Quant he d’invertir en les xarxes socials del meu negoci? | EDE
Movi-image-cuanto-debo-invertir-redes-sociales-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

Quant he d’invertir en les xarxes socials del meu negoci?

Fri Oct 18 11:02:52 CEST 2019

La publicitat en xarxes s’ha convertit en uns dels suports principals per promocionar una empresa o producte. Les xarxes socials proporcionen gran visibilitat, segmenten el públic, són molt versàtils i tenen un baix cost. Però perquè les campanyes siguin eficients cal saber en quina xarxa social és preferible invertir, i quants diners. Depèn de la campanya, del tipus de producte i fonamentalment del públic a qui va dirigida.

La primera cosa que cal saber és què volem fer i què pretenem obtenir amb la campanya. No es tracta només d’aconseguir visualitzacions o likes, sinó de vendre, i assolir tràfic al nostre i-commerce. Cada xarxa social té unes característiques i unes eines específiques, i està dissenyada per a un tipus de públic. Les campanyes es poden fer per aconseguir seguidors i crear marca, per generar tràfic o per fidelitzar. De vegades no és qüestió d’invertir gaire diners sinó d’invertir-los bé. Per tant, hem d’estudiar quin és el nostre target, és a dir, microsegmentar.

Sergio Magán, expert en publicitat a Instagram, assegura que aquesta xarxa social és una de les millors alternatives per potenciar l’abast d’una marca o empresa, no obstant això, no s’ha d’oblidar que aquesta xarxa social compta amb 1.000 milions d’usuaris a nivell global. A més és una de les xarxes a l’alça, en l’últim any va augmentar un 25% el nombre d’usuaris, segons l’estudi Digital In, elaborat per We are  social i Hootsuite.

La publicitat en xarxes socials és una oportunitat per a les empreses. El pressupost es calcula depenent dels resultats que es desitgin obtenir. Es poden utilitzar calculadores en funció de la taxa de conversió, calculant el percentatge de vendes que s’executen cada 1.000 visitants. No hi ha un pressupost específic, sinó que cada empresa pot decidir quants diners invertir depenent de l’objectiu que tingui en aquell moment.

Magán senyala que hi ha campanyes per al públic fred, que busca donar a conèixer l’empresa, campanyes per al públic tebi, que ja ens coneix, i campanyes per al públic calent, que ja han utilitzat el nostre producte de manera reiterada. "Jo vull vendre, però el pas previ és que ens coneguin, per això hi ha diversos tipus de campanyes", matisa.  

Movi-image-cuanto-debo-invertir-redes-sociales-3

Algunes empreses es mostren reticents a invertir diners en xarxes socials, i es pregunten, per què pagar si puc utilitzar gratis la xarxa? Magán assegura que, encara que en un principi les petites empreses puguin veure aquesta inversió com un problema en realitat és una oportunitat, ja que la publicitat en xarxes permet arribar a un públic molt segmentat. "Nosaltres en utilitzar Facebook indiquem la nostra edat, on vivim, si estem casats, què ens agrada, etc. i tota aquesta informació Facebook l’està usant, i ens va classificant com a usuaris.

A més, la posa a disposició de les empreses per orientar les seves campanyes publicitàries".

La xarxa social de Zuckerberg està restant abast a les pàgines d’empresa, perquè vol una contraprestació per usar la seva plataforma, i exigeix inversió en publicitat. Magán assegura que es poden fer campanyes des d’un euro al dia. "S’ha d’invertir almenys 30 euros al mes en publicitat, hem d’optimitzar els recursos i arribar al públic". Es poden fer campanyes de venda directa però per això s’han de captar els clients, perquè el pas previ és que ens coneguin. "És més fàcil anar a un restaurant que ens recomani algun conegut que fiar-nos d’alguna cosa que no coneixem, i això ho fan les xarxes". Magán sentencia, "Facebook posa a l’abast de la mà un ecosistema de persones, però a canvi demana una petita inversió".

Deu euros setmanals per invertir en xarxes socials

La publicitat en xarxes socials depèn del tipus de negoci i dels resultats que cada empresa pretengui obtenir, Amel Fernández, expert en Social Media, senyala que per a un públic de 15 a 30 anys, la millor xarxa social és Instagram. No obstant això, Facebook segueix sent la xarxa preferida per al públic entre 30 i 50 anys. La xarxa social de Zuckerberg és la més utilitzada al món, a dia d’avui compta amb 2.271 milions d’usuaris, i ni tan sols els escàndols coneguts sobre la venda de dades personals han aconseguit arrabassar-li el primer lloc.

Fernández senyala que és important analitzar si està valent la pena la inversió, "molts emprenedors no estableixen una traçabilitat per veure l’embut de conversió, és a dir, inverteixen sense saber si està sent efectiva". Els pressupostos poden ser molt variats, "10 euros setmanals a Facebook és una bona inversió per a petites empreses i emprenedors, a partir d’aquí s’ha d’anar provant si això es tradueix en visites al web", matisa.

La publicitat en xarxes és relativament senzilla, qualsevol pot penjar un anunci, ja que aquestes xarxes estan dissenyades perquè l’usuari pugui fer la seva pròpia publicitat. No obstant això, segons Fernández, per obtenir resultats tangibles i reals és recomanable comptar amb un professional, "molts emprenedors no realitzen estudis de segmentació correctes i, sovint, el missatge no arriba al públic objectiu".

El més recomanable és que les campanyes tinguin recurrència, encara que aquestes poden ser molt diverses. Normalment els resultats de cada campanya no es veuen fins passats set dies, "un emprenedor ha de tenir paciència i no pensar que els resultats arriben per art de màgia. És recomanable una inversió cada 7 o 15 dies amb una supervisió de resultats. La publicitat a Internet no és una poció miraculosa", sentencia.

Movi-image-cuanto-debo-invertir-redes-sociales-2

Publicitat amb influencers

Respecte els influencers, Fernández senyala que poden donar grans resultats però abans és important revisar i analitzar bé les campanyes de xarxes per veure el moviment de l’usuari cap als nostres productes. "Comptar amb influencers no fa miracles ni catapulta el teu negoci, el que farà és multiplicar el que ja tinguis", per això, s’ha de comprovar quanta inversió a Facebook Ads ha sigut favorable i després invertir en altres estratègies.

"S’ha d’estudiar a fons el treball amb influencers, ja que no s’està demanant dades d’abast. Molts influencers tenen seguidors falsos o compren likes, per això, s’han de sol·licitar aquestes dades per saber a quantes persones ha arribat i d’on procedeixen, perquè potser és de llocs que no ens interessa". Segons aquest expert en xarxes ens fiem de vanity metrics, mètriques que es manipulen fàcilment, pensant que el nostre producte funcionarà i no tenim en compte alguns factors com on estan tenint repercussió i a quanta gent realment està arribant el missatge.

Per tant, la publicitat en xarxes és una manera fàcil i econòmica de promocionar el nostre negoci. Perquè les campanyes siguin efectives és important analitzar el públic objectiu i invertir petites quantitats de forma periòdica. Es recomana tenir paciència i ser constant perquè la inversió vegi els seus fruits.

 

 

 

 

 

Fotografies de Hans Vivek i Alex Hddife a Unsplash
-Temes relacionats-
up