ni s’ha de basar en un pressentiment. Per a totes aquelles persones no familiaritzades amb l’ecosistema inversor, el crowdfunding és una bona manera de posar un peu en algun projecte emergent sense necessitat de jugar-s’hi la pell.

Pot interessar-te: Crowdfunding o com finançar el teu projecte des de zero

No obstant això, tal i com destaca Startupxplore, la plataforma d’inversió online en companyies amb alt potencial de revaloració, cada vegada és més freqüent veure operacions d’inversió en start-ups tecnològiques per part de persones que, amb un capital més o menys gran, decideixen destinar part del seu patrimoni en aquest tipus de companyies. Una fórmula que des d’aquesta plataforma recomanen és la coinversió en la qual l’inversor comparteix camí amb inversors d’experiència contrastada en l’àmbit start-up.

Startupxplore: “Val més fer deu inversions de 10.000 euros que una de 100.000 (per molt bona pinta que tingui la de 100.000)”

Existeixen altres fórmules per no endinsar-se sol en l’aventura com unir-se a una xarxa de business angels. Al marge de la companyia, un dels elements clau per tenir èxit en la inversió passa per la diversificació. Confiar en encertar amb la primera start-up és una idea amb la qual la majoria d’experts es mostra en desacord. Segons destaca Startupxplore, “val més fer deu inversions de 10.000 euros que una de 100.000 (per molt bona pinta que tingui la de 100.000)”

Per últim, la capacitat d’anàlisi ha de ser una constant: l’inversor no només ha de valorar la necessitat d’un producte o servei, sinó les seves possibilitats en el futur, si hi ha competència o si existeix ja alguna cosa similar al mercat amb una capacitat més alta, recursos i abast que pugui malmetre la idea amb les perspectives de creixement exponencial de la start-up.

 

 

-Temes relacionats-
up