movi-image-ElMundo-vivir-cerca-abuelos-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Per què és bo viure prop dels avis?

La unitat familiar no solament la formen els pares i els germans. També hi ha una figura que sempre ha tingut un paper cabdal en les famílies: els avis, els nostres pares. I és que, a banda de l’afecte i les atencions impagables que donen als seus nets, els avis també són un punt de suport molt important per als pares.

“Els avis poden ser un suport emocional per als pares, sobretot per als primerencs. Són una font de saviesa i ajuden a conciliar la vida laboral i familiar”, apunta Rocío Pomares, psicòloga clínica. “És interessant la proximitat geogràfica per la part logística i pel suport en el dia a dia i en l’educació dels nens”, afegeix.

Des d’un punt de vista merament pràctic, tenir qualsevol urgència i, en cinc o deu minuts, saber que els avis hi podran respondre i posar-hi solució és un gran alleujament per als pares. D’altra banda, sempre pensem que els més petits són els qui es beneficien més dels avis. No obstant això, s’ha vist que amb adolescents es crea un vincle més potent. “L’avi es converteix en una figura de referència afectiva sana, sòlida, positiva i de respecte. A més, els adolescents adopten una actitud de protecció envers ells i, pel tipus de relació que tenen, respecten molt més la seva autoritat”, explica Patricia Gutiérrez, psicòloga al Centro TAP.

Que els nens tinguin en el dia a dia la figura dels seus avis implica reforçar-los la seva autoestima i generar-los uns vincles familiars forts i consolidats sobre unes bases sòlides. Hi ha la falsa creença que “els avis no estan per educar” i, socialment, hem de reajustar-nos i canviar la nostra percepció. Totes dues expertes coincideixen a assenyalar que “com que els avis formen part de la comunitat educativa, el seu contingut és sempre educatiu”.

“Les relacions intergeneracionals sempre són positives i el que aporten els avis als nens només ho poden donar ells, ningú no pot substituir la seva tasca”, explica Pomares. De fet, els més grans són els qui aconsegueixen crear una identitat familiar i personal: són els qui expliquen les històries sobre la família i les anècdotes i transmeten una saviesa i uns valors que ningú més no pot fer.

"Els avis són els transmissors de la història de la família i tenir-los a prop afavoreix el sentit de pertinença de l’infant"

movi-image-ElMundo-vivir-cerca-abuelos-2

Construir relacions sanes

Viure a prop dels avis té multitud de beneficis, però cal prevenir els possibles conflictes que puguin sorgir entre les diferents persones que eduquen els nens. Patricia Gutiérrez posa l’accent en el respecte i el diàleg per aconseguir una relació sana entre pares i avis per formar els més petits. “Els valors que en el nucli familiar s’estableixen com a desitjats s’han de portar des d’una única direcció, unificant el criteri de totes les persones implicades en la criança”, ressalta. “Els pares i els avis tenen uns papers diferenciats: si es posen d’acord i aconsegueixen que el paper de cada part no envaeixi l’estructura familiar i relacional, es podran evitar els conflictes”, afegeix Rocío Pomares.

Si cada part que integra la unitat familiar té clar quin és el seu paper i actua d’acord amb aquest paper, mudar-se a viure a prop dels avis és la millor opció, sens dubte. Per això, quan estiguis buscant habitatges de lloguer o de compra, pots afegir aquest factor per tenir-lo en compte en la teva cerca.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Filip Mroz i Annie Spratt a Unsplash
-Temes relacionats-
up