movi-image-dinero-destinar-hipoteca-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Quants diners hem de destinar a la hipoteca?

25/04/2022

Per saber quin percentatge de sou pagar de quota mensual, cal analitzar el preu de l'habitatge, la solvència del titular i el termini d'amortització.

A l'hora de sol·licitar un préstec hipotecari, totes les persones es plantegen la mateixa pregunta: quina és la quantitat màxima recomanable que podem destinar a la hipoteca en funció del nostre sou? Per respondre-la, és possible utilitzar un simulador d'hipoteques que ajudi el futur propietari a calcular quina podria ser la quota de la seva hipoteca en funció de la situació econòmica i personal. Aquesta simulació és el punt de partida de cara a deixar-se assessorar per un gestor hipotecari de l'entitat bancària.

Per calcular quants diners és possible destinar a pagar la quota de l'habitatge, cal tenir en compte tres factors:

  1. El preu de l'habitatge i les despeses de l'operació

El punt més important en aquest procés és el preu de l'habitatge, ja que aquest defineix la quantia de la hipoteca. El futur propietari ha de tenir en compte que els bancs financen, com a màxim, el 80 % del valor de compra o de taxació de l'immoble, per això ha de tenir estalviat el 20 % restant per fer front a l'entrada de la casa.

A més, la compra d'un habitatge i la contractació d'una hipoteca porten associades unes despeses, com ara les de notaria, la taxació de l'immoble, els impostos... En total, aquests suposen entre un 10 % i un 15 % addicional que també ha de tenir estalviat el comprador. És a dir, que per comprar una casa de 200.000 euros, el futur propietari ha de tenir uns estalvis d’uns 70.000 euros.

Calculadora: Descobreix quines són les despeses associades a la compra d’un habitatge

  1. Quin és el meu nivell d’ingressos?

Abans de sol·licitar una hipoteca, és important analitzar la solvència econòmica present i futura del titular, així com la capacitat d'endeutament. És a dir, valorar quins són els ingressos i despeses presents i futurs, l'estabilitat laboral (si compta amb un contracte fix o temporal), etc.

Quina casa em puc comprar amb el meu sou? La recomanació dels experts és no destinar més del 30 % dels ingressos mensuals al pagament de la quota de la hipoteca. En cas de tenir altres préstecs contractats com, per exemple, el pagament de la lletra del cotxe, aquest percentatge puja al 35 %, incloent-hi els dos deutes.

Per exemple, si el titular o els titulars guanyen en total 2.000 euros al mes, la quota no ha de superar els 600 euros mensuals.

  1. Quant de temps estaré pagant la hipoteca?

Un altre dels factors que determinarà quina quantitat d'hipoteca és possible assumir és el temps. Un préstec hipotecari és un compromís financer a llarg termini, ja que triga a amortitzar-se entre 24 i 25 anys de mitjana, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els experts recomanen que, com a màxim, aquest termini sigui de 30 anys. A més, a Espanya, les entitats bancàries solen situar en 75 anys l'edat màxima que pot tenir el titular en el moment d'acabar de pagar la hipoteca.

Quin termini d'amortització em convé més? Si es vol retornar el préstec com més aviat millor, la quota a pagar serà molt més gran que si es fa a llarg termini. Això no obstant, com més ampli sigui el termini d'amortització, es pagaran interessos durant més temps.

Simulador d'hipoteca: com puc calcular la quota?

Carmen i Adrián, de 38 i 37 anys, volen comprar un habitatge de segona mà a Barcelona. Aquesta parella compta amb uns ingressos mensuals de 5.100 euros i ha trobat un pis que costa 340.000 euros. Poden sol·licitar una hipoteca de 272.000 euros amb un termini d'amortització de 30 anys. Per això, necessiten tenir estalviats uns 104.000 euros per pagar l'entrada (68.000 euros) i altres despeses.

En utilitzar el simulador d'hipoteques, poden calcular quant pagaran per la seva quota mensual en funció de si es tracta d'una hipoteca fixa (en què les quotes romanen constants durant tota la vida del préstec) o una hipoteca a tipus variable (que compta amb un índex de referència, que a Espanya sol ser l'euríbor, per la qual cosa, en funció de com evolucioni aquest, la quota mensual pujarà o baixarà cada cop que es revisi el préstec).  Els futurs propietaris poden triar, a més, entre una hipoteca bonificada (contractant l'assegurança de vida, de la llar, de pagaments i domiciliant la nòmina) o una sense bonificacions.

 

Simulador de hipoteca cómo calcular cuota


 

*Domiciliant la nòmina i contractant una assegurança de vida, de llar i de protecció de pagaments. El resultat d'aquesta simulació té un caràcter orientatiu, no comercial. Per disposar de més informació, posa't en contacte amb nosaltres i rep una oferta personalitzada. Font: Simulador d'hipoteques de Banc Sabadell

En qualsevol cas, abans de contractar una hipoteca és recomanable comptar amb l'assessorament professional d'un expert de confiança com ara el gestor de l'entitat bancària, que podrà aconsellar allò que més convingui d'acord amb cada situació econòmica particular i respondrà qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís? Deixa’t assessorar per un esepcialista.

 

 

 

Calcula la teva hipoteca
Descobreix la quota, les despeses i quant et financem.
CALCULAR
Fotografia d'Ivo Brasil a Pexels
-Temes relacionats-
up