Slow living: la tendència post-Covid-19 que ens farà més feliços | EDE
movi-image-lavanguardia-slow-living-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Slow living: la tendència post-Covid-19 que ens farà més feliços

Wed Jul 14 10:50:39 CEST 2021

Els nous hàbits de consum busquen abaixar la velocitat del nostre ritme de vida, promoure la calma, mantenir una dieta saludable i respectar l'entorn, mentre es consoliden projectes empresarials basats en una filosofia slow

Anar a tota velocitat no sempre és la millor manera d'actuar. "Sovint ens afanyem per la vida, carregant amb més coses hora rere hora, i ens estirem com una goma elàstica cap al punt de ruptura", subratlla Carl Honoré al llibre Elogi de la lentitud (RBA, 2004). Les seves paraules, dites fa 16 anys, no han perdut gens d'actualitat. Avui, la COVID-19 ha provocat que la societat premi el fre i que siguin molts els que es plantegen fer un gir al seu estil de vida.

"L’slow living és una alternativa lenta a la cultura del que és urgent i instantani. El moviment slow vol recuperar el ritme natural de les coses: des del temps requerit per cuinar un bon plat a la forma de viatjar o de llegir un llibre", explica l'escriptor Francesc Miralles, coautor de Ikigai (Debolsillo, 2020). "La pandèmia ha alentit el ritme de la nostra vida per bé. Hem tingut molt més temps per pensar i plantejar-nos com volem viure la resta de la nostra vida", assegura.

Un estil de vida més sostenible

Durant el confinament, la població es va adonar que no cal optar per les presses o els excessos. Es pot portar una vida plena desaccelerada. Els equips investigadors de tendències de Google i de YouTube afirmen que l’slow living està guanyant adeptes. “El 2020, les visualitzacions de vídeos que inclouen la frase slow living al títol es van multiplicar per quatre en comparació amb el 2019", van afirmar al març. "Els usuaris estan veient aquest tipus de contingut més que mai", han afegit.

La pandèmia ha alentit el ritme de la nostra vida per bé. Hem tingut molt més temps per pensar i plantejar-nos com volem viure la resta de la nostra vida". Francesc Miralles, escriptor i coautor d’Ikigai

A l'era del clic i de la immediatesa també triomfen els vídeos llargs, amb música relaxant i que conviden a la meditació. Per als investigadors, aquesta tendència respon a la idea que es pot viure d'una altra manera, amb més calma i senzillesa. "Els creadors d'aquests vídeos i els seus espectadors se senten bé descobrint el significat de les petites coses de la vida. Tot es fa amb atenció i intenció", han destacat. Altres continguts d'èxit expliquen com fer pa, restaurar mobles, aconseguir el cafè perfecte o tenir cura del jardí.

Pot interessar-te: Mindfulness: per què aplicar-la a la teva feina pot portar la teva empresa a l'èxit

 

Més preocupats per la sostenibilitat i el benestar físic i mental

El públic busca evadir-se, desconnectar de la rutina, dedicar temps al que li agrada, celebrar el que té —encara que sigui el més bàsic— i inspirar-se en altres estils de vida. "Ser constants amb aquestes activitats ens dona una sensació satisfactòria de control en un entorn com l'actual, amb tanta incertesa", qualifiquen els investigadors de tendències a la xarxa. Per a ells, marques relacionades amb aficions com la cuina i la jardineria poden aprofitar aquests hàbits de consum que experimenten un interès renovat.

“L’slow living és una alternativa lenta a la cultura del que és urgent instantani. El moviment 'slow' advoca per recuperar el ritme natural de les coses". Francesc Miralles, escriptor i coautor d’Ikigai

El confinament també va fer que a les llars les compres es limitessin a béns de primera necessitat i s’eliminés el prescindible. Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, va situar la despesa en alimentació com la principal dels espanyols. Segons Accenture, els ciutadans es preocupen cada vegada més pel que consumeixen, intenten limitar les deixalles, compren de forma conscient i prefereixen productes més sostenibles. El moviment slow living reivindica la conservació del medi ambient.

