Reinventar-se professionalment en un context marcat per la incertesa | EDE
movi-image-forbes-reinventarse-profesionalmente-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Reinventar-se professionalment en un context marcat per la incertesa

Tue Oct 06 11:24:57 CEST 2020

La 'nova normalitat' comporta noves necessitats, per la qual cosa adaptar-se professionalment i aprendre a identificar oportunitats és fonamental per créixer en una realitat en constant canvi.

La crisi del coronavirus ha deixat una actualitat laboral marcada per la incertesa, per la qual cosa aprendre a reinventar-se diàriament en l'àmbit professional s'ha convertit en un fet determinant.

Des que el passat mes de març es va decretar l'estat d'alarma, tant empreses com treballadors han hagut d'aprendre a adaptar-se a les noves circumstàncies que el dia a dia ha anat imposant. Han sigut molts els negocis i els professionals que durant aquests mesos han vist reduïda la seva activitat i s'han hagut d'ajustar als nous canvis.

De la inestabilitat actual sorgeixen noves necessitats en l'àmbit professional, tant per a directius com per a treballadors que busquen millorar la seva situació o aturats, per la qual cosa aprendre a apostar per les noves oportunitats i transformar-se tant en l'àmbit empresarial com en l'àmbit personal és fonamental per no quedar-se enrere en el camí.

Com buscar o canviar de lloc de treball en el context actual

Des que va començar la pandèmia i es va decretar l'estat d'alarma, han sigut molts els negocis que han hagut d'apostar pels ERTO –amb màxims registrats el 30 d'abril, assolint els 3.889.000 afectats– i/o prescindir de part de la seva plantilla –el total d'aturats registrats a l'agost és de 3.802.814 de persones–. Malgrat que és una realitat que hi ha menys ofertes de treball en el mercat laboral, ser capaç d'adaptar-se a les noves circumstàncies pot ser determinant per trobar la feina que s'espera.

Entre les tasques que s'han de dur a terme per canviar de lloc cal, per descomptat, actualitzar el currículum vitae i les xarxes socials, sobretot les professionals com LinkedIn, que són el primer que avaluaran els headhunters i els responsables de Recursos Humans. A més, també es pot valorar l'opció de crear una pàgina web pròpia que reforci la marca personal.

És important que el currículum sigui una radiografia de la vida laboral, però que alhora no excedeixi les dues pàgines de longitud i no englobi totes les ocupacions, ja que probablement les primeres resultin irrellevants per a l'empresa contractant. És fonamental també que en el currículum hi apareguin o s'hi mostrin les habilitats personals, per descomptat enfocades al càrrec que es vol ocupar.

Et pot interessar: Hard i soft skills, la clau per contractar al candidat ideal

Pel que fa al perfil de LinkedIn, es tracta d'una carrera de fons i una feina diària. És fonamental mantenir actualitzada la informació i ampliar la xarxa de contactes contínuament, com més, millor, ja que els contactes també són una referència de cara als reclutadors. Tampoc s'ha d'oblidar la qualitat d'aquests contactes, és a dir, que, per exemple, siguin rellevants en el sector.

Depenent de l'ocupació laboral i del lloc que es pretengui aconseguir, pot ser interessant també tenir una pàgina web pròpia. Tot i que tradicionalment ha sigut una eina de treballadors freelance per donar-se a conèixer, per a segons quines ocupacions pot suposar la diferenciació que una empresa busca a l'hora de reclutar.

De cara a la carrera professional, és important també tenir en compte que les xarxes socials, encara que siguin des d'un perfil personal, són un aparador, i una altra via per obtenir informació sobre possibles candidats.

El poder del ‘branding’ personal

Tant per aplicar a un nou lloc de treball com en l'àmbit de màrqueting personal, tenir un bon branding o marca personal és fonamental en els temps que corren. El personal branding és la manera de diferenciar-se de la competència, cosa que pot resultar determinant en un context on les possibilitats d'accedir a una oferta de treball s'han reduït, ja que, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en el passat mes de juliol, la crisi del coronavirus ha destruït 1,2 milions de llocs de treball a Espanya. 

Esprémer al màxim tots els canals que la tecnologia ofereix és una manera de cuidar la marca personal per així definir i transmetre la imatge que es busca projectar.

Formació per augmentar possibilitats

Tant empreses com treballadors busquen constantment la manera de reinventar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies per no quedar-se obsolets i poder aprofitar les possibilitats del context.

Com dicta la dita popular: «El saber no ocupa lloc». I molt menys en l'entorn laboral. Sempre és un bon moment per formar-se, però els temps marcats pels canvis propicien un entorn favorable per augmentar els coneixements i, per tant, millorar el potencial d'ocupabilitat.

Malgrat que l'educació presencial sobreviu en una contínua incertesa, les escoles de negoci s'han reinventat posant en funcionament diferents iniciatives per tractar amb urgència la crisi que pateixen tant les empreses com els seus alumnes.

Algunes escoles de negoci com l'IESE han mantingut actius els seus MBA a través de les classes en línia, a més d'organitzar seminaris web amb els experts de l'escola per ajudar empresaris i directius a gestionar de la manera més eficient possible la ‘nova normalitat’.

ESADE és una altra de les escoles de negoci que estan duent a terme diversos webinars. En aquest cas estan dirigits a professionals del sector econòmic o a mitjans de comunicació, amb la finalitat d'investigar la conjuntura actual.

Per la seva banda, l'Institut d'Empresa (IE) està apostant per crear una xarxa informativa, a través de cursos en línia, seminaris web i articles d'anàlisi on estudiar l'impacte de la COVID-19 en l'economia i els reptes presents i futurs que suposarà.

Cal destacar el programa SOS de Deusto Business School, un projecte amb l'objectiu de marcar unes pautes d'actuació immediates per dur-les a terme amb reflexió a l'hora de prendre decisions, amb la finalitat d'emetre respostes a la inquietud i incertesa pròpies de l'entorn.

Et pot interessar: Les escoles de negoci es reinventen pensant en el nou teixit empresarial de després de la COVID-19


Quins perfils laborals són ara més demanats? 

La ‘nova normalitat’ comporta noves necessitats. Per això els reclutadors busquen treballadors amb capacitat d'adaptació al canvi, de treball en equip i d'aprenentatge. 

Entre els perfils professionals emergents s'hi troben els especialistes en robòtica, ciberseguretat i Intel·ligència Artificial (IA), a més de desenvolupadors de Big Data, automatitzadors dels processos interns d'empreses o consultors de cloud.

Fotografia de Şahin Sezer Dinçer a Unsplash
-Temes relacionats-
up