Movi-image-eleconomista-parquet-piso-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Quant em pot costar posar parquet al meu pis?

18/10/2019

Quan abordem la reforma integral d’un habitatge la primera cosa que ens plantegem és quin terra posar. Per això existeixen moltes opcions: rajoles, tarima flotant o parquet. Tots els terres són vàlids però uns tenen millors característiques que altres, depèn dels gustos i sobretot, dels diners que ens puguem gastar.

El parquet és el rei dels terres. És la opció més costosa però també és una de les més rendibles. És un terra 100% fusta massissa, amb una capa superior d’un gruix d’almenys 2,5 mil·límetres, normalment composat d’una sola capa. Aquest tipus de terra és el més estètic, embelleix l’habitatge i aporta lluminositat, ja que sol estar composat de fusta de roure o faig. A més hi ha múltiples tons, que poden adaptar-se a cada tipus d’habitatge.
Hi ha diversos tipus de parquets, depenent dels materials i de la instal·lació. Hi ha els de fusta natural, que són els més purs, formats d’una sola capa de fusta massissa. També el parquet multicapa, que està composat per diverses capes de fusta enganxades, una capa superior, o capa noble, i diverses mans de vernís. És l’opció més assequible en aquesta modalitat de terra.

El preu del parquet és molt variat. Com sempre, hem de sol·licitar almenys dos pressupostos diferents, i tenir molt clares quines són les nostres preferències. Normalment aquest terra es col·loca a les habitacions, els passadissos i la sala, encara que actualment s’està posant molt de moda col·locar-lo a l’exterior de les cases, com al porxo o en terrats coberts. El bany i la cuina solen tenir rajoles, encara que hi ha habitatges amb cuines i banys amb aquest terra. A l’hora de buscar pressupost cal tenir en compte les qualitats.

Si decidim posar un terra de parquet de fusta de roure, el preu pot oscil·lar entre 30 i 80 euros el m2. En una casa d’uns 70m2, si decidim posar parquet a la sala, el passadís i les dues habitacions, el preu pot anar des dels 1.500 fins als 7.000 euros.

Una alternativa molt comú al parquet és la tarima flotant. No és el mateix, malgrat que moltes persones ho equiparin. La tarima flotant és un tipus de terra que es composa de làmines formades de derivats de la fusta. La seva instal·lació és molt més senzilla, ja que les làmines es col·loquen sobre el terra sense necessitat d’enganxar-les.

Un terra de tarima flotant laminada pot costar al voltant de 12 euros el m2. És més barat, però té una vida útil molt més limitada. A més sol produir so de lleugers espetecs en xafar les làmines, això sí, és molt senzill de netejar, ja que es pot fregar amb normalitat.

Els avantatges del parquet són molts. Té una gran constància, perquè es composa de bons materials. La seva cura i neteja són molt senzilles, només cal escombrar i mantenir net el terra. Es pot ribotejar i polir per la qual cosa no fa falta renovar-lo assíduament. És molt menys fred que qualsevol altre terra i, com que està composat de fusta, no acumula pols ni àcars. A més, els immobles amb aquests terres es revaloren en el mercat de venda d’habitatge, perquè aporta un valor afegit, tant en el terreny estètic com en l’econòmic.

S’ha de recercar per trobar-hi inconvenients, el principal és el preu. La compra i instal·lació d’aquest terra és l’opció més cara entre totes les possibles. A més, es ratlla amb facilitat i pot espatllar-se amb l’aigua i amb productes nocius. És susceptible a l’humitat, per la qual cosa no és recomanable mullar-lo. Per netejar-lo s’ha d’utilitzar un tiràs o un drap poc humit.

 

 

Movi-image-eleconomista-parquet-piso-2

 

 

Pel que fa a la tarima flotant, el desavantatge principal és que es desgasta més ràpidament que el parquet, fet pel qual s’ha de renovar cada cert temps. No es pot envernissar, s’han de canviar les làmines espatllades. Existeixen diversos tipus de materials, i la seva durabilitat dependrà del seu gruix i qualitat.

Davant de la pregunta: és tendència posar el terra de parquet? La resposta és sí, sempre. Aquest terra mai passa de moda. S’ha anat utilitzant des de fa molts anys i se segueix fent en l’actualitat. Antigament, només l’alta societat podia permetre’s aquest tipus de terres a les seves cases, per la qual cosa es considerava un article de luxe. Avui en dia continua sent l’opció més costosa però també la més eficient. Un terra d’aquest tipus ben cuidat pot durar més de 20 anys en bon estat.

Si el terra de parquet se’n va del nostre pressupost, la segona millor opció és la tarima flotant. És molt més econòmica i es col·loca amb facilitat. La diferència de preu pot oscil·lar entorn de 60 euros per m2.

El parquet mai passa de moda. És el terra més resistent i durador, ja que està composat per fusta natural. La seva instal·lació és més costosa, requereix d’una obra en l’habitatge, però és una bona inversió. No s’espatlla amb facilitat i estèticament no té rival. A més, augmenta el valor de l’immoble davant d’una hipotètica venda i es pot polir i ribotejar, amb la qual cosa el terra torna a estar com nou. Per tant, és la millor alternativa pel que fa a aquest tipus de terres. La varietat de fustes i de formes d’instal·lació fa que existeixin diverses gammes i preus, per la qual cosa es pot ajustar a pressupostos molt diversos.
 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotograffies de Florian Pérennès i Julie Johnson a Unsplash
-Temes relacionats-
up