Teletreball: conciliació familiar i productivitat laboral | EDE
movi-image-lavanguardia-teletrabajo-conciliacion-familia-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Teletreball: conciliació familiar i productivitat laboral

Thu Mar 26 13:24:38 CET 2020

Consells per reduir les dificultats del teletreball en un context de confinament

El tàndem entre conciliació i productivitat s’ha convertit en un altre dels grans desafiaments d’aquests dies. L’argument principal que esgrimeixen els defensors del teletreball és el de la possibilitat de millorar la conciliació entre la vida familiar i la professional. Això provoca que els treballadors estiguin més motivats, la qual cosa redunda en més productivitat. Per ser exactes, l’INE afirma que els teletreballadors augmenten la seva productivitat entre un 5 i un 25 % respecte als presencials.

No obstant això, en una situació com l’actual, en què el teletreball ha de conviure amb realitats com la de la cura dels fills a causa del tancament de les escoles i altres centres formatius, la conciliació s’ha convertit en una tasca feixuga. Com ho podem evitar?

“L’INE afirma que els teletreballadors augmenten la seva productivitat entre un 5 i un 25 % respecte als presencials”

Evidentment, l’edat dels fills marca el grau de dificultat de la conciliació i, sobretot, la tolerància a l’estrès del confinament. En la mesura que sigui possible, cal intentar fer partícips de la situació els més petits de casa. El més recomanable és organitzar les hores del dia distribuint-les en feines que cal fer en família. En aquesta llista no hi poden faltar els programes de formació a distància ni l’activitat física. A més, és un bon moment per deixar via lliure a la creativitat i la imaginació, amb tasques com el dibuix i, per descomptat, la lectura.

Pel que fa al consum de televisió, n’hem de fomentar un ús responsable. El Gabinete de Estudios de la Comunicación Audiovisual lamenta un augment de fins al 92 % del consum de televisió en nens d’entre 4 i 12 anys en comunitats com la de Madrid arran del tancament dels centres educatius. A més, alerta que els continguts consumits no s’adeqüen al perfil de l’espectador: la gran majoria responen a programes no recomanats per a menors de 12 anys i fins i tot considerats com a televisió porqueria.

“El Gabinete de Estudios de la Comunicación Audiovisual lamenta un augment de fins al 92 % del consum de televisió en nens d’entre 4 i 12 anys en comunitats com la de Madrid”

Les empreses que tenen establert el teletreball com a opció i que fan controls de qualitat per avaluar la productivitat dels seus empleats admeten que en la corba hi ha un punt de rendiment decreixent, però es produeix majoritàriament en tasques en què no hi ha cap mena de supervisió i quan no es defineix un modus operandi.

Aprèn a reduir les dificultats del teletreball en un context de confinament:

Tot apunta que les noves professions del futur consolidaran aquest model de treball com la forma de treballar preferida pels professionals freelance i els treballadors assalariats, ja que es preveu que moltes d’aquestes professions es puguin dur a terme sense necessitat de presència física. Ara bé, cada empresa és un món diferent, i tot dependrà de les seves estratègies i necessitats particulars.

“Tot apunta que les noves professions de futur consolidaran aquest model de teletreball”

1. Tenir un horari i marcar-se uns objectius clars

És fonamental mantenir la rutina i l’horari laboral. Fixa una hora de començar i una altra d’acabar i intenta fer tot el possible per respectar-les. Sovint, a casa es tendeix a caure en l’error de no saber desconnectar. Marca els descansos i les pauses per menjar sense arribar a trencar el ritme de treball i, quan s’acabi la teva jornada laboral, obliga’t a apagar l’ordinador o, si més no, no entris a la intranet o al correu corporatiu.

Establir objectius és crucial per complir la productivitat. Assegura’t que aquests objectius són concrets, realistes i mesurables, estableix les pautes que cal seguir per aconseguir-los i, sobretot, fixa un deadline.

“Marca els descansos i les pauses per menjar sense arribar a trencar el ritme de treball”

2. Tecnologia

Utilitza totes les eines que tens a la teva disposició, sobretot aquelles que ajuden a treballar de manera connectada amb la resta de l’equip. El núvol s’ha de convertir en el teu gran aliat. Programes de videotrucades com ara Skype i Google HangOut et permetran establir protocols de comunicació d’una manera fluida, senzilla i natural, com per exemple, fer una reunió d’estatus a primera o última hora de la jornada laboral. Eines de missatgeria com Slack són de gran ajuda per desenvolupar projectes compartits, ja que permeten crear diferents fils (converses) i organitzar-los per temàtiques d’una manera intuïtiva i senzilla.

Tal com hem comentat, fixar dates de lliurament de cadascuna de les tasques ens ajudarà a organitzar-nos i ser més productius. Per a això, Google Calendar i els seus calendaris online són una aposta segura. Però si busquem una eina més complexa, capaç de replicar dinàmiques de treball pròpies del dia a dia a l’oficina, la solució és Trello.

“Fixar dates de lliurament de cadascuna de les tasques ens ajudarà a organitzar-nos i ser més productius”

Trello és una app i web orientada a l’organització GDT (Getting Things Done, de les sigles angleses de “tenir les coses fetes”). Per a això fa servir taulers que contenen llistes que al seu torn contenen targetes. Cada targeta és una tasca totalment personalitzable i assignable a responsables. Asana és una altra eina molt similar, amb un nombre d’opcions semblants, però amb una altra interfície. Tu tries.

 

 

 

movi-image-lavanguardia-teletrabajo-conciliacion-familia-2

 

 


 

3. El perill de la procrastinació

Deixar per demà allò que podries fer avui: així es podria resumir el significat de procrastinar, el verb que s’ha convertit en l’enemic del rendiment i de la productivitat en les empreses.

El mòbil és una de les principals fonts de procrastinació, i precisament per això triomfen apps com ara Focus Lock (gratuïta, disponible a Google Play), que permet fer servir l’smartphone per treballar i bloquejar unes apps determinades durant un temps sense afectar el funcionament del dispositiu.

Forest pot ser una altra gran aliada per a l’ús del mòbil però també de l’ordinador, ja que directament bloqueja algunes apps o pàgines en el navegador. Per tant, podrem continuar fent trucades o entrant als webs autoritzats i Forest ens mostrarà com creix el nostre arbre fictici, però, si caiem en xarxes socials o en llocs que hàgim marcat com a “prohibits”, el nostre arbre morirà.

“Forest pot ser una altra gran aliada per a l’ús del mòbil però també de l’ordinador, ja que directament bloqueja algunes apps o pàgines en el navegador”

4. Delimitar espais

La veritat és que casa nostra pot estar plena d’elements que distreguin la nostra atenció, començant pels fills, continuant pels dispositius o la televisió i acabant per la rentadora. Qualsevol estona morta és l’excusa ideal per avançar les feines domèstiques. I no és qüestió de cinc minuts, sinó que al final perdem massa temps a acabar-les.

Per això és imprescindible disposar d’un espai professional que ens aïlli de la resta de l’habitatge. Habilitar un espai que ens serveixi d’oficina i que ens permeti treballar sense distreure’ns o desconcentrar-nos ha de ser prioritari durant el confinament. Important: assegura’t que l’espai escollit està ben il·luminat, ordenat i aïllat.

A més, no t’oblidis de la teva higiene postural. Per a això, adapta l’altura de la cadira i de la taula per optimitzar l’ergonomia i ajusta la pantalla amb la qual treballis (si pots connectar el portàtil a una pantalla de sobretaula, millor).

5. Sociabilitzar-se

L’aïllament acaba afectant la motivació. Mantingues oberts canals de comunicació amb l’equip i, per exemple, durant aquests dies no intentis resoldre per correu electrònic temes que es tractarien en una reunió o en una conversa face to face, sobretot si impliquen qüestions delicades i fàcils de mal interpretar. Prioritza l’ús de les trucades o de les videotrucades com a via de comunicació. A més, una cosa tan senzilla com saludar en començar la jornada i acomiadar-se en plegar a través de missatgeria instantània reforçarà el sentiment d’equip i ajudarà a determinar la disponibilitat de cadascun dels membres.

Fotografies d'Allie Smith i Matthew Guay a Unsplash
-Temes relacionats-
up