Neix el Fons Next Tech: 4.000 milions d'euros per impulsar empreses digitals | EDE
movi-image-nace-fondo-next-tech-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Neix el Fons Next Tech: 4.000 milions d'euros per impulsar empreses digitals

Mon Oct 04 10:09:10 CEST 2021

Mitjançant una inversió publicoprivada, el Govern llança aquesta iniciativa amb el triple objectiu de promoure l'emprenedoria, transformar el teixit productiu i escalar les start-ups espanyoles

La transformació digital a Espanya fa un pas més amb el llançament del Fons Next Tech. Amb una quantia de fins a 4.000 milions d'euros, meitat d'inversió pública i meitat privada, l'objectiu és accelerar el desenvolupament de projectes digitals d'alt impacte i la inversió en empreses en creixement.

Next Tech és un fons de fons de capital risc per finançar empreses amb un fort potencial tecnològic mitjançant fons de capital risc, fons corporatius i altres vies d'inversió. Per a això, la col·laboració publicoprivada es materialitzarà amb una participació de l'Estat de fins al 49 % en aquests projectes al llarg de quatre anys.

Next Tech és un fons de fons de capital risc per finançar empreses amb un fort potencial tecnològic

La prioritat d'aquesta iniciativa que neix sota el paraigua del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital és incentivar l'aposta per projectes tecnològics i punters que fomentin el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA), l'Internet de les Coses (IoT), la computació del núvol, el blockchain, la ciberseguretat o la identitat digital i els algoritmes verds. "Llancem el Fons Next Tech perquè el finançament no es converteixi en una barrera per a grans projectes i idees transformadores a Espanya", va assenyalar en la presentació de la iniciativa Carmen Artigas, secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial.

Les inversions hauran d'anar destinades a consolidar els projectes i les empreses en estadi de scale up (start-ups en major fase de desenvolupament) i el ticket mínim de la inversió és de tres milions d'euros. Excepcionalment, hi ha la possibilitat d'invertir en start-ups amb un milió d'euros si estan centrades en el desenvolupament de tecnologies d'alt impacte com ara el big data o la IA. Així, Espanya busca consolidar el suport als ecosistemes d'emprenedoria i a la innovació en els estadis més crítics. És a dir, un cop superada la fase inicial i quan les signatures compten amb més problemes de capital per escalar i saltar al mercat exterior. De fet, el 60 % del capital risc recolza a empreses en fase llavor, mentre que el 32 % es destina a aquelles en estat intermedi i tan sols el 8 % a aquelles en posició d'escalament.

Pot interessar-te: Com trobar inversors per a una start-up

Segons el Mapa d'Emprenedoria 2020, la principal via de finançament al país són els recursos de famílies i amics (46 %), enfront del 5 % que acudeix als fons públics. Aquest fons busca revertir aquesta tendència facilitant les línies d'accés al finançament i evitant que moltes de les empreses espanyoles amb potencial siguin venudes a països tercers.

Seguint els passos de Fons Europeu Next Generation EU

Amb aquesta aposta, el país vol estar a l'avantguarda de l'aposta digital fent atractius aquests projectes per a inversors estrangers