movi-image-quiero-invertir-1
Envia'ns suggerències
Inversions Personals
4 min del teu temps

Vull invertir bé, per on començo?

21/10/2019

Guia per fer els primers passos en l’adquisició de productes financers com accions, fons d’inversió o lletres del Tresor

Si disposes d’uns diners que no necessites en aquest moment, potser creus que en pots treure un rendiment. Invertir consisteix en això, en utilitzar els teus diners per, a través de determinades transaccions, obtenir-ne més. Si desitges fer els teus primers passos en la inversió, però no comptes amb els coneixements financers necessaris, t’interessa continuar llegint.

El capital es pot invertir en immobles a través de la compra d’una casa, amb la perspectiva de que valgui més d’aquí uns anys –cosa que fan bona part dels espanyols–; també es pot invertir en la creació d’un negoci amb l’objectiu que reporti beneficis a mig termini. Però una altra opció molt bona és utilitzar aquest romanent en l’adquisició de productes financers –com accions, fons d’inversió o lletres del Tresor que ens donin rendibilitat, és a dir, que facin augmentar aquest capital–. No obstant això, no sempre passa així. De vegades, aquest capital es redueix. L’inversor ha de ser conscient que no totes les vegades es guanya.

1. Què has de valorar abans de llançar-te a invertir?

És imprescindible que et facis certes preguntes abans d’actuar. Has de plantejar-te la teva situació financera i els teus objectius d’inversió. Després d’aquesta valoració, ja pots avaluar si estàs preparat per invertir i si ara és un bon moment.

Toni Conde, responsable de gestió d’actius de Renta 4, entitat financera especialitzada en productes i serveis d’inversió, recomana fer-se aquestes preguntes:

 • Quants diners tinc estalviats?
  Quina és la meva capacitat d’estalvi mensual?
  Quina quantitat d’aquest patrimoni no necessitaré en els propers dos o tres anys?
  Quina pèrdua puc tolerar?
  Quin tipus de rendibilitat persegueixo?
  Quins productes financers conec?
  He operat amb aquests actius en alguna ocasió?
   

"Amb la resposta a aquestes preguntes i a d’altres que es cregui convenient formular-se ja s’estaria iniciant el pla inversor", assegura Conde. Aquesta experta recomana, no obstant això, deixar-se ajudar per un assessor financer per dissenyar aquest pla.

2. Quin tipus d’inversor sóc?

Segurament l’assessor que tens més a prop sigui el del teu banc, però també hi ha professionals independents als quals pots anar. Uns i altres t’ajudaran a determinar el teu perfil de risc en funció del nivell de benefici/pèrdua que estàs disposat a assumir i en quin termini. Per exemple, si no vols perdre molts diners t’has de considerar un inversor conservador, ja que assumeixes poc risc. "En aquest cas hauries d’estar disposat a acceptar un rendiment baix, ja que risc i rendibilitat solen estar directament relacionats: com més alta sigui la rendibilitat esperada, més alt serà el risc assumit", resum des de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a la seva guia Conegui el seu perfil com a inversor.

 

 

movi-image-quiero-invertir-2

 

A l’hora de fixar el perfil risc/rendibilitat "afecten, entre altres factors, l’edat, la psicologia de la persona, el període decidit per a la inversió i la quantitat de renda disponible per a l’estalvi", afegeixen al manual Com invertir en Borsa de Borses i Mercats Espanyols (BME).

3. En què puc invertir?

Borsa i accions

Pot ser que la primera cosa que et vingui al cap sigui invertir en Borsa, és a dir, comprar directament accions en el mercat. "Si coneixes l’operativa en accions, si no necessites el teu patrimoni en almenys tres anys i si toleres les variacions importants en la valoració de les teves inversions, potser llavors estàs preparat per sol·licitar idees d’inversió en accions", resumeix Toni Conde. I és que "les companyies no només han de ser conegudes; hem de comprovar amb l’assessor si el preu de mercat al qual comprarem les accions d’aquestes companyies és adequat, ja que no volem fer-ho a un preu car, degut a les oscil·lacions del mercat. També ens indicaran si per les perspectives futures de l’empresa podem esperar que el preu augmenti o si és interessant pel seu dividend".

D’on prové el guany? Quan un inverteix en Borsa, aquest es pot generar per les oscil·lacions en el preu de cotització o directament perquè l’empresa distribueix part del seu benefici entre els seus accionistes. La majoria de les empreses cotitzades reparteix dividend una o dues vegades l’any; n’hi ha algunes de més generoses que altres.

Carlos García Ciriza, membre de l’Associació Europea d’Assessoria i Planificació Financera (EFPA) a Espanya, recomana comptar amb assessorament o subscriure un contracte de gestió de carteres, és a dir, que un professional decideixi els moviments més adequats en cada moment segons el perfil de l’inversor.

 

movi-image-quiero-invertir-3

Fons d’inversió

La compra d’accions no és, no obstant això, l’única opció ni necessàriament la més recomanable per algú novell, ja que requereix cert nivell de coneixements.

