Per què la pandèmia pot ser una oportunitat per al mercat immobiliari? | EDE
movi-image-lavanguardia-pandemia-oportunidad-mercado-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Per què la pandèmia pot ser una oportunitat per al mercat immobiliari?

Thu Dec 24 11:27:54 CET 2020

Els experts immobiliaris aposten per espais físics més tecnològics i d'usos mixtos, centres comercials que ofereixin noves experiències i locals transformats en habitatges o magatzems de compres ‘online’

El coronavirus ho ha revolucionat tot, però la incertesa també obre pas a noves oportunitats. «La pandèmia ha provocat canvis en el comportament humà que estan tenint un impacte molt gran en els actius immobiliaris», afirma Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Barcelona, en el podcast de Banc Sabadell. «Treballem, ens divertim i comprem de manera diferent, i això obliga a repensar les oficines i els espais on comprem. També exigeix que hi hagi més naus logístiques perquè es compra cada vegada més a través d'Internet», destaca.

Pot interessar-te: Escolta el podcast de Banc Sabadell 'Canvis i oportunitats del mercat immobiliari

 

Donar resposta a les tendències socials

La crisi sanitària ha accelerat moltes tendències que començaven a treure el cap sense acabar de consolidar-se, com la normalització del teletreball i del consum online, que s'ha disparat en els últims mesos. «Ara cal atendre aquestes tendències de manera urgent perquè s'han accelerat a un ritme al qual ja hem arribat tard», diu Gener, que assegura que «anem cap a espais molt més flexibles amb usos mixtos i hem d'aconseguir que l'urbanisme possibiliti els nous productes immobiliaris».

«Vivim un moment de canvis, però també és una oportunitat per avançar i crear productes immobiliaris que s'adeqüin a aquesta nova demanda més flexible»

La CEO de Savills Aguirre Barcelona posa com a exemple la concepció de les oficines. «Amb el confinament, hem vist que gràcies a la tecnologia es pot arribar a treballar des de qualsevol lloc», afirma, tot i que és partidària que es dissenyin espais físics per promoure la creativitat i la intel·ligència col·lectiva.

Pot interessar-te: A l’oficina o a casa? Així treballarem en l’era post-COVID-19

Tot a mà: l'última milla sostenible

«Vivim un moment de canvis, però també és una oportunitat per avançar i crear productes immobiliaris que s'adeqüin a aquesta nova demanda més flexible», considera Gener, que també és protagonista de la campanya «Empresàries optimistes» de Banc Sabadell. L'experta visualitza la possibilitat que es concebin llocs per viure i per desenvolupar-se professionalment. «És molt probable que en un futur hi hagi edificis residencials que destinin part de les zones comunes a espais per treballar. Que tu, sense moure't de l'edifici on vius, tinguis aquest espai», destaca.

«La pandèmia és un dels reptes més grans que hem hagut d'afrontar els actors immobiliaris» ANNA GENER, CEO de Savills Aguirre Barcelona

La pandèmia ha generat una altra gran revolució: l'increment de les compres online. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) revelava recentment que el 23 % dels ciutadans les ha augmentat durant la pandèmia i, a més, segons una enquesta de l’EAE Business School del maig passat, el 53 % dels espanyols assegurava que compraria més a Internet després del confinament. «Això planteja molts reptes logístics, de mobilitat i de servei», remarca Gener. Una tendència relacionada amb el desenvolupament de «l'última milla dins de la ciutat i sense problemes de sostenibilitat».

Una nova vida per als locals comercials

Tal com assenyala l'experta immobiliària, en alguns espais sí que hi haurà un canvi de tendència perdurable a causa de l'augment del consum a la xarxa. «Els locals comercials hauran d'oferir més experiències i més connexió amb la marca. S’hauran de reinventar molt, però no tots tindran aquesta possibilitat», afirma. Mentre que els espais buits dels eixos urbans prime s'omplen de nous negocis, els locals de zones més secundàries que hagin tancat hauran de pensar en altres funcions.

El 23 % dels ciutadans han augmentat les compres online durant la pandèmia, segons dades del CIS, i aquesta tendència influirà en els nous usos dels locals comercials

«Aquells locals que compleixin amb les condicions d'habitabilitat òptimes es podrien reconvertir en habitatges. Una altra utilitat interessant és que passin a ser magatzems urbans de les compres que es facin per Internet», destaca l'especialista en el podcast de Banc Sabadell. «Una ciutat dinàmica no es pot permetre tenir espais buits. Si l'ús a què estaven destinats ja no té sentit per canvis en el comportament de la societat, n’hem de buscar d’altres per satisfer la demanda», assegura.

És bon moment per vendre?

La COVID-19 també ha afectat la compravenda immobiliària. «Hi ha una certa paràlisi perquè l'univers de compradors s'ha reduït», explica Gener. De fet, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), des de la declaració de l'estat d'alarma al març fins al mes de juliol el nombre de transaccions immobiliàries es va reduir en més de 100.000 operacions respecte del mateix període de l'any passat. No obstant això, «en llocs amb una demanda consistent, com Barcelona i Madrid, els preus no s'han modificat de manera substancial. Hi pot haver algun descompte, però no generalitzat», exposa.

Per als experts immobiliaris, en un futur, els edificis d'habitatges hauran de disposar d'espais comuns on també es pugui teletreballar.

Per a l'experta no es pot dir que l'actual «sigui un gran moment per comprar ni tampoc un mal moment per vendre» i el futur obeirà a l'evolució de la crisi sanitària. «Que el ritme de comercialització d'habitatges torni a la normalitat dependrà de la situació econòmica i dels préstecs hipotecaris, les condicions dels quals s'han endurit amb la pandèmia», considera. El seu optimisme té una data. «L'any 2021 encara serà difícil. Però és molt factible que el 2022 reprenguem una recuperació en tots els sentits», conclou.

Pot interessar-te: La rendibilitat a la inversió immobiliària: què cal tenir en compte?

 
Fotografia de Karen Uppal a Unsplash
-Temes relacionats-
up