Pot interessar-te: La salut, la proximitat i la sostenibilitat guiaran el nou consumidor

El benestar físic i psicològic també està al punt de mira dels consumidors. Les descàrregues de les 10 principals apps sobre la salut van augmentar un 60 % amb l'inici de l'estat d'alarma a Espanya, i les dades en què la salut jugui un paper important comptaran amb un element diferenciador de cara al futur. El benestar és un altre dels pilars de l'slow living.

Hi ha negocis que aporten solucions i millores excel·lents, i que simplement necessiten una mica més de calma i temps per poder demostrar-ho". Primitivo Roig, odontòleg, emprenedor slow i fundador de Clíniques W

Negocis amb propòsit i respectuosos amb l'entorn

“Podem comprovar com el discurs de marques líders a nivell mundial de tota mena de sectors ha pivotat cap a missatges molt més slow, posant en valor el que és sostenible, humà, la cura mediambiental i la passió pel que és saludable", emfatitza Primitivo Roig, fundador de Clíniques W, una xarxa de clíniques d'odontologia que segueixen el moviment slow. "Un negoci slow és un negoci amb propòsit, en què el lucre i el guany econòmic no són els principals objectius sinó les conseqüències de la veritable raó d'existir d'aquesta empresa o projecte", destaca Roig.

Pot interessar-te: La febre del mercat 'eco' es consolida

Aquest dentista emprenedor és l'ideòleg d'un estil de gestió slow, que fa de "la calma, el control, l'excel·lència i la sostenibilitat els pilars fonamentals per generar un impacte positiu en les persones i en l'entorn", defineix. "És trist pensar que milers d’start-ups, projectes i il·lusions es queden pel camí i moren perquè no se'ls permet ser 'cuinats a foc lent'. Hi ha negocis que aporten solucions i millores excel·lents, i que simplement necessiten una mica més de calma i temps per poder demostrar-ho", recalca.

El moviment slow no es proposa fer les coses a pas de tortuga. Per als experts, es pot ser més eficient anant lent, ja que el multitasking i la precipitació no asseguren bons resultats

Més rendibilitat amb la gestió slow

La seva metodologia, analitzada per la Universitat Politècnica de València (UPV), ha fet que les Clíniques W siguin un 21 % més rendibles tot i reduir la càrrega de treball. "Un cop introduït el model de gestió slow, malgrat que treballem o venem menys, som capaços de ser més rendibles i generar més beneficis que abans d’aplicar-lo, quan la càrrega laboral i fins i tot la facturació i les vendes eren fortes. En poques paraules, 'menys és més' també a l’emprenedoria, i es pot aconseguir 'més amb menys', subscriu Roig.

"Es pot ser més eficient, fins i tot anant lent. El multitasking i la precipitació no asseguren bons resultats; moltes vegades passa tot el contrari". Aquí és aplicable el proverbi: "Vesteix-me a poc a poc que tinc pressa", comenta Miralles. A més, Roig també ha vist com els clients de les seves clíniques avaluen la satisfacció amb el servei per sobre d'un 90 %. "El consumidor valora cada vegada més que se li dediqui temps", afirma l'odontòleg. La clau no és anar a pas de tortuga, sinó aconseguir l'equilibri i només actuar amb rapidesa quan es requereixi.

Segons Pulso, de Banc Sabadell, el confinament també va fer que a les llars es limitessin les compres a béns de primera necessitat, com l'alimentació, i que s’eliminés el prescindible

Altres exemples del moviment slow living són l'hotel Vivood, a Alacant, dissenyat específicament per desconnectar en un entorn natural i on es convida els seus clients a apagar el mòbil; o plataformes com Slow Fashion Next, formades per experts en moda sostenible. El seu lema: "Transforma la teva empresa en un model de negoci circular, regenerador i diferent del fast fashion". Tots ells mostren un canvi en la cultura empresarial que connecta amb una societat més compromesa. Només falta per veure si els hàbits slow acabaran per consolidar-se en un món tan frenètic.

Pot interessar-te: Economia circular: com la COVID-19 ens ha convertit en ciutadans més compromesos

 

Fotografia de David Lezcano a Unsplash
-Temes relacionats-
up