Quan és bon moment per reinvertir en el teu negoci? | EDE
movi-image-reinvertir-negocio-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
3 min del teu temps

Quan és bon moment per reinvertir en el teu negoci?

18/10/2019

Muntar un negoci és cosa de valents. Cal tenir una gran força de voluntat, moltes ganes i el coratge suficient per afrontar la dura tasca. Per encertar amb la inversió dels nostres diners, o els que ens ha prestat el banc, hem d’estar molt atents a tots els moviments i estudiar quin és el moment idoni per fer una segona inversió.

El millor moment per reinvertir es produeix quan els resultats dels nostres comptes són positius. Segons l’experta financera i consultora, Esther Solá, hem d’aportar diners a l’empresa tan bon punt tinguem el capital suficient per amortitzar les despeses mínimes: “En el moment en què puguem pagar els sous i cobrir despeses, hem d’utilitzar els diners dels beneficis, tant se val el temps que tingui l’empresa, cal fer-ho al més aviat possible”. Per a Solá, la reinversió és l’element principal perquè l’empresa creixi: “Es pot fer amb diners però també amb temps, hi ha aportacions que no són costoses. El més important és donar-te a conèixer i avançar”.

Per a Solá, el desemborsament s’ha de produir quan puguem destinar almenys el 40 % dels beneficis obtinguts sense complicar-nos la vida. L’esforç econòmic ha d’anar unit a potenciar la marca: “Ens hem de donar a conèixer. Podem acudir a ponències, moure la nostra empresa a les xarxes socials i invertir en publicitat en línia, que no té un cost gaire elevat però que és necessari perquè ens coneguin”. La reinversió, per tant, ha de ser ràpida i segura.

Per a Sophia Rodríguez, economista i coach financera, la planificació és el més important: “Hem de reinvertir en la nostra empresa quan estiguem llestos per créixer, quan ens puguem permetre adquirir més productes». Rodríguez assenyala que és necessari que tot empresari faci un pla de viabilitat del seu negoci, en el qual figurin els objectius, els terminis i els comptes: “No ens podem deixar guiar per un impuls, sinó que tot ha d’estar mesurat. Hem de reinvertir quan necessitem renovar l’empresa, reinventar-nos, fer un rebranding i, sobretot, formar-nos”.

Un moment important per a la reinversió és el llançament d’un nou projecte o producte. “La planificació i que tot tingui sentit des del punt de vista financer són dos aspectes molt importants. Cal invertir en personal o en materials que facin créixer el negoci, quan els comptes siguin positius”.

Moment ideal per estudiar els nostres comptes

Rodríguez assenyala que ara és un bon moment per revisar els comptes i traçar un pla. “A principis d’any, cada emprenedor ha de pensar què vol fer durant els mesos següents, en què vol invertir, quant espera vendre i quant espera gastar per traçar un pla financer”. D’aquesta manera, segons l’experta, es podrà predir si l’empresa serà rendible. Si no és així, es podran fer ajustos a temps per no arribar a finals d’any amb els comptes en negatiu. Per tant, hem de revisar tots els números del negoci, estudiar cada punt i valorar les operacions que hem fet i les que volem dur a terme.

L’ideal és invertir a partir dels nostres propis beneficis. No és recomanable demanar un préstec per aconseguir més liquiditat, llevat que necessitem adquirir més eines de treball. Si és possible, hem d’evitar el palanquejament financer, és a dir, invertir més del que tenim, com a resultat dels diners que hem demanat prestats. Al final, el préstec ens pot perseguir, si no l’aconseguim liquidar aviat.

Tipus d’inversions

Les inversions poden anar destinades a diverses possibilitats: comprar eines de treball, contractar personal o ampliar els nostres coneixements. Es poden comprar màquines, ordinadors, programari, etc. Si en el nostre balanç de negoci la fletxa va cap amunt, i amb projecció positiva, podem invertir en la primera matèria que ens farà generar més producció i, per tant, més vendes. En aquest cas, la inversió està justificada i es veurà de seguida en la planificació de negoci.

 

movi-image-reinvertir-negocio-2

 

La inversió en maquinària és ideal si el negoci té moltes comandes i som incapaços de satisfer-les, des del punt de vista operatiu. És a dir, perdrem diners si no som capaços de generar tot el que se’ns demana. La inversió llavors es farà en un aparell o en una solució tecnològica que generarà més productes o serveis, per la qual cosa el nostre negoci augmentarà. A més a més, gairebé segur que s’amortitzarà. En aquest cas, la inversió està subjecta a una necessitat i ens aportarà rendibilitat.

A vegades, pensem que estem estalviant diners quan en realitat el que estem fent és provocant una fugida de capital. La inversió en personal laboral també és important. Hi ha ocasions en què venem menys perquè no tenim prou mans per produir. Per tant, la contractació s’ha de veure com una oportunitat de generar més ingressos i ser més productius i competitius, i no pas com una despesa extra.

Un altre tipus d’inversió important és la que es destina a ampliar coneixements. Mai no és una despesa inútil: saber d’economia o d’empreses evitarà prendre males decisions i perdre capital. Si som els màxims accionistes del negoci, hem de saber gestionar l’entitat i tenir plans per al futur. És important formar-se i no quedar-se enrere. Destinar diners a la formació és una inversió a mitjà i llarg termini molt rendible. El món va molt ràpid i les companyies han de seguir aquest ritme, per exemple, en posicionament SEM i SEO. Si no estàs a la xarxa, no existeixes.

Per tant, hem de conèixer els nostres comptes, mantenir un ordre i arriscar quan els diners recaptats ens permetin una inversió sense gaires complicacions. Cal ser ambiciosos però també realistes. Només així aconseguirem que la nostra empresa sigui més competitiva.

 

Fotografies de Marten Bjork i Daniil Kuzelev a Unsplash
-Temes relacionats-
up