Què puc fer amb els meus estalvis davant d’una possible recessió? | EDE
movi-image-elconfidencial-ahorros-recesion-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Què puc fer amb els meus estalvis davant d’una possible recessió?

Fri May 08 09:21:34 CEST 2020

“Les borses no tenen memòria, però acostumen a anticipar el futur, encara que tendeixen a magnificar el que passarà en les setmanes o els mesos vinents”, diu el professor emèrit del Departament d’Economia, Finances i Comptabilitat d’Esade, Roberto Tornabell Carrio.

Tan bon punt l’economia surti de la hibernació pel confinament serem testimonis del veritable impacte que ha tingut la COVID-19 al nostre país. El Banc d’Espanya quantifica una caiguda d’entre el 6,6 i el 13 %, i l’FMI, del 9 %, amb nivells d’atur per sobre del 20 %, uns cinc milions de persones sense feina. Una recessió profunda mai vista des de la Gran Depressió dels anys trenta.

Davant d’aquest escenari incert, què podem fer amb els nostres estalvis? “La millor proposta és definir una estratègia d’inversió a un termini determinat i mantenir-la en el temps, sense precipitar-se en temps de recessió. S’haurien d’aprofitar aquests moments per buscar oportunitats d’inversió que amb el temps es puguin consolidar, amb un bon assessorament professionalitzat”, recomana José Manuel Jiménez Rodríguez, director de l’Instituto Santalucía.

En moments de crisi, la norma bàsica de la inversió és la diversificació (geogràfica, sectorial, actius) en productes líquids

“En moments de crisi, la norma bàsica de la inversió és la diversificació (geogràfica, sectorial, actius) en productes líquids”, és a dir, amb possibilitat de retirar els estalvis immediatament, “i ara com ara, el producte que compleix aquests requisits per normativa és el fons d’inversió”, afirma José Luis Manrique, director d’Estudis de l’Observatorio Inverco. L’expert recorda que és un vehicle inversor “molt supervisat” i fora del balanç d’una entitat, cosa que vol dir que, si aquesta entitat fa fallida, els diners estan assegurats.

No posar tots els ous a la mateixa cistella és clau per compensar les caigudes d’uns actius amb d’altres. I no es tracta només d’invertir en les accions de companyies, sectors i zones geogràfiques diferents, sinó que en productes financers també cal diversificar la inversió.

L’horitzó temporal és un altre dels conceptes que cal tenir en compte. Quin és el teu objectiu? Invertir per a la jubilació? Per als estudis dels teus fills? Per a un habitatge? El tipus de producte en el qual hauries de posar a treballar els diners depèn del temps que et fixis per assolir aquest objectiu. Si és a llarg termini, la renda variable (accions) és l’actiu més rendible; si és a curt termini, cal ser conservadors i optar per actius menys volàtils com ara la renda fixa (bons, obligacions, lletres del Tresor), ja que, si no es disposa de molt de temps, és arriscat invertir en borsa.

A més de l’horitzó temporal, també cal tenir en compte el perfil de risc de cada estalviador a l’hora de prendre decisions inversores. No obstant, és important controlar les emocions i no prendre decisions de compravenda sota els efectes de l’eufòria (quan la borsa puja) o del pànic (quan està en caiguda). Els experts recomanen assessorar-se sempre amb un professional de la inversió.

EM QUEDO AMB LA LIQUIDITAT I NO INVERTEIXO?

Quan ja s’ha invertit, aquesta podria ser la pregunta següent d’un estalviador en mercats baixistes i amb correccions. “Tenir els diners en liquiditat implica un doble cost”, adverteix el responsable de l’Observatorio Inverco. D’una banda, un cost directe provocat pels baixos tipus d’interès, que no permeten remunerar els comptes, i la inflació, l’impacte de la qual en l’estalvi implica anar perdent poder adquisitiu amb el pas del temps; d’altra banda, l’indirecte, un cost d’oportunitat d’invertir a bon preu.

Si s’ha fet una bona planificació de l’estalvi, s’haurien de tenir uns diners per a imprevistos. La resta de diners no s’haurien de moure, sinó que caldria esperar que el cicle econòmic canviï

“Som en un moment en què la borsa està increïblement barata, i de totes les crisis en sortim”, assenyala Javier Niederleytner, professor del màster en Borsa i Mercats Financers de l’Instituto de Estudios Bursátiles (IEB). “Si s’ha fet una bona planificació de l’estalvi, s’haurien de tenir uns diners per a imprevistos. La resta de diners no s’haurien de moure, sinó que caldria esperar que el cicle econòmic canviï i, si pot ser, aprofitar per buscar oportunitats d’inversió”, afegeix el director de l’Instituto Santalucía.

