Preguntas y respuestas para pedir tu primera hipoteca
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Preguntes i respostes per demanar la teva primera hipoteca

29/06/2022

Per sol·licitar una hipoteca cal conèixer les respostes a algunes qüestions com ara els diners que s'han de tenir estalviats o els requisits que demana el banc

Contractar una hipoteca no és un tràmit complex, sempre que es compti amb tota la informació necessària. Habitualment, són molts els dubtes que poden sorgir a l'hora de sol·licitar un préstec hipotecari. Aquestes són les respostes a algunes de les preguntes més freqüents que es sol realitzar el futur propietari, i que poden ser de gran ajuda, sobretot com a punt de partida sobre el que deixar-se assessorar per un gestor hipotecari de l'entitat bancària.

Quants diners he de tenir estalviats per demanar una hipoteca?

Els bancs ofereixen finançament per cobrir fins al 80 % del valor de compra o de taxació de l'immoble. Per això, el comprador de l'habitatge ha de tenir estalviat com a mínim el 20 % restant, a la qual cosa cal sumar-hi les despeses associades a l'adquisició de l'immoble (notaria, Registre de la Propietat, impostos…). Totes aquestes despeses suposen entre el 10 % i el 15 % del preu total de l'immoble.

Per tant, en total, abans de contractar una hipoteca, el futur propietari ha de tenir estalviat com a mínim un 35 % del preu de la casa. Per exemple, per adquirir un habitatge de 200.000 euros, ha de comptar amb un 20 % per a l'entrada (40.000 euros) i un 15 % més per a les despeses associades (30.000 euros). La suma és de 70.000 euros.

Pot interessar-te: Despeses de la hipoteca, quines són i qui les paga?

Quins requisits demana el banc per concedir una hipoteca?

Abans de concedir una hipoteca, l'entitat bancària analitza si el sol·licitant té la solvència econòmica suficient per retornar el préstec hipotecari en el termini acordat. Per això té en compte diversos factors, com ara la capacitat d'endeutament, ja que s'estima que el pagament de les quotes de la hipoteca no pot superar el 30 % dels ingressos mensuals del sol·licitant.

A més, el banc consulta l'historial creditici del comprador i avalua també una altra sèrie de factors, com ara la seva edat, el seu estat civil o si té fills o persones a càrrec seu.

Quin tipus d'hipoteca em convé més?

Hi ha principalment dues modalitats d'hipoteca: hipoteca fixa i variable.

  • Hipoteques fixes: aquelles en què l'interès que cobra el banc pel préstec es manté constant. D'aquesta manera, el client sempre paga la mateixa quota al llarg de la vida útil del préstec hipotecari.
  • Hipoteques variables: l'interès canvia segons l'índex de referència de la hipoteca (que a Espanya normalment és l'euríbor), per la qual cosa la quota que paga el client no és constant. Les hipoteques a tipus variable es revisen periòdicament cada sis o 12 mesos.

Pot interessar-te: Descobreix amb aquest simulador la quota i el tipus d'hipoteca recomanats segons les teves necessitats

Simulador: com calcular la quota de la hipoteca?

Per calcular la quota de la hipoteca, cal tenir en compte el capital, el termini d’amortització i el tipus d’interès. Amb un cas pràctic, el Jordi i la Maria volen comprar un habitatge de segona mà a Barcelona per 250.000 euros. Entre tots dos tenen uns ingressos mensuals de 4.200 euros i paguen una lletra del cotxe de 150 euros. A quina quota poden fer front?

Amb un termini d'amortització de 30 anys, el banc ofereix un finançament de 200.000 euros. Aquesta parella ha de tenir estalviat, per tant, uns 77.000 euros per fer front a l'entrada i les despeses de l'operació.

Si escullen una hipoteca bonificada fixa, la quota mensual serà de 738 euros durant tot el contracte. Si opten per una hipoteca bonificada variable, la quota seria de 642 euros mensuals durant el primer any.

Preguntas y respuestas para pedir tu primera hipoteca

 

*Domiciliant la nòmina i contractant una assegurança de vida, de llar i de protecció de pagaments. El resultat d'aquesta simulació té un caràcter orientatiu, no comercial. Per disposar de més informació, posa't en contacte amb nosaltres i rep una oferta personalitzada. Font: Simulador d'hipoteques de Banc Sabadell.

En qualsevol cas, comptar amb l'assessorament d'un professional de confiança com ara el gestor de l'entitat bancària és clau per aclarir aquests dubtes i altres que poden sorgir durant el procés de sol·licitar una hipoteca.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

Calcula la teva hipoteca
Descobreix la quota, les despeses i quant et financem.
CALCULAR
Fotografies de Pixabay a Pexels
-Temes relacionats-
up