qué preguntar al banco cuando pides una hipoteca
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Què has de preguntar al banc quan demanes una hipoteca?

Tue Jun 28 08:22:25 CEST 2022

Sol·licitar una hipoteca és una decisió econòmica molt important, per la qual cosa és clau conèixer detalladament tots els elements que formen part del procés

Comprar un habitatge i sol·licitar una hipoteca pot resultar un procés complex si no es disposa de la informació necessària. L'assessorament del gestor del banc és fonamental, ja que guia el comprador i resol els possibles dubtes. Quines són les preguntes clau que ha de fer el futur propietari?

Quant puc pagar per un habitatge?

El principal factor que cal tenir en compte a l'hora d'adquirir una casa i contractar una hipoteca són els ingressos del futur propietari. Davant la pregunta: quin habitatge em puc comprar amb el meu sou? Els experts recomanen que el pagament mensual d’una hipoteca no superi el 30 % dels ingressos totals d’una llar. Per exemple, si el titular del préstec hipotecari té un sou de 1.500 euros, pot destinar fins a 450 euros a la quota. Aquest percentatge pot pujar al 35 % si es tenen altres préstecs, com ara la lletra d'un cotxe. És a dir, seguint el mateix exemple, fins a 525 euros pels dos deutes.

Quants diners he de tenir estalviats per demanar una hipoteca?

Els bancs ofereixen finançament de, com a màxim, el 80 % del valor de compra o taxació de l'habitatge. Per tant, el comprador ha de disposar com a mínim del 20 % restant per a l'entrada de la casa, al qual se li ha de sumar entre un 10 % i un 15 % addicional que suposen les despeses associades a la compra d'un habitatge. És a dir, que per comprar un immoble de 200.000 euros, el futur propietari ha de tenir uns estalvis d’uns 70.000 euros.

Pot interessar-te: Descobreix amb aquest simulador la quota i el tipus d'hipoteca recomanats segons les teves necessitats

Quin tipus d'hipoteca em convé més?

En demanar una hipoteca per comprar una casa, el futur propietari ha de conèixer les diferents modalitats de préstecs hipotecaris que hi ha. Aquestes són:

  • Hipoteca fixa. Les quotes es mantenen estables durant tota la vida del préstec. Aquesta modalitat és la recomanada per als que no volen arriscar i prefereixen comptar amb la seguretat i la tranquil·litat de saber que sempre pagaran la mateixa quota per la hipoteca.
  • Hipoteca variable. Aquest tipus d'hipoteques estan referenciades a dos índexs: un de diferencial, que no varia i el fixa el mateix banc, i un de referencial, que a Espanya sol ser l’euríbor; si l'euríbor puja o baixa, així també ho farà la quota mensual. Aquesta modalitat de préstec hipotecari és aconsellable per a les persones que puguin assumir el risc de dependre de l'evolució del mercat.

Calculadora: Descobreix què t’interessa més, si la hipoteca a tipus fix o a tipus variable

A quants anys he de demanar la hipoteca?

A l'hora d'escollir la hipoteca, l'entitat bancària estima un termini d'amortització d’acord amb la situació financera i personal del titular. En general, els bancs a Espanya concedeixen préstecs hipotecaris amb un termini de devolució de fins a 30 anys. Cal considerar també que hi ha una edat màxima per adquirir una hipoteca: no es poden tenir més de 75 anys en el moment d'acabar de pagar el préstec.

Quines despeses té contractar una hipoteca?

Per a l'obertura de la hipoteca, el futur propietari ha de pagar la taxació de l'habitatge i la comissió d'obertura del préstec hipotecari en el cas que n'hi hagués (actualment, entitats com ara Banc Sabadell no cobren aquesta comissió).

Les despeses de notaria i gestoria i el pagament de l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD) associats a la hipoteca els abona el banc.

És necessari comptar amb un aval per demanar una hipoteca?

No, no és obligatori comptar amb un avalador. Disposar d'un aval hipotecari és aconsellable en cas que els ingressos mensuals i els estalvis no siguin suficients per complir els requisits de la hipoteca. La seva funció, en aquest cas, és fer front al deute en cas d'impagament.

He de contractar altres productes financers?

Contractar una hipoteca bonificada, és a dir, aquella en què a més del préstec hipotecari es contracten una sèrie de bonificacions com ara una assegurança de llar, de vida i de protecció de pagaments i es domicilia la nòmina, comporta avantatges en les condicions del préstec hipotecari. El que és habitual és que aquests avantatges suposin una reducció del tipus d'interès nominal (TIN).

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

Calcula la teva hipoteca
Descobreix la quota, les despeses i quant et financem.
CALCULAR
-Temes relacionats-
up