Movi-image-nota-online-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Per què és tan important la nota online d’un restaurant?

18/10/2019

Amb uns usuaris cada vegada més informats, destacar en els diferents directoris d’Internet és el pas clau cap a un creixement exponencial dels clients. Així funcionen i influeixen les opinions a la xarxa.

Avui dia, buscar el restaurant ideal per dinar o sopar sol estar connectat a Internet. Ja sigui a Google o en un portal específic, aparèixer en els primers llocs dels cercadors es relaciona de manera directa amb un augment de clients, especialment si la nota del local és alta i les valoracions són nombroses.

Aparèixer als cercadors, clau per captar clients

Aquest factor és tan important que ja apareix en diversos estudis, com el que ha fet l’SCA (Specialty Coffee Association) en diverses ciutats d’Europa, que preguntava sobre els aspectes principals en els quals es fixen els clients a l’hora de triar. Entre aquests aspectes hi havia la qualitat del menjar o el tracte del servei, però també la qualificació rebuda en diferents xarxes socials.

Precisament, les converses sobre restaurants suposen un 30 % del contingut en xarxes, en xifres de PQ Media. Aquest interès condiciona de manera directa el sector gastronòmic, ja que les decisions deixen de dependre solament de propietaris, mànagers o clients propers: entren en l’equació també tots els usuaris que expressen la seva opinió en línia.

En què es tradueix aquest canvi? Segons un estudi de Tripadvisor, aquest canvi es tradueix en inversió per part dels locals. El portal indica que, actualment, el 60 % de la inversió monetària d’aquests negocis depèn de les opinions d’usuaris i les seves observacions en aspectes concrets, com ara reformes a petita escala, inversió i posicionament en xarxes.

Les primeres valoracions, les més rellevants

Però com es pot aconseguir aquesta nota i assegurar-se que sigui bona? L’experiència en diferents restaurants et fa veure tècniques d’allò més variades. En el primer punt, és interessant convidar els clients a fer-ho com a suggeriment, fins i tot amb premis pel mig. Un plat de franc per valoració o un descompte afegit són bones tècniques per animar els primers usuaris a qualificar el local. La resta de valoracions arribaran després de les notes inicials.

Pel que fa al segon punt, les recomanacions són diverses. Un bon local no es basa només en un punt fort, com la cuina i la decoració, sinó també en un equilibri de tots els vessants —gairebé una vintena— que han d’estar cuidats si es vol assegurar una nota superior al vuit o les quatre estrelles, segons el sistema de valoració del servei. Aquests són alguns consells:  

Movi-image-nota-online-2

 

Una bona atenció al client: aquest punt inclou l’amabilitat dels cambrers, però també un ambient relaxat (a ningú no li agrada que li preguntin per les postres sense haver-se acabat el segon plat) i uns temps d’espera molt reduïts, especialment amb reserves anticipades. A més, el cambrer ha d’estar disposat a ajudar i conèixer les begudes i els plats disponibles i les característiques de cadascun.

Honestedat: per connectar amb el client, primer és necessari conèixer-se a un mateix. No fa falta ser el més innovador de la ciutat: és més efectiu ser autèntic i potenciar els punts forts del local. Dins d’aquest punt també hi entra la relació qualitat-preu: un preu elevat pot portar a expectatives irreals, per la qual cosa la coherència ha de prevaler en aquest sentit.

Acceptar les crítiques: una mala nota en línia pot afectar la reputació, però una resposta a temps que doni una solució al problema —i resoldre realment aquest problema si és rellevant— farà que, amb el temps, aquest punt negatiu quedi en l’oblit. La possibilitat d’oferir una alternativa o una compensació al client, per la seva banda, pot fer que rectifiqui la qualificació.

Els detalls compten: des de la presentació del plat fins al disseny de la carta o els tocs decoratius que aportin personalitat, aquests petits detalls que sembla que no tinguin importància són vitals a l’hora de destacar sobre la competència.  

 

 

Fotografía de Tyle Nix en Unsplash
-Temes relacionats-
up