Trucs per muntar una bona oficina a casa | EDE
movi-image-oficina-casa-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Trucs per muntar una bona oficina a casa

Mon Oct 07 13:45:40 CEST 2019

Treballar des de casa té molts avantatges: l’horari és més flexible, no cal desplaçar-se cada matí i pot combinar-se amb les tasques de la llar. Però per a alguns està ple de paranys. Els més desorganitzats poden veure’s temptats per la televisió, contínues visites a la nevera o aquell llibre que els té tan enganxats (i que és tan prop del sofà).

Tenir un bon espai de treball és fonamental per organitzar-se i ser més productiu. Repassem una sèrie de factors que convé tenir en compte a l’hora de muntar una oficina a casa.

Un lloc on concentrar-se

Encara que no sempre és possible, l’ideal és disposar d’una habitació que compleixi únicament la funció d’oficina i tres requisits bàsics: bona il·luminació, que no hi hagi soroll i una temperatura agradable.

Segons l’informe global d’espais humans d’Interface, els nivells de benestar i productivitat augmenten un 13% en els entorns de treball que incorporen elements naturals. Això implica, per exemple, tenir vistes a espais verds. Però, a més, comptar amb una cosa bàsica per al nostre dia a dia: llum natural. La llum natural ajuda a mantenir estables els nostres ritmes circadians i a estar més descansats i relaxats. Per això, és recomanable instal·lar l’oficina en habitacions amb finestres àmplies i evitar patis interiors o llocs foscos.

Encertar amb la llum artificial també és important. Avui dia, un gran nombre de treballadors en remot passen la major part de la jornada laboral davant de la pantalla d’un ordinador. Per a aquest tipus de feines, són aconsellables les llums clares, que s’assemblen més a la natural i cansen menys els ulls. A més, ajuden a mantenir-se despert.

Que l’oficina sigui un espai sense sorolls també contribueix a concentrar-se i a treballar de forma relaxada. Si és possible, han d’evitar-se habitacions que donin a vies amb molt de trànsit, places o col·legis. I cal que portes i finestres aïllin correctament. Això contribueix, també, a mantenir una bona temperatura: l’ideal és que rondi els 24 graus i no calgui recórrer a aires condicionats.

movi-image-oficina-casa-2

Funcionalitat i personalitat

Una vegada es disposa del lloc adequat, arriba el moment d’optimitzar-lo per treure’n el màxim partit possible. És recomanable donar-li la mateixa importància que al menjador o al dormitori. Al cap i a la fi, és una habitació en què es passaran moltes hores cada dia (sobretot si es treballa sempre des de casa).

El primer punt de la llista és el mobiliari. I aquí entra en joc un concepte fonamental: l’ergonomia. La taula i la cadira de l’escriptori han de ser còmodes i adaptables a les característiques de cadascú. Si la cadira és massa baixa, per exemple, pot causar lesions a la zona lumbar (un dels problemes de salut dels treballadors que més costos suposa). Si és massa alta, pot afectar els músculs dorsals i el trapezi.

A més, cal tenir-hi altres mobles, com prestatgeries o calaixeres, per tenir tot el material de treball a mà i organitzat. Un petit truc per mantenir espais diàfans i ordenats és amagar els cables dels aparells electrònics. Per fer-ho, n’hi ha prou amb incorporar canaletes (o, és clar, fer servir dispositius wireless). I, encara que pugui semblar que els espais buits ajuden a no distreure’s, la veritat és que la majoria de treballadors estan més a gust donant un toc personal al seu estudi amb plantes, quadres i altres elements decoratius.

D’altra banda, és convenient instal·lar el mòdem o els repetidors wifi en aquesta estança, a més d’altres aparells electrònics que puguin fer falta, com impressores o el telèfon. I, si no es treballa amb ordinador, no és mala idea tenir-hi un rellotge: evitarà que anem consultant el telèfon mòbil amb freqüència i que caiguem en la temptació d’entretenir-nos-hi.

El més important: separar feina i oci

Diferenciar aquest lloc de treball de la resta de la casa és fonamental. No només per evitar interrupcions (important per als qui tenen família o comparteixen pis), sinó també per delimitar l’horari laboral.

Encara que alguns aprofiten el treball en remot per treballar a qualsevol hora, gairebé tots són més productius seguint una rutina. Això no implica necessàriament seguir el típic horari d’oficina de nou del matí a sis de la tarda, però sí fixar uns límits.

Si separem l’oficina de la resta de la casa, al final de la jornada és més fàcil deixar enrere la feina i desconnectar. I, si pot ser, a l’aire lliure. Per això, encara que alguns ho fan, es recomana no tenir sofàs, televisions o jocs a l’estudi i reservar aquest espai únicament per a la seva funció: la feina.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Bench Accounting i Gades Photography a Unsplash
-Temes relacionats-
up