A la fi de 2020 es van començar a recuperar molts dels llocs de treball destruïts des de l'esclat de la COVID-19, cosa que s'ha accelerat entre març i abril en sectors com el de la construcció, el de la restauració, el del medi ambient i el de les innovacions tecnològiques.
El 2020 va ser un mal any per a l'economia en tots els sentits. El confinament estricte durant la proclamació del primer estat d'alarma i l'aplicació d'altres mesures per a la contenció de virus van ser devastadores per a l'ocupació. A Espanya la taxa d'atur es va situar en acabar l'any en el 16,1 %, fet que suposa un increment de més de dos punts respecte a la de 2019, tornant a nivells de 2017, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). Si bé és cert que l'impacte no ha estat igual en tots els sectors, ja que alguns, com el de la sanitat o el de les assegurances, van tenir una evolució positiva. En canvi, el de la restauració i el del comerç local van ser els que van experimentar una major destrucció d'ocupació.
Més d'un any després de l'esclat de la pandèmia, l'optimisme torna a poc a poc al mercat laboral. Com també en altres països, l'economia espanyola ja ha començat a mostrar senyals de recuperació. Segons l'últim informe de Randstad Research, les contractacions a Espanya tornaran a nivells pre-COVID-19 aquest mateix any. De fet, s'estima un creixement moderat de l'1,8 % de l'ocupació. En concret, es preveu que per a finals de 2021 s'assoleixin els 19,7 milions d'ocupats, xifra molt similar a la registrada el 2019, abans de l'esclat de la crisi.
El nombre de treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) s'ha anat estabilitzant. Després del màxim assolit el mes d'abril de 2020, en què 3,6 milions d'empleats estaven en ERTO, a l'abril d'aquest any la xifra era de 638.238, segons les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. La majoria d'empleats en ERTO estan a Canàries, a les Balears, a Catalunya i a la Comunitat de Madrid. Aquesta millora de l'activitat empresarial s’observa des de la segona meitat del 2020, quan es van recuperar més de 737.000 llocs de treball, és a dir, el 53,6 % de l'ocupació perduda entre març i abril, els mesos en què totes les empreses, excepte les considerades de sectors essencials, van suspendre la seva activitat.
Pel que fa a la destrucció d'ocupació per sectors, el de la restauració i el del comerç van patir les majors pèrdues durant 2020. En concret, els serveis de menjars i de begudes van sofrir una reducció de 267.300 treballadors i els d'allotjament, 127.700 empleats. Per la seva banda, el comerç va perdre 103.600 professionals.
La situació ara és ben diferent. Aquests sectors ja estaven entre els ultraprotegits. Aquest optimisme moderat s'observa també de la banda dels treballadors. Un 26 % dels espanyols confia que la seva situació laboral millorarà en els 12 mesos vinents, segons l'últim Eurobaròmetre de la Comissió Europea. Tot i que les previsions apunten que la taxa d'atur durant aquest 2021 arribi al 17,3 %.
«Des del començament del segon semestre del 2020 i malgrat l'impacte de les restriccions per les successives onades de la pandèmia, podem dir que la tendència de generació d'ocupació és positiva, tot i que moderada. Aquesta situació, unida a les expectatives generades per l'avanç de la campanya de vacunació, ens porta a concloure que en aquest 2021 hi haurà una creació notable d'ocupació, però no arribarem a recuperar la situació pre-COVID-19», apunta Valentí Bot, director de Randstad Research.
La construcció, la restauració i la tecnologia, claus en la creació d'ocupació
Amb més de 100.000 contractacions el passat mes d'abril, el de la construcció s'ha situat en el primer lloc del ranking d'aquells sectors industrials que estan liderant la creació d'ocupació a Espanya. Per la seva banda, el de la restauració també ha signat noves altes gràcies a la relaxació de les mesures restrictives i al ritme de vacunació de la població. De fet, els dos sectors continuen al capdavant de la recuperació des de l'any passat. Un clar exemple: més de 22.000 de les 80.000 empreses creades el 2020 es dediquen a la construcció, i prop de 7.000, a la restauració.
Per la seva banda, després de mesos amb els ingressos en mínims històrics, la indústria hotelera ho té clar: el procés de vacunació serà l'element clau per començar a superar la crisi. Aquest estiu serà crucial per a aquest mercat.
Construcció i restauració marquen la diferència sobre la resta de sectors en nombre de contractacions. El de la construcció ha tancat l'abril amb prop de 100.000 contractes
A aquests sectors se sumen indústries claus per al desenvolupament d'aquesta «nova normalitat». El mediambiental, el tecnològic o el turístic seran, previsiblement, sectors amb un paper decisiu en la creació d'ocupació en els pròxims mesos, segons l'estudi Treballar el 2033 de PwC. Per la seva banda, segons un estudi de LinkedIn, hi ha una gran demanda de treballadors en sectors com el de l'educació, el de la sanitat, el del comerç electrònic, el de l'immobiliari i el d'experts en màrqueting digital.
La tecnologia i la digitalització estan marcant gran part de les professions de segle XXI. Moltes de les noves demandes d'ocupació ja estan enfocades a aquests coneixements i habilitats tecnològics, vitals en el desenvolupament de les companyies.
Pot interessar-te: Com serà el mercat laboral del 2030?
Per regions, la Comunitat de Madrid i Catalunya encapçalen aquesta nova demanda d'ocupació, però també destaca el paper de la Regió de Múrcia en la reactivació dels nivells d'ocupació al país. L'EPA elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del primer trimestre del 2021 confirma que el major increment de llocs de treball s'ha produït a la Comunitat de Madrid amb 40.400 professionals nous i a Catalunya amb 33.300 nous llocs de treball. Aquests números materialitzen la tendència de millora global, que es comença a visualitzar en un horitzó ja no tan llunyà, i donen valor a les estimacions positives per a aquest 2021.