Què és i a qui afecta la taxa Google | EDE
movi-image-tasa-google-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
3 min del teu temps

Què és i a qui afecta la taxa Google

Thu Aug 06 08:22:23 CEST 2020

La taxa Google és un impost dirigit a les empreses anomenades tecnològiques perquè paguin impostos al lloc on generen els ingressos i no s’acullin a la fiscalitat més baixa d’altres països

Les actuals normes fiscals internacionals es basen, sobretot, en la presència física, ja que no es van concebre per fer front a models de negoci basats principalment en actius intangibles, dades i coneixements. Però aquest tipus de negocis s’ha disparat amb la proliferació de les anomenades empreses tecnològiques, que basen la seva activitat en les aplicacions de les noves tecnologies, per a la generació o perfeccionament de productes, processos o serveis.

A més, aquests models de negoci digitals es fonamenten, en gran manera, en la capacitat de dur a terme activitats a distància, fins i tot transfrontereres, amb escassa o nul·la presència física; en la importància dels actius intangibles, i en el valor de les dades i les contribucions dels usuaris finals a la creació de valor.

Per tant, per regularitzar la situació fiscal d’aquest nou model de negoci i igualar-la a la tributació que ja exerceixen la resta d’empreses, la Unió Europea va començar a elaborar l’anomenada taxa Google. Aquest impost grava algunes operacions realitzades per les grans multinacionals tecnològiques que actualment no tributen, establint un impost als ingressos generats per serveis de publicitat dirigida en línia, els serveis d’intermediació en línia i la venda de dades obtingudes a partir d’informació proporcionada per l’usuari.

Quina és la situació de la taxa Google a Espanya?

El passat mes de febrer, Espanya va aprovar l’impost per gravar les grans empreses tecnològiques, però va ajornar el seu cobrament fins a desembre. La necessitat d’aquesta taxa ja va ser reconeguda l’any passat per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i la Unió Europea. De fet, la llei espanyola segueix els paràmetres marcats per aquesta última: l’objectiu és gravar amb un 3% les companyies amb ingressos totals mínims de 750 milions d’euros i amb ingressos a Espanya de més de 3 milions d’euros. És el cas, per exemple, de Google, Facebook i Amazon.

Et pot interessar: Què ens han ensenyat Amazon, Alibaba o Asos sobre comerç digital?

Amb la taxa Google, el Govern espera recaptar 968 milions. Es tracta d’una previsió de recaptació anual que ha revisat a la baixa i que coincideix amb la que ja van fer alguns organismes com l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, que va considerar excessiva la previsió de 1.200 milions i va situar la recaptació en una forquilla entre 546 i 968 milions. Aquesta rebaixa en les previsions de redaptació es deu a la desacceleració econòmica i l’experiència d’altres països que, com França, ja han posat en funcionament un impost similar.

Empreses que queden excloses de l’impost

Cal aclarir que queda exclòs de l’impost qualsevol comerç electrònic que impliqui la venda de béns o serveis entre els usuaris en el marc d’un servei d’intermediació en línia; i les vendes de béns o serveis contractats en línia a través del web del proveïdor d’aquests béns o serveis en els quals el proveïdor no actua com a intermediari.

Et pot interessar: Dropshipping: oportunitat per llançar-se al comerç en línia?

A més, s’exclouen de la taxa determinats serveis financers. I les prestacions digitals que es realitzin entre entitats que formin part d’un grup amb una participació, directa o indirecta del 100%, quedaran també exemptes de l’impost. En aquest sentit, per evitar que la taxa, que està pensada per empreses transnacionals, afecti empreses locals, aquestes se la podran deduir com a despesa en l’Impost de Societats, i així s’evita una doble imposició.

Es tracta, en definitiva, que les empreses paguin impostos al lloc on generen els ingressos i no s’acullin a la fiscalitat més baixa d’altres països. Els ingressos que estaran gravats seran els derivats de la publicitat en línia, la intermediació i la venda de dades.

Pel que fa al cobrament d’aquest impost, en el projecte inicial, estava previst que es liquidés trimestralment i la meritació es produís per cada prestació de serveis subjecta a l’impost. No obstant això, després de les pressions de l’Administració de Donald Trump, el nou tribut no es recaptarà fins a finals de 2020, per donar temps a un possible acord en l’OCDE. Aquest organisme s’ha posat de termini fins a final d’any per crear una taxa digital que superi les traves que posa Trump i, a partir del 2021, està previst recuperar la liquidació trimestral de l’impost.

En cas que s’incorregués en un impagament, es preveuen sancions de fins al 0,5 % de l’import net de la xifra de negocis de l’any natural anterior per les empreses que tractin d’ocultar la ubicació de l’usuari d’aquells serveis a través del falsejament o ocultació de l’adreça de Protocol d’Internet (IP, per les seves sigles en anglès) o altres proves.

 

Fotografia de Christian Wiediger a Unsplash
-Temes relacionats-
up