Totes les empreses necessiten finançament per impulsar el seu negoci, ja sigui per posar-lo en marxa, per fer-lo créixer o per poder atendre els pagaments als proveïdors. Tot i això, cada companyia és diferent i requereix finançament per a uns objectius concrets. Com puc triar el tipus de finançament que necessita el meu negoci? Conèixer les diferents vies que hi ha per finançar una companyia i analitzar quina respon millor a les necessitats de cada empresa és fonamental. A més, comptar amb l’assessorament del gestor de l’entitat bancària és clau per valorar correctament totes les opcions.
Cal tenir present que el finançament aliè pot ser a curt o llarg termini. El finançament a curt termini és el que té un termini de devolució de fins a un any, mentre que el de llarg termini és a partir d'un any fins a un període no definit.
Principals mètodes de finançament empresarial a llarg termini
- Lísing. Es tracta d'un contracte de finançament pel qual el banc adquireix un actiu que l'empresa utilitza per a la seva activitat productiva a canvi del pagament d'un cànon. La vigència d’un contracte d’aquest tipus sol ser d’entre 2 i 10 anys. Hi ha lísings sobre la maquinària i l'equipament, sobre els vehicles industrials i comercials, sobre els immobles per a una activitat industrial o comercial, per a la compra de béns mobles i immobles del sector turístic, per a la compra d'actius agraris que van des de tractors i recol·lectores fins a camps de cultiu, o destinat a l'actualització energètica de les instal·lacions d'una empresa amb plaques solars.
- Rènting. Consisteix en el lloguer a mitjà i llarg termini de determinats béns, com ara vehicles, plaques fotovoltaiques, equips informàtics o maquinària industrial que una empresa o un autònom pot utilitzar en el desenvolupament de la seva activitat econòmica. Sol funcionar com un contracte de lloguer amb una quota mensual que es paga al banc.
Pot interessar-te: Em convé més finançar-me amb rènting o lísing?
- Subvencions públiques. Es tramiten i es gestionen a través del banc i cal complir amb certs requisits per optar-hi. Per exemple, hi ha les línies de finançament de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), de col·laboració amb els governs autonòmics o el fons europeu Next Generation EU. Algunes entitats bancàries ofereixen una línia de finançament amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) destinada a fomentar els projectes d'adquisició i de renovació de vehicles industrials i comercials, o per impulsar i donar suport als projectes realitzats per empreses i autònoms del sector agrari.
- Societats de Garantia Recíproca (SGR). Són entitats financeres que faciliten l'accés al crèdit de les petites i mitjanes empreses (pimes) i en milloren les condicions de finançament.
- Préstecs a llarg termini. Espanya rebrà fins a l'any 2026 uns 70.000 milions d'euros del fons europeu Next Generation EU en crèdits amb condicions més favorables per a les empreses i els autònoms. Per conèixer els ajuts que més poden interessar a cada empresa, és aconsellable posar-se en contacte amb un gestor especialitzat del banc, que guiarà els responsables de la companyia durant el procés i respondrà qualsevol pregunta que els pugui sorgir.
Pot interessar-te: Quins projectes poden rebre els fons europeus?
Principals mètodes de finançament empresarial a curt termini
Entre les solucions de finançament aliè a curt termini, hi ha:
- Préstecs a curt termini com són els crèdits comercials.
- Línies de crèdit. És a dir, una quantitat de diners que el banc posa a la disposició de l'empresa durant un període de temps. La companyia pot anar utilitzant aquest capital segons les seves necessitats en cada moment, i només paga interessos per l'import de què finalment hagi disposat.
Altres fórmules per millorar la liquiditat
Les entitats bancàries també ofereixen a les companyies altres alternatives per incrementar la seva liquiditat. Entre elles, cal destacar:
- Factoring. Es tracta de la cessió al banc dels drets de cobrament de les factures de l’empresa. N'hi ha diverses modalitats, que poden incloure la cobertura del risc d'insolvència del deutor i la possibilitat de finançar a la bestreta l'import de la factura, amb recurs o sense.
- Confirming. Permet a l'entitat bancària gestionar els pagaments de l'empresa als seus proveïdors i els garanteix a través de terminis més llargs.
- Descompte comercial. Possibilita a l'empresa anticipar l'import dels drets de cobrament respecte dels seus deutors, derivats de les operacions pròpies de la seva activitat comercial i dels crèdits comercials no vençuts amb terceres persones.
- Remeses de xecs. A través d'elles, una empresa pot fer la negociació i la compensació mitjançant xecs i pagarés en qualsevol moment.
De totes maneres, abans de decantar-se per una fórmula de finançament, és recomanable comptar amb l'assessorament professional d'un expert com el de l'entitat bancària, que pot ajudar en tot moment els empresaris a prendre la decisió més encertada i resoldre els dubtes que puguin tenir.
Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre el qual li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.