movi-image-eleconomista-oportunidades-negocio-2020-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Quines són les oportunitats de negoci de 2020?

Wed Dec 04 09:12:23 CET 2019

El món es mou molt ràpid. En els últims anys hem experimentat canvis molt bruscos que estan modificant la nostra manera de viure i de consumir. Això, influeix directament en les professions, que de vegades es queden obsoletes en detriment d’altres que s’estan gestant de cara al futur

Fa mig segle no existien els telèfons mòbils, Internet no era ni tan sols un projecte i al nostre país molt poques famílies tenien un televisor a casa. Ara tot ha canviat, la tecnologia ha revolucionat la nostra vida en tots els sentits, sobretot, en els avenços en investigació, sanitat, mobilitat i transport.

A Singapur, un dels països més rics del món, del que es diu que és el país del futur, fa cinc anys que desenvolupen un projecte futurista: Smart Nation. En ell, a més de crear els autobusos elèctrics i de posar a prova els vehicles sense conductor, s’està desenvolupant un mitjà de transport per aire i autònom per transportar persones. Aquests taxis aeris podran ser tripulats per un pilot i també podran volar de forma remota o autònoma. Quantes vegades hem fantasiejat amb els cotxes voladors? Realment ha arribat aquest moment?

El 2023, previsiblement, el multimilionari japonès Yusaku Maezawa es convertirà en el primer turista lunar, gràcies a SpaceX, la companyia del magnat Elon Musk. Aquesta empresa, que encara està desenvolupant la seva tecnologia, enviarà el 2020 a quatre astronautes de la NASA a l’espai. Aquests avenços tecnològics estan creant nous patrons laborals en els quals es precisa una especialització a la qual no tot el món hi té accés, quines són llavors les feines del futur? Estem preparats per això?

Tendències de negoci

1. Big data

Una de les sortides professionals de cara al pròxim any serà sens dubte el Big Data: la combinació de dades súper complexes que requereix una tecnologia concreta per fer-les útils. Treballar en Big Data dota les empreses d’una gran quantitat d’informació que pot ser útil per a molts àmbits. Gràcies a això, es pot estudiar la tendència dels clients, llançar missatges més directes i prendre decisions precises, per exemple, en el camp de l’habitatge, basant-se en els comportaments d’altres compradors i elaborar un patró de conducta. El Big Data serà de vital importància en l’empresa privada i també en organismes públics perquè requeriran la màxima quantitat d’informació per maximitzar la rendibilitat i disminuir costos. Al nostre país existeix una gran demanda de perfils professionals per treballar en aquesta matèria i alhora un dèficit de professionals en actiu, per a la que és, sens dubte, una de les professions del nostre futur més proper.

2. Machine learning

És una branca de la Intel·ligència Artificial que es basa en dotar les màquines de la capacitat d’aprendre sense necessitat de ser programades. És a dir, ensenyar a les màquines perquè aprenguin soles. Això pot ajudar a classificar patrons de grans volums de dades, observar els patrons de comportaments dels usuaris en diferents àmbits o analitzar les xarxes socials, per exemple. Cada vegada hi ha més empreses interessades en saber utilitzar aquesta tecnologia perquè la informació és poder. Als EUA s’hi està invertint molt en els últims anys pel potencial que té, de fet, la consultora d’investigació estatunidenca Gartner, va predir fa dos anys que el 2020 aquesta tecnologia estaria present en gairebé tots els productes de software que es dissenyen en aquest temps. Ja és molt important en la sanitat, la seguretat i la investigació, però també en el camp del comerç i del tracte amb el client.

3. Robòtica

Fa pocs anys creiem que els robots només eren a les pel·lícules. Ens feia por que es fessin reals per la imatge que se’n projectava al cine, no obstant això, els robots, i la robòtica en general, tenen una gran capacitat transformadora, i a més estan presents en moltes disciplines com l’enginyeria mecànica, elèctrica, biomèdica, la informàtica, el disseny i la construcció. La robòtica té la capacitat d’automatitzar i simplificar processos industrials i està molt present en el nostre dia a dia. Les impressores 3D són màquines capaces de crear rèpliques exactes d’un producte dissenyat en 3D amb un ordinador, i ja es fa servir amb èxit en medicina. Té una enorme ocupabilitat a la indústria farmacèutica, l’automoció i fins i tot a la indústria tèxtil. Els bots agilitzen els processos per Internet, a través de procediments repetitius que un humà no podria fer mai, molts ecommerces els utilitzen perquè simulen la interacció humana, sobretot, en l’atenció al client.

4. Màrqueting digital

No és una disciplina nova, però segueix sent absolutament imprescindible per a qualsevol empresa. El màrqueting engloba totes aquelles estratègies que duem a terme per donar-nos a conèixer i comercialitzar els nostres productes. En màrqueting online es fa imprescindible la figura dels influencers que, encara que sembli que estan tocant sostre, encara tenen molta vida. És una de les noves professions del segle XXI, va sorgir fa aproximadament un lustre, però el 2019, ser influencer ja és una professió reconeguda. Tota campanya d’una empresa compta amb la feina dels influencers que difonen els missatges i que són creadors d’opinió. De moment no existeix un títol que ho acrediti, tot i que a l’any 2018 es va estrenar Intelligence Influencers:  fashion&beauty, el primer Màster d’influencers d’Espanya, impartit a la Universitat Autònoma de Madrid. A més dels influencers, en el màrqueting digital són molt importants els blogs, els buscadors, el posicionament (SEM i SEO), la publicitat display, entre altres.

5. Salud & Lifestyle

Cada vegada ens preocupa més la nostra salut, i això s’estén a portar una vida saludable pel que fa a la alimentació i a la cura del nostre cos. La professió de nutricionista no és nova, però en aquests moments ha agafat molta rellevància. El moviment real fooding ha revolucionat la manera d’enfrontar-nos al menjar. La lluita contra els ultra processats i l’epidèmia d’obesitat a Espanya (d’aquí a deu anys es preveuen 27 milions d’obesos, segons un estudi realitzat per investigadors de l’Hospital del Mar) han augmentat exponencialment els pacients en les consultes de nutricionistes demanant ajuda per aprendre a menjar de manera correcta. També, tindran rellevància els coaches, tant a nivell esportiu, com a nivell emocional.

Aquestes són algunes de les professions més punteres de cara al pròxim any, algunes es basen en la investigació, en la ciència i en l’enginyeria, altres en el tracte directe amb l’ésser humà. Una aposta segura serà decantar-nos sempre per la tecnologia que es desenvolupa per tractar d’aconseguir un benestar més gran de l’ésser humà i, per què no, també la rendibilitat empresarial.

-Temes relacionats-
up