Quan passar d’autònom a societat limitada | EDE
cuándo pasar de autónomo a sociedad limitada
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Quan passar d’autònom a societat limitada

Mon Aug 22 11:39:51 CEST 2022

Reduir la càrrega fiscal, formalitzar una empresa amb altres socis o protegir el patrimoni són algunes de les raons per les quals un autònom constitueix una societat limitada.

No hi ha una recepta màgica per saber quin és el moment ideal perquè un autònom faci el salt a ser persona jurídica i creï una societat limitada (SL), però sí que hi ha algunes pautes que el conviden a fer-ho. Entre d’altres, destaquen comptar amb un volum d’ingressos anuals determinat, tenir la necessitat de protegir tant com sigui possible el seu patrimoni personal o voler formalitzar, mitjançant una empresa, una relació laboral amb altres socis.

A Espanya, crear una SL és un procés ràpid; però, per triar la tipologia més adequada a les necessitats de l’autònom, el més recomanable és recórrer al consell de persones expertes com les de l’entitat bancària.

Què és una SL?

La SL és la forma jurídica més popular a Espanya, sobretot perquè la responsabilitat dels socis es limita al capital social aportat a l’inici de la constitució de la societat, per la qual cosa es manté fora de perill el patrimoni personal i familiar. Constituir una societat limitada és un procés senzill i ràpid que es pot completar en només unes hores.

Tot i això, cal fer una sèrie de tràmits que és important seguir i, sobretot, en el cas dels autònoms és clau constituir-la quan el canvi suposi optar a noves oportunitats de negoci.

Pot interessar-te: Com crear una societat limitada des de zero

Per què passar d’autònom a SL?

Els motius principals pels quals un autònom pot voler constituir una SL són:

  • Reduir la seva càrrega fiscal. Una SL tributa per l’impost sobre societats, mentre que un autònom ho fa mitjançant l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), que és de caràcter progressiu. Alguns experts afirmen que, a partir dels 40.000 euros anuals d’ingressos, és possible per a un autònom reduir la càrrega fiscal constituint una SL.
     
  • Protegir el patrimoni personal. Com a autònom, la protecció que té sobre el seu patrimoni personal és zero. Per això, la responsabilitat civil és un concepte clau per als professionals per compte propi; per això, si volen respondre únicament amb el capital aportat al seu negoci davant d’una eventual incidència econòmica greu, el més oportú és disposar d’una SL.
     
  • Imatge. Hi ha ocasions en què, si els autònoms volen optar a projectes d’envergadura amb grans empreses, ho han de fer a través d’una societat. Per treballar, aquesta mena d’empreses necessiten socis que els aportin elements com ara solvència financera o una garantia en el subministrament de materials.
     
  • Més marge de finançament. Normalment, actuar a través d’una societat que té una bona salut financera facilita l’accés al finançament bancari.
     
  • Formalitzar la relació amb altres socis. És probable que un autònom acabi col·laborant cada vegada més sovint amb altres professionals. Si aquesta relació es manté en el temps, és possible que vulguin formalitzar-la, constituint una SL en què es distribueixin les obligacions i responsabilitats de cadascun dels socis.

En qualsevol cas, el més oportú abans de decantar-se per passar d’autònom a constituir una SL és anar a l’entitat bancària per rebre assessorament professional.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up