Segons Federico Servetto, director d’Estratègia de Clients de Banc Sabadell, per protegir les nostres finances en temps d’inestabilitat cal seguir una sèrie d’indicadors que s’allunyin de la part emocional i que es basin en la part racional i empírica, per exemple, fixant els objectius a llarg termini. “La idea és mirar més enllà de la volatilitat i adoptar un enfocament racional a llarg termini en les nostres inversions, ja que la volatilitat és un fenomen temporal, però alhora un company de viatge habitual per a l’inversor en borsa”.

Els gestors, experts a navegar per les aigües turbulentes dels mercats volàtils, saben on es poden trobar les oportunitats per pescar companyies de qualitat, a bon preu i amb potencial de creixement a llarg termini. I aquestes oportunitats es troben precisament quan el mercat dibuixa onades.

Per tant, si no es necessiten aquests diners, sempre és millor mantenir-los invertits. I encara més ara, que, amb l’ensorrament dels mercats borsaris, els fons d’inversió, els plans de pensions o les accions han perdut molt de valor. És preferible aguantar i tenir paciència, perquè els mercats tard o d’hora s’acaben recuperant.

Per això, els experts consultats coincideixen a recomanar que, si no es necessiten els estalvis, els partícips de plans de pensions no optin per la nova finestra de liquiditat aprovada pel Govern davant les dificultats econòmiques provocades per la pandèmia de la COVID-19 i no sol·licitin el rescat d’uns diners pensats per a la jubilació.

EN QUINS ACTIUS INVERTEIXO?

Una altra de les conseqüències dels tipus baixos del Banc Central Europeu (nivells del 0 %) són els efectes sobre actius més segurs com la renda fixa: la seva rendibilitat és nul·la o, fins i tot, negativa per l’efecte de la inflació. Els experts recomanen invertir en aquells actius que puguin superar la inflació.

Oblidem-nos del curtterminisme i no ens posem nerviosos, perquè està demostrat que a llarg termini els mercats sempre pugen

Si no necessites els diners a curt termini, pots assumir una mica de risc i invertir en renda variable. El temps és el gran aliat de les inversions, el que va suavitzant les correccions connaturals del dia a dia. “Oblidem-nos del curtterminisme i no ens posem nerviosos, perquè està demostrat que a llarg termini els mercats sempre pugen”, aconsella Manrique.

Un mecanisme per beneficiar-se més de la volatilitat és diversificar les entrades a la borsa. Dit d’una altra manera, fer aportacions o subscripcions periòdiques. Tendim erròniament a invertir quan tenim acumulats uns certs estalvis. D’aquesta manera, ens ho juguem tot a una carta i pot ser que en aquest moment el mercat estigui car. En canvi, si anem comprant mensualment o, fins i tot, setmanalment, comprarem a diferents preus que ens permetran beneficiar-nos de les alces. “Si un està disposat a entrar-hi, ho ha de fer de manera progressiva, amb periodicitat i diversificant actius, geogràfics i sectorials”, explica Jordi Fabregat, professor del Departament d’Economia, Finances i Comptabilitat d’Esade.

Federico Servetto defineix les aportacions periòdiques com “un vehicle d’estalvi que permet fer inversions en fons o plans de pensions de manera sistemàtica. A l’hora de valorar aquest tipus d’aportacions, acostuma a aparèixer el debat sobre si són més rendibles que no pas invertir una quantitat de diners concreta i considerable en un únic moviment. Tanmateix, les xifres parlen per si soles i fan que la balança es decanti clarament per l’opció de fer una sèrie d’aportacions més reduïdes de manera regular”. Això es deu al fet que, en diversificar els moments en què es fan les aportacions, s’aconsegueix “neutralitzar el risc propi de cada inversió, ja que s’esmorteeixen els vaivens propis del mercat”, afegeix.

Resumint, si disposes d’estalvis que no necessites per a alguna emergència, ves del bracet de professionals de la inversió i entra en el mercat de manera periòdica i mirant cap al llarg termini. Com diu el guru de les inversions Warren Buffett, “el millor moment per comprar un negoci és quan l’altra gent l’està venent i no pas quan l’està comprant”.

 

 

-Temes relacionats-
up