Quant costa carregar un cotxe elèctric a casa? | EDE
movi-image-elpais-cuanto-cuesta-cargar-coche-electrico-2
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Quant costa carregar un cotxe elèctric a casa?

Wed Dec 04 13:47:50 CET 2019

Carregar el cotxe per fer 100 quilòmetres costa una mica menys de 2 euros. Però a més d’aquest despesa, n’hi ha altres que has de considerar, com la instal·lació del punt de recàrrega o l’adaptació de la potència de llum contractada, que comporta un augment de la factura elèctrica.

Si planeges canviar el teu cotxe dièsel o gasolina per un d’elèctric i vols carregar-lo a casa, has de tenir en compte diverses qüestions per reduir la despesa.

Per començar, has de saber que només podràs instal·lar un carregador per a vehicle elèctric si vius en una casa unifamiliar o en un edifici amb garatge comunitari. En aquest últim cas, si la teva casa és anterior a 2014 necessitaràs fer una instal·lació especial, que connecti l’endoll amb la teva instal·lació elèctrica. Si l’habitatge és posterior a 2014, tots els edificis d’habitatges amb garatge comunitari han d’incloure, per Reial Decret, la preinstal·lació i una derivació elèctrica en cada plaça.

Existeixen multitud d’empreses fins i tot grans companyies energètiques, que realitzen aquestes tasques, tant d’instal·lació especial com de col·locació de l’aparell de càrrega, un dispositiu de la mida d’una capsa de sabates, conegut com wallbox.

Convé saber que no necessites demanar permís a la comunitat de veïns, només has de comunicar al president o a l’administrador de la finca la teva intenció de realitzar aquesta escomesa.

Si la plaça és llogada pots fer-ho també amb el consentiment del propietari. En aquest cas, depèn de tu pagar-la o negociar amb el propietari per costejar a mitges la instal·lació del punt de recàrrega. Aquesta mateixa fórmula pot aplicar-se en certs aparcaments públics en els quals llogues una plaça fixa.

Quant em costa la instal·lació del punt de recàrrega del cotxe elèctric?

El punt de recàrrega ha d’estar el més a prop possible de la plaça d’aparcament. Aquest ha d’estar connectat al comptador individual o al quadre elèctric de la casa (opta pel que estigui més a prop del punt de recàrrega, perquè sigui més fàcil i més barata).

La instal·lació més barata està al voltant dels 600 euros però pot pujar fins als 1.200, d‘acord amb les xifres que aporta Emilio Bravo, director de la companyia elèctrica Lucera. Gastar més o menys dependrà del número de preses que necessitis, de si incorpores un programador horari per automatitzar la càrrega, de la longitud del cable i del temps que hagi de treballar l’electricista en la instal·lació.

Les Comunitats Autònomes estableixen plans d’ajudes per pal·liar aquestes despeses. Fins al 31 de desembre de 2019 està en vigor el Pla Moves per a tot el territori nacional que concedeix ajudes per a la compra d’un cotxe elèctric i per a la instal·lació de punts de recàrrega. Informa-te’n a la teva Comunitat Autònoma.

Tipus de recàrregues per al teu cotxe elèctric

Per calcular els temps de càrrega partim d’un model elèctric amb una bateria de potència de càrrega de 50 kilowatt -hora (kW), la capacitat mitjana d’un vehicle de l’oferta actual.

N'hi ha de tres tipus:

Normal, l'endoll domèstic

Funciona a 230 volts i 10 ampers, donant una potència de càrrega total de 2,3 kW. Però per evitar les sobrecarregues resulta recomanable pujar a 16 ampers. Això permet obtenir 3,7 kW. La bateria de 50 kW tardaria en omplir-se 22 hores a 2,3 kWh i baixaria a 14 hores amb els 16 ampers.

Semiràpida

Funciona a 230 volts i 32 ampers i proporciona 7,3 kW. Comença a ser la més habitual per càrregues domèstiques, però el seu preu es pot disparar fins als 6.000 euros, segons apunten des del portal factorenergia.com. La bateria de 50 kW estaria 7 hores en recarregar-se.

Ràpida

Les dues opcions de càrrega anteriors corresponen a preses monofàsiques, mentre que la ràpida s’associa a una presa trifàsica. És més habitual en indústries que en habitatges i per això la majoria de punts només estan disponibles al carrer, a les gasolineres o centres comercials.

QUANTS COTXES ELÈCTRICS CIRCULEN PER ESPANYA?

Avui són 57.681 els vehicles electrificats (elèctrics purs i híbrids endollables). El 2018 se’n van matricular a Espanya 21.181, dels quals 15.495 eren elèctrics purs i 5.686 híbrids endollables segons dades d’AEDIVE (Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls del Vehicle Elèctric). En els primers nou mesos d’aquest any, les vendes de vehicle elèctrics es van incrementar un 90%, mentre que les d’híbrid endollables han pujat un 27%, segons dades d’ANFAC (Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions).

Carrega gairebé tota la bateria en menys de mitja hora i són les habituals dels punts de recàrrega (els punts situats als carrers i gasolineres, l’aplicació Electromaps geolocalitza aquests punts i indica si estan en funcionament o no).

L’oferta de punts de càrrega ràpida actual contempla potències des de 50 kW fins a 150 kW. Amb aquestes potències la bateria de l’exemple s’ompliria al 80% en una hora (no s’omple al 100% per allargar la vida de la pila). Necessiten una intensitat de 400 ampers i 240 volts.

 

 

 

 

movi-image-elpais-cuanto-cuesta-cargar-coche-electrico-2

 

 

 


 

Necessito pujar la potència o canviar la tarifa per recarregar el meu cotxe?

Abans d’instal·lar el carregador és convenient fer un estudi per conèixer el consum habitual de l’habitatge i calcular si amb això en tindries prou per carregar el vehicle o l’hauries d’ampliar. Per això has de tenir en compte la capacitat de la bateria del cotxe. A més capacitat és necessària més potencia per a la recàrrega. “Si tens calefacció elèctrica o aire condicionat o vius en una casa unifamiliar que sol tenir més despesa elèctrica, serà millor contractar més potència. La teva empresa subministradora t’assessorarà sobre la que pots necessitar”, explica Emilio Bravo.

La potència mitjana a Espanya per un habitatge està al voltant dels 4,6 kW. Si necessites pujar-la, tingues en compte que cada kW que augmentis en el teu contracte de la llum suposarà uns 50 euros a l’any. Un cost fix que es paga sempre independentment del consum.

Les companyies ofereixen diversos tipus de tarifa, independentment del preu, que el fixa cada empresa subministradora, i el canvi del qual no comporta cap cost. Tria la que millor s’adapti a les teves hores de consum més alt:

  • 2.0A: la tarifa normal amb la llum al mateix preu les 24 hores del dia.
  • 2.0 DHA: amb discriminació horària en dos trams en el qual un és més barat que l’altre (normalment a la nit).
  • 2.0 DHS: tarifa amb discriminació horària amb tres períodes: normal, vall i súper vall (la més barata entre la 1 de la matinada i les 7 del matí). “Aquesta és la més recomanada per a cotxes elèctrics si el carreges a la nit”, apunta Bravo.

Quant puja la factura de la llum

Variarà segons la tarifa, l’hora en la qual el carreguis i el tipus de recàrrega. A mesura que el temps de recàrrega disminueix serà necessària més potència i intensitat de càrrega, la qual cosa fa que la factura s’encareixi.

Per fer-nos una idea, des del portal de Lucera exposen una relació dels diversos preus que té la càrrega per a un Renault Zoe (un dels models més venuts) el consum del qual és de 14 kWh i per a una autonomia de 100 km. La càrrega es va realitzar amb la llum a preu de cost de setembre de 2019.

Amb tarifa 2.0 A: Si el carregues a qualsevol hora del dia 1,33 euros.

Amb tarifa 2.0 DHA:

  • Si el carregues en hores punta: 1,59 euros.
  • Si el carregues en hores vall: 0,69 euros.

Amb tarifa 2.0 DHS:

  • Si el carregues en hores punta: 1,60 euros.
  • Si el carregues en hores vall: 0,75 euros.
  • Si el carregues en hores súper vall: 0,62 euros .

En general, i de mitjana, “recórrer uns 100 quilòmetres sortirà per poc menys de dos euros. En conjunt, suposa un augment d’uns 20 euros al mes i de 240 a l’any en la factura de la llum”, expliquen des de Lucera. Una pujada en la factura allunyada del que suposa el consum d’un cotxe dièsel o gasolina cada 100 quilòmetres, que està entre cinc i vuit euros.

Carregar el cotxe a casa és, sens dubte, l’opció més barata “perquè la llum per a ús domèstic és més econòmica que la d’un punt de recàrrega. En aquests punts ràpids de recàrrega que pots trobar al carrer i en estacions de proveïment, al preu del kW cal sumar-li el marge de la companyia que l’ha instal·lat”, explica el directiu. Una suma de condicions que faria que una recàrrega per 100 quilòmetres estigui entre sis i set euros.

 
Fotografies de Markus Spiske a Unsplash
-Temes relacionats-
up