Sector tèxtil: esmorteeix la caiguda amb la venda en línia | EDE
movi-image-eleconomista-sector-textil-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Sector tèxtil: esmorteeix la caiguda amb la venda en línia

Wed Apr 15 08:30:41 CEST 2020

Internet és transversal, té la mateixa operativitat per a les grans empreses que per als petits comerços, perquè el seu públic objectiu és global i està a tot arreu

En aquests moments de confinament, Internet s’ha convertit en el nostre gran aliat. El comerç s’ha desplomat, però les compres en línia s’han disparat de manera exponencial.

La crisi provocada pels efectes del coronavirus (COVID-19) ha estat notable en molts sectors. En pocs dies ens hem vist obligats a canviar els nostres hàbits de vida i la principal porta de sortida al món exterior la trobem a través de les pantalles dels nostres ordinadors i telèfons mòbils. Això ha fet que molts negocis estiguin travessant un moment crític, perquè les vendes s’han desplomat. Un dels sectors més afectats és el tèxtil. Segons Acotex, la seva patronal, les vendes de moda a Espanya han caigut un 70,3 % interanual al març, la qual cosa suposa un descens del 24,4 % en el primer trimestre de l’any.

Les vendes de moda a Espanya han caigut un 70,3 % interanual al març.

No obstant això, i malgrat aquestes xifres alarmants, hi ha un contrapès molt potent al descens del comerç tradicional: les vendes en línia. I el 2019 va ser un bon any en aquest sentit. De fet, en els nou primers mesos de l’any les vendes per Internet van augmentar gairebé un 30 %, segons la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC). Aquest any, per l’excepcionalitat del moment que passem, les compres a la xarxa s’han disparat. Segons Kantar, després que l’Executiu anunciés les mesures extraordinàries, el comerç en línia va començar a pujar a nivells molt elevats i, a partir del decret de l’estat d’alarma, el consum en línia es va disparar fins a un 180 %.

Això vol dir que hi ha alternatives. Es poden dur a terme activitats de manera interactiva i mantenir els negocis actius. Si tenim una botiga física i no l’hem digitalitzat, potser és el moment de traslladar-la a la xarxa i ampliar el nostre focus d’actuació. Si ja tenim un e-commerce, podem centrar-nos-hi i aprofitar aquest temps per abocar els nostres recursos a la versió en línia, que al capdavall és la que ens reportarà vendes en aquests moments.

Avantatges d’obrir un e-commerce

Obrir un e-commerce no és fàcil, sinó que requereix esforç i molta feina, perquè hem de ser capaços d’oferir tots els nostres productes als clients potencials i fer-ho de manera atractiva; i això implica una feina extensa i minuciosa. La part positiva és que ho podem fer des de casa i que, amb una botiga en línia, aconseguirem fer vendes i donar continuïtat al nostre negoci. Hem de ser conscients que una pàgina web no ens reportarà vendes d’un dia per l’altre, però ens anirà posicionant a la xarxa, i això a mitjà termini es traslladarà en visites i vendes.

Això és el que han pensat els creadors de Way2Ecommerce, una empresa de comerç electrònic de València, que han llançat una iniciativa altruista que es basa a traslladar un comerç físic a l’univers en línia. Aquests desenvolupadors estan disposats a ajudar petites i mitjanes empreses a crear la seva pròpia pàgina web, sense cap cost i amb suport gratuït d’un any. José Vicente Ribera, CEO de la companyia, assenyala que d’aquesta manera molts comerços podran continuar operatius i fer vendes. “Moltes empreses tenen producte i capacitat logística però no tenen la seva botiga a la xarxa, per la qual cosa estan perdent la possibilitat de captar clients i vendre”.

“Nosaltres no sabem fer mascaretes ni bates, però hem pensat que
podem ajudar moltes famílies si aconseguim que els negocis tinguin
visibilitat”

En la iniciativa #saldremosmasfuertes  hi col·laboren tres empreses: la mateixa Way2Ecommerce, que s’encarregarà del disseny; Miss Conversion, que farà els ajustos del contingut per a SEO i SEM en el llançament de la botiga en línia, i Telcia, que prestarà allotjament per a la botiga en línia durant l’any. Sol·licitar els seus serveis és molt senzill, n’hi ha prou amb respondre un formulari, presentar la documentació fiscal requerida i explicar les característiques de l’empresa. “La nostra capacitat és limitada, però ens agradaria ajudar una o dues empreses al mes, dins de les nostres possibilitats. Nosaltres no sabem fer mascaretes ni bates, però hem pensat que podem ajudar moltes famílies si aconseguim que els negocis tinguin visibilitat”, conclou.

El marketplace com a alternativa de venda

Una altra alternativa de venda són els marketplace. Aquests intermediaris ofereixen un suport molt potent per als nostres productes, ja que funcionen com un aparador gegant on passeja virtualment moltíssima gent. Són una opció molt bona per donar-nos a conèixer i aconseguir trànsit. A més, són segurs i ens obren un nou canal de venda. La part negativa és que el marketplace es queda una comissió de cada venda i que el comerç ha de passar una mena d’examen per poder formar part de la plataforma. Els més coneguts són Amazon i e-Bay, però n’hi ha molts més.

Et pot interessar: Què ens han ensenyat Amazon o Alibaba sobre comerç digital?

Hi ha molts petits i mitjans comerços que estan optant per conjugar totes les opcions; Zapattu n’és un exemple, com molts altres que existeixen. Aquesta empresa de calçat ha passat de ser un comerç purament tradicional, amb un públic objectiu que se centrava principalment en el seu poble, Montijo, a Badajoz, a estar 100 % digitalitzat i present a Internet a tots els nivells. Primer van començar a les xarxes, després venent els seus productes a través dels marketplace eBay i Amazon, entre d’altres, i finalment van obrir el seu propi web, amb el qual venen sabates arreu d’Espanya.

Malgrat haver hagut de tancar les seves botigues físiques per l’estat d’alarma, aquesta companyia de tercera generació continua funcionant. “Ara ens centrem en la pàgina web i és el que ens està salvant; hem perdut moltes vendes perquè les botigues estan tancades, però d’aquesta manera continuem facturant”, comenta Cristóbal Polo, un dels propietaris. “Tenim molta feina perquè la pàgina web implica moltes coses, hem de pujar tots els productes, catalogar-los, etc., i també gestionar els enviaments. Ara mirem d’estimular la venda amb algunes ofertes i promocions i els resultats estan sent positius”, comenta. La seva filosofia sempre ha estat la de traslladar la seva essència a l’univers en línia: “Ens agrada cuidar els nostres clients, intentem que la gent se senti com a l’altre costat del taulell, encara que sigui de manera virtual”.

 

 

movi-image-eleconomista-sector-textil-2

 


 

Pure player, exclusivitat a la xarxa

Un altre exemple que resumeix la potencialitat d’Internet són els pure player, les grans botigues virtuals que només tenen presència a Internet. Aquests portals ho han apostat tot a una carta rebutjant la idea d’obrir botigues físiques, i han obtingut grans resultats. Asos, el marketplace britànic, va incrementar els seus guanys un 20 % en l’últim trimestre del 2019 (últimes xifres publicades), fins als 1.300 milions de lliures. Com Asos, també Net-a-Porter, Privalia i Zalando (que ara té alguna botiga física, però que el seu potencial està a Internet) van néixer centrant la seva activitat a la xarxa, i en poc temps es van diversificar de manera exponencial i es van fer globals.

El mercat en línia sempre ha estat a la disposició dels negocis.

Una part de l’èxit d’aquests comerços digitals rau en la manera com connecten amb l’usuari facilitant la seva experiència virtual. Aquí prenen un protagonisme especial les aplicacions, ja que optimitzen la navegació adaptant-la al mòbil, que cada vegada té més consumidors que l’utilitzen com a dispositiu per fer les seves compres en línia.

Internet és transversal, té la mateixa operativitat per a les grans empreses que per als petits comerços, perquè el seu públic objectiu és global i està a tot arreu. El mercat en línia sempre ha estat a la disposició dels negocis, però en aquests moments ha demostrat que és necessari, ja que pot ser la taula de salvació de moltes petites i mitjanes empreses, que han hagut de tancar les seves botigues d’un dia per l’altre.

 
Fotografies de Fernando Lavin i Charles Deluvio a Unsplash
-Temes relacionats-
up