Quins sectors d’activitat sortiran reforçats per aquesta crisi? | EDE
movi-image-sectores-reforzados-crisis-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
3 min del teu temps

Quins sectors d’activitat sortiran reforçats per aquesta crisi?

Thu Apr 16 18:49:43 CEST 2020

Software, comerç electrònic, formació i logística són sectors en auge arran del confinament

Els ‘Informes de mobilitat comunitària‘ que Google va compartir després del decret de l’estat d’alarma mostren que la mobilitat personal en les categories de compra, restauració i entreteniment ha baixat un 6% respecte a la seva activitat normal. És evident que l’hostaleria és un dels sectors més perjudicats pels efectes del coronavirus (COVID-19), però, hi ha sectors que es vegin reforçats per la situació actual?

Les empreses de software han vist créixer el volum de vendes, la formació s’ha traslladat al món virtual i els e-commerce fan de pont entre el món virtual i l’offline. Alhora, s’han consolidat sinergies entre empreses de diferents sectors, com el de la logística i el de l’alimentació.

Demanda de software per digitalitzar negocis i implementar el teletreball

El 24,6% d’empreses de programari afirmen que les seves vendes creixeran, i els proveïdors ja confirmen un augment del 40% en les primeres setmanes de confinament. Són els resultats d’un estudi dut a terme per la consultora de software SoftDoit. Lluís Soler Gomis, el CEO, ens confirma que “la digitalització de les empreses s’ha accelerat durant la pandèmia a causa del teletreball”.

Encara que la majoria de botigues estan tancades, “no ho estan les ments dels professionals, que continuen buscant com millorar la seva empresa, i no hi ha dubte que el programari és una eina amb un dels retorns de la inversió (ROI) més ràpids”. Empreses de tota mena es van adaptant a l’anomenada indústria 4.0, i el programari és una eina indispensable per fer-ho.

En aquest sentit, les empreses que faciliten a d’altres les eines de teletreball, siguin de software com en el cas de SoftDoit, o orientades a gestionar processos, organitzar tasques, establir criteris de prevenció de riscos laborals o de gestió horària, entre altres activitats, veuran com augmenta el seu volum de feina durant aquesta fase de transició.

Formació digital, en creixement

El 5 de març la Unesco va animar els països a incloure l’ensenyament en línia com una modalitat més. En regions com Espanya ja és l’única que pot dur-se a terme en aquesta situació, i la demanda de cursos no presencials ha crescut de manera notable.

També estan en auge els llibres d’autoajuda i desenvolupament personal, que han multiplicat per sis la demanda (+500%), segons la plataforma de lectura digital Nubico. Una cosa semblant ha passat en altres plataformes digitals basades en continguts, com ara Netflix, Disney o YouTube, que fins i tot han baixat la qualitat de l’emissió per l’alta demanda i la possible saturació de les xarxes.

Pel que fa a l’ensenyament per mitjans digitals, veiem dos creixements diferents i solapats. D’una banda, hi ha les persones que cursaven estudis en modalitats offline que ara s’han traslladat a videotrucades. I, de l’altra, hi ha els professionals desplaçats pels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i retallades de plantilla que aprofiten el temps formant-se.

A més, cal sumar-hi les plataformes específicament dissenyades per facilitar la formació dels més joves, com per exemple G Suite for Education, creada per Google amb l’objectiu de connectar professors i alumnes de manera senzilla.

Comerç electrònic: entre el món online i l’offline

Un altre dels focus de creixement de treball més importants a tot el món és el comerç electrònic i el repartiment a domicili (delivery), la compra online amb lliurament presencial. Un estudi recent d’Adobe ha monitorat els canvis d’hàbits dels compradors. Deixant de banda l’impactant augment de la compra electrònica de paper higiènic (+186%) i per omplir el rebost (+58% al +69%), pot ser que molts d’aquests hàbits s’assentin.

En aquest sentit, Joaquín Danvila, director general de l’ISIE i psicòleg de consum, ha assegurat als mitjans que “serà molt difícil tornar a hàbits anteriors”, perquè les activitats repetides en el temps generen hàbits. Algunes activitats econòmiques, com les esmentades en aquest article, es comprovarà que queden consolidades un cop passat l’estat d’emergència.

Pensen el mateix a la Consultoria Estratègica i Operacions de Deloitte. Vicente Segura, soci de la companyia, ha comentat públicament que “gran part de l’increment de la venda online per la COVID-19 es convertirà en estructural”. Ara que les empreses han invertit en aquests processos, és probable que els conservin en el futur per obtenir rendibilitat.

Encara que hi ha negocis que s’han traslladat temporalment a l’univers online, Javier Blasco Luna, director de The Adecco Group Institute, va voler puntualitzar obertament que la tecnologia no substituirà alguns llocs de feina. Sobre aquest tema, Lluís Soler, de SoftDoit, assenyala que és difícil “transformar el treball de dècades de l’offline a l’online perquè estiguem uns quants mesos confinats”.

Logística, sector imprescindible davant de la pandèmia

La logística és experta en el repte de portar béns allà on es necessiten, i en aquest moment té un paper prioritari en la nostra economia. De transportar respiradors a proveir supermercats o portar la compra als que no poden sortir de casa, el transport de mercaderies s’ha redescobert com a imprescindible.

Professors com Goker Aydin i Tinglong Dai, de la Universitat Johns Hopkins (EUA), que va dissenyar el mapa més conegut del coronavirus, confirmen que el sector logístic es troba davant d’una oportunitat inigualable

Malgrat que bona part de l’activitat econòmica s’ha paralitzat, cal destacar que alguns sectors han sabut aprofitar el pic de demanda generat pel canvi en els nostres hàbits.

Fotografia de Marcin Jozwiak a Pexels
-Temes relacionats-
up