Sostenibilitat i ocupació: les professions 'verdes' amb més futur | EDE
movi-image-sostenibilidad-empleo-profesiones-verdes-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Sostenibilitat i ocupació: les professions 'verdes' amb més futur

Tue Jun 15 08:25:59 CEST 2021

Espanya pot crear 1,13 milions de llocs de treball 'verds' en els propers anys si s'executa de manera eficaç el Fons de Recuperació Europeu, que compta com un dels dos focus principals impulsar la transició ecològica

Una de les lliçons que deixa la pandèmia del coronavirus és que la recuperació econòmica anirà de la mà de la transformació ecològica i digital de la societat i del model productiu. Un canvi que, segons l'informe Empleo en Sostenibilidad y Medio Ambiente: 10 Profesiones con Futuro’ de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) tindrà una escala equivalent a la d'una «revolució industrial».

Segons estimacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT), la transició 'verda' suposarà la pèrdua de sis milions de llocs de treball, però impulsarà la creació d'uns 24 milions de nous llocs de treball en els àmbits de la sostenibilitat i del medi ambient. És a dir, per cada treball desaparegut, sorgiran en el món altres quatre llocs nous. Aquesta equació suposarà un canvi de paradigma en el sistema productiu i obligarà a adaptar l'entorn laboral a una nova realitat més sostenible i digitalitzada. Tal és així, que el Fòrum Econòmic Mundial calcula que fins a un 46 % dels treballadors hauran de canviar la seva funció actual en el mitjà termini.

La Comissió Europea preveu que els llocs de treball directes relacionats amb l’economia circular deixaran al continent entre 700.000 i un milió de nous llocs de treball durant la pròxima dècada. La Unió Europea (UE) ja havia establert l'acció climàtica com una de les seves prioritats estratègiques per als propers anys a través del Pacte Verd Europeu. Però la crisi de la COVID-19 ha donat l'impuls definitiu. Els 27 Estats membres van aprovar al juliol el Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, per valor de 750.000 milions d'euros per pal·liar les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia i, sobretot, modernitzar el teixit productiu europeu. Espanya, un dels grans beneficiats amb la recepció de 140.000 milions d'euros d'aquí a 2023, dedicarà el 37 % d'aquests ajuts a projectes relacionats amb inversions 'verdes'.

Pot interessar-te:  Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

Les ocupacions climàtiques del futur

El document destaca que les energies renovables, l'economia circular, la informació ambiental, l'ecodisseny o la logística sostenible seran els camps del sector on es produeixi un major augment de la demanda de llocs de treball. L'economia 'verda' suposa al voltant del 2,5 % de l'ocupació total a Espanya, però la xifra podria triplicar durant els propers 10 anys.

L'economia 'verda' suposa un 2,5 % de l'ocupació total a Espanya, però la xifra podria triplicar-se en la propera dècada

«Quan parlem d'ocupació 'verda', se'ns va la ment a tot el que té a veure amb energies renovables, però hi ha molts altres sectors que demanden professionals i també tenen un gran futur. Per exemple, l'agricultura ecològica, la consultoria i l'auditoria ambiental, l'ecodisseny d'envasos, la prevenció i el control de la contaminació, l’ecoemprenedoria o la rehabilitació energètica d'edificis», assenyala en l'informe esmentat Begoña de Benito, directora de Relacions Externes i RSC d'Ecoembes.

Pot interessar-te: La transició ecològica, un pilar sobre el qual reactivar l'economia

L’ecoindústria és un fenomen transversal que tindrà un impacte en sectors molt diversos com el del turisme o el de l'agricultura. Segons la UNIR, les 10 àrees amb més potencial de creixement laboral en aquest camp seran la de tractament de residus, la d'energies renovables, la de depuració de residus, la de sector públic de vigilància ambiental, la d'agricultura i ramaderia ecològica, la de gestió de zones forestals, la de serveis ambientals a empreses, la d’R+D+I ambiental, la de gestió d'espais naturals i la d'educació ambiental.

La gestió de residus aglutina el 26 % de tota l'ocupació 'verda' espanyola i està més present en les comunitats autònomes que generen més residus com Catalunya, el País Valencià o la Comunitat de Madrid. En l'àmbit de les energies renovables lideren l'ocupació les dedicades a les tecnologies eòlica, la fotovoltaica i els biocarburants. Pel que fa al tercer motor, l'especialitzat en la depuració de residus, destaquen els llocs d'operador d'estació depuradora d'aigües residuals o director de planta d'estació depuradora. Mentre que l'agricultura i la ramaderia ecològica continua la seva tendència a l'alça dels últims anys amb una major presència a Andalusia, que situa Espanya entre els 10 primers mercats de productes ecològics en el món.

Els 10 perfils professionals de sector 'verd'

Espanya es troba a la cua europea en recuperació de la inversió pública en R+D+I després de la crisi econòmica. Però aquesta assignatura pendent per impulsar mesures que redueixin la dependència energètica s'està revertint i situa el càrrec d’Analista de Solucions i Projectes Tecnològics Sostenibles com un dels més cotitzats. El segueix el de Tècnic de Prevenció de Riscos Laborals, Qualitat i Medi Ambient, que serà cada vegada més popular entre les empreses. També destacarà l'ús de Consultor de Logística Sostenible amb iniciatives com el nou etiquetatge energètic impulsat per Brussel·les o el d’ecodissenyador, cridat a fer els productes més sostenibles durant la seva fase de producció.

Els especialistes d'economia circular; d'educació ambiental i de sostenibilitat ambiental també veuran una major demanda dels seus serveis durant els propers anys per donar lliçons sobre la importància de lluitar contra el canvi climàtic. Finalment, destaquen els perfils de Gestor Cultural Especialitzat en Sostenibilitat, Expert en Energies Renovables i Enginyer Ambiental.

Pot interessar-te:  Aquests són els llocs de treball més demandats en aquesta nova realitat

Amb aquest teló de fons, Espanya vertebra al voltant de tres estratègies el seu pla de transició ecològica. Primer amb la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. En segon lloc, a través del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC). I, finalment, al voltant de l'estratègia Espanya Circular 2030. Si realitza les inversions adequades, el país podria generar 1,13 milions de llocs de treball 'verds', conclou l'esmentat estudi.

Fotografia de Brooke Cagle a Unsplash
-Temes relacionats-
up