Els experts proposen començar invertint en fons d’inversió “tant des d’un punt de vista fiscal com per la seva gestió professional", explica García Ciriza. Aquest expert es refereix a que, en les operacions en Borsa, es paga impostos pels guanys o pèrdues cada vegada que venem les accions. En els fons, en canvi, es poden realitzar traspassos de diners entre un fons i un altre –poden ser de la mateixa gestora o diferent– sense tributar fins que finalment desfacis la inversió i els diners tornin al teu compte corrent. Pel que fa a la professionalitat, mentre que la decisió de comprar o vendre aquestes accions la prens tu –tot i que puguis estar assessorat–, en un fons és el professional al capdavant de la gestió de la teva inversió qui necessàriament decideix els moviments més adequats en cada moment.

Renda fixa

Altres productes populars al mercat són els de renda fixa, generalment associada a l’inversor conservador. A diferència de la renda variable, en la qual no sabem quant guanyarem o perdrem, aquí el rendiment, tot i que moderat, està determinat per endavant: sabem en quina data rebrem una quantitat de diners. Hi ha renda fixa pública (el deute que emeten Estats, comunitats autònomes i altres administracions i organismes públics amb l’objectiu de finançar les seves despeses) i privada (la que emeten empreses que busquen finançament per fer front a projectes o ampliar capital). Segons sigui a curt o a llarg termini, parlarem de lletres del Tresor i pagarés corporatius, o de bons i obligacions.

Recorda, no obstant això, que els fons poden invertir tant en renda variable, és a dir, en Borsa, com en renda fixa, els esmentats bons o lletres, o en una barreja dels dos tipus de actius.

4. On vaig per invertir?

Borsa

Si decideixes invertir en Borsa, pots contactar amb un intermediari autoritzat. Ens referim, per exemple, a la teva pròpia entitat financera o a una agència de valors –hi ha molts brokers que funcionen online–. És igual una o l’altra, però comprova sempre que aquest intermediari financer estigui registrat a la CNMV. Et demanaran obrir un compte de valors que servirà per administrar la cartera de valors, gestionar les ordres de compravenda o subscripcions d’accions, el cobrament de dividends i assistència a juntes d’accionistes, entre altres coses.

Fons d’inversió

Si optes per aquest, pots anar també al teu banc, a la gestora que més t’interessi, espanyola o internacional; a la pròpia Borsa, que comercialitza un petit grapat de fons, o als anomenats supermercats de fons, plataformes que ofereixen la varietat més gran en marques i tipus.

Renda fixa

En aquest cas, es pot comprar a través del teu banc, de qualsevol sucursal del Banc d’Espanya o, el més fàcil, fer-ho a través de la pàgina del Tresor Públic.

5. Quants diners necessito?

"Cada un els seus, complint aquella màxima de que els diners que invertim no els hauríem de necessitar en un curt espai de temps", recorda Javier Niederleytner, professor del Màster en Borsa i Mercats Financers de l’Institut de Estudis Borsaris (IEB).

Per fer-se amb deute de l’Estat la quantitat mínima són 1.000 euros. Hi ha fons d’inversió que ofereixen participacions des de fins i tot 10 euros. No obstant això, és necessari tenir en compte que qualsevol operació comporta despeses i comissions. No tindria gaire sentit comprar, per exemple, una acció que costi 1 euro si haurem de desembossar 3 euros en despeses i comissions. Una xifra orientativa per començar estaria entre els 500 i els 1.000 euros amb perspectiva d’augmentar-la lleugerament en els mesos posteriors.

Pel que fa a les despeses i comissions, cada vegada hi ha més competència i els preus estan baixant però, per 1.000 euros, calcula entre l’1% i el 1,5% a l’any. No obstant això, compara bé les tarifes i comissions de cada entitat, ja que aquestes poden menjar-se fàcilment la rendibilitat final de la teva inversió.

6.  I quant puc guanyar... o perdre?

La resposta és molt variable i depèn de cada vehicle d’inversió en particular. De fet, és pot arribar a perdre tot, però també és pot multiplicar la quantitat invertida per diversos dígits. Perquè te’n facis una idea, segons les últimes dades publicades per Inverco, que agrupa a les empreses del sector:

 • Un inversor conservador que hagués entrat en un fons d’inversió de renda fixa fa un any guanyaria avui de mitjana entre un 2,66% i un 0,10%, segons la categoria. I a tres anys, un 0,34% anual i pèrdues del 0,15%.
 • Un inversor que hagués adquirit fons de renda variable –que comporten més risc– és trobaria amb una situació contraposada: els que van invertir en Borsa espanyola perden de mitjana el 6,6%. I a tres anys? La renda variable nacional assoleix un 7,2% de mitjana anual. Com es veu, les oscil·lacions mitjanes són importants.

 

Fotografies d'Austin Distel a Unsplash
-Categories i etiquetes-
up