Per què empreses liderades per dones són rendibles a la borsa? | EDE
movi-image-elmundo-empresas-lideradas-mujeres-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Per què empreses liderades per dones són rendibles a la borsa?

Tue Feb 18 11:52:40 CET 2020

La igualtat de gènere cotitza a l’alça. També als mercats. Invertir en empreses que aposten pel talent i el lideratge femení s’ha convertit en una opció atractiva i amb rendibilitats interessants per als inversors particulars. Descobreix quins factors has de tenir en compte si decideixes invertir en aquelles empreses que promouen la igualtat i que, en alguns casos, estan obtenint rendibilitats superiors al 20 %.

El psicòleg expert en intel·ligència emocional Kenneth Nowack afirma que “les dones generen ambients de participació més eficaços que els ambients individualistes” i, per tant, generen més empatia en les organitzacions.

Aquesta dada, que podria semblar poc rellevant des del punt de vista financer i més relacionada amb les habilitats toves que no pas amb les habilitats dures, deixa al descobert una altra realitat: les empreses no solament estan contribuint a promoure l’equitat entre homes i dones per satisfer els drets d’igualtat, sinó també per raons econòmiques.

No en va, molts estudis han demostrat que els equips compostos per més d’un 50 % de dones aconsegueixen millor rendiment gràcies a la seva creativitat i innovació més elevades en la presa de decisions. Si aquesta paritat la traslladem als consells de direcció, els resultats són encara més evidents i interessants per als possibles inversors.

Més creixement empresarial en companyies liderades per dones

Segons un informe recent de la consultora Grant Thornton, aquelles companyies amb dones directives tenen més probabilitat de créixer a ritmes superiors al 5 %. O vist d’una altra manera: el cost d’oportunitat de no apostar per equips directius mixtos pot suposar, en termes de retorn sobre els actius, una pèrdua de gairebé 580.000 milions d’euros en els 35 països analitzats.

Un altre informe, aquest publicat per l’Organització Internacional del Treball (OIT), basat en enquestes a més de 13.000 empreses de 70 països diferents, va en la mateixa direcció. En aquest informe es revela que tres de cada quatre empreses que han promogut executives en consells de direcció registren un increment dels seus beneficis d’entre el 5 i el 20 %.

I malgrat que a Espanya les companyies que cotitzen a la borsa són més paritàries que fa un any, la realitat és que l’equitat en l’alta direcció és encara una quimera. De les 35 organitzacions que formen l’IBEX, només 16 aconsegueixen la quota del 30 % de dones en els òrgans de direcció que recomana el Codi de bon govern.

Tot i això, darrere d’aquestes xifres hi ha una bona notícia: encara que la paritat continua estant lluny, les empreses que cotitzen a la borsa s’estan prenent l’objectiu de gènere molt seriosament. De motius, també financers, no els en falten.

Et pot interessar: Per una igualtat de gènere real a la teva empresa


Per què el lideratge femení és sinònim de millor rendibilitat a la borsa?

Per a Patricia Cauqui, professora d’ESADE i codirectora juntament amb Eugenia Bieto de l’ESADE Gender Monitor, un estudi sobre l’equilibri de gènere a l’empresa dut a terme per aquesta institució educativa, no és difícil entendre per què cada vegada més organitzacions estan activant polítiques de diversitat de gènere a les seves plantilles i posant el focus, especialment, en les cadires de direcció.

Segons la seva opinió, aquest bon comportament als mercats de les empreses amb executives al capdavant es pot deure, com a mínim, a sis factors:

  1. Alta qualificació. Les dones que arriben a llocs d’alta direcció, cosa que avui dia continua sent molt difícil, estan molt qualificades. “Són molt bones. Actualment, el 60 % dels llicenciats són dones, hi ha un pull de talent extraordinari, que va augmentant a mesura que va aconseguint arribar més amunt”, explica.
  2. Binomi guanyador. Aquest tipus d’empreses poden arribar a tenir un millor comportament perquè les empreses que opten per donar l’oportunitat a dones en llocs clau “acostumen a ser empreses més visionàries i receptives a la situació del mercat, que ja porten per si mateixes una bona trajectòria”.
  3. Mirall de la societat. Per a Cauqui, “la societat està demanant a les empreses que reaccionin, que siguin un exemple. Al final, els clients estan dins de la societat i quan les empreses van complint aquestes prerrogatives les premien, i això repercuteix en la seva rendibilitat”, explica.
  4. Més oportunitats. Si s’aposta per equips més heterogenis, “hi ha una diversitat de mirada, una creativitat més elevada, que es pot traduir en noves línies de producte no detectades i que encerten les necessitats de clients. Això també pot fer millorar els seus beneficis”.
  5. Prudència en el risc. Històricament, les dones solen prendre riscos més calculats, “per naturalesa senten més aversió al risc, la qual cosa es pot traduir en el fet que les inversions en les quals solen apostar són menys curtterministes”.
  6. Més retenció de talent i capacitat d’innovació. També està demostrat que els consells on abunda el talent femení es tradueixen en una retenció més gran de talent, gràcies a l’empatia que les professionals són capaces de generar. En paraules de Cauqui, “un millor clima en l’organització influeix que hi hagi una menor rotació, amb tot el que això comporta: una capacitat d’innovació més gran i més ràpida”.

Et pot interessar: Com es pot millorar la productivitat dels treballadors?

Per a Gloria Lomana, fundadora de 50&50GL, consultora especialitzada en igualtat, inclusió i polítiques de gènere, “tots els estudis d’institucions i organismes internacionals coincideixen en el fet que la diversitat genera riquesa. Les dades són increïbles!”. Per això, no dubta a afirmar que a les empreses que aposten per incorporar tot el talent cal dir-los que, a més de donar suport a una causa justa, són realment intel·ligents”.

 

 

 

movi-image-elmundo-empresas-lideradas-mujeres-2

 

 

Què has de fer si vols invertir en empreses amb consciència de gènere?

En un entorn financer amb interessos negatius i on les persones estan cada vegada més compromeses amb les demandes de la societat, com més va més inversors abandonen la idea de tenir els seus estalvis aturats (calcula quin és el cost de tenir els teus estalvis aturats aquí) i es llancen a invertir en empreses compromeses amb la igualtat d’oportunitats.

“És cert que cada vegada hi ha més interès a invertir en fons o empreses que aposten per la igualtat de gènere. I el fet que sigui un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) provocarà que l’interès vagi creixent de manera significativa”, vaticina Ana Fernández Sánchez de la Morena, sòcia i fundadora d’AFS FINANCE, empresa d’assessorament financer i patrimonial independent.

Així, en aquest escenari en el qual cada vegada hi ha més estratègies amb perspectiva de gènere, és important conèixer que en el món empresarial i de les finances hi ha tres fórmules principals per incorporar el gènere a les decisions d’inversió:

  • Invertir en empreses liderades per dones.
    Invertir en empreses que promouen la igualtat de gènere en el lloc de treball.
    Invertir en empreses que desenvolupen productes que impacten positivament en la vida de les dones.

D’altra banda, per aconseguir una cartera que compleixi el que es coneix com a inversió socialment responsable (ISR) en matèria de gènere, hi ha dos vehicles principals:

1. Fons d’inversió. Els fons d’inversió han deixat de ser productes destinats a persones amb un gran patrimoni. No és casual tampoc que en els últims anys un gran nombre de gestores s’hagin centrat a incloure la igualtat dins de les seves temàtiques d’inversió, sense oblidar, això sí, els anomenats fonamentals atractius, que són les ràtios tradicionals que s’analitzen a l’hora de valorar una empresa.

Per exemple, el fons d’inversió RobecoSAM Global Gender Equal Impact, amb el qual treballa Fernández des de la seva empresa, ha tancat l’any 2019 amb una rendibilitat del 28,6 %, malgrat la seva creació recent.

“El seu criteri és el d’invertir en aquells països amb seu o amb una part principal de la seva activitat econòmica desenvolupada en països reconeguts i que presenten un nivell excel·lent quant a diversitat de gènere, paritat (Gender Equality Index) i sostenibilitat”, detalla aquesta experta.

2. Fons cotitzats. També coneguts com a ETF, els fons cotitzats tenen característiques tant de fons d’inversió tradicionals com d’accions cotitzades i també n’hi ha alguns que se centren en la igualtat.

Un que ha tingut un impacte especial en els últims temps és l’USB Global Gender Equality UCITS ETF USD, que selecciona empreses de l’índex Solactive Equileap Global Gender Equality 100 Leaders, encara que amb la mateixa dinàmica també hi ha el Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF – C-USD o l’ETF Impact Shares YWCA Women’s Empowerment ETF | WOMN, centrat en empreses nord-americanes.

Una altra fórmula que encara no ha arribat a Espanya són els bons socials amb enfocament de gènere, que ja s’estan oferint a Austràlia, Canadà i Turquia. Segons l’opinió d’Ana Fernández, aquest producte podria arribar a funcionar al mercat nacional “si en el futur els països traslladen els beneficis i els resultats”.

En resum, encara que el ventall en aquest tipus d’inversions sensibles amb la paritat és cada vegada més ampli i es preveu que la tendència no pari de créixer, si tens diners estalviats i no saps com treure’n rendibilitat, és important que primer de tot estableixis les teves pròpies bases i sàpigues quin tipus d’inversor vols ser (descobreix-ho aquí).

En aquest sentit, Fernández recomana a l’estalviador “que inverteixi de manera diversificada, incloent-hi inversions que compleixin també criteris de sostenibilitat i de bon govern i aquelles empreses lligades amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, entre els quals hi ha, per descomptat, fomentar la igualtat de gènere”.

Es tracta d’una fórmula, conclou, que, a més d’aconseguir “rendibilitats raonables”, té una volatilitat reduïda, la qual cosa en el món de les finances s’associa a estabilitat en els actius.

En definitiva, l’estalviador actual és cada vegada més conscient que la paritat no és només un compromís amb la societat, sinó que com més va hi ha més raons financeres sòlides per fomentar l’accés de les professionals a tots els nivells de l’empresa, inclosos els més alts.

Et pot interessar: Conciliació laboral, una utopia?

Fotografia de Kobu Agency a Unsplash
-Temes relacionats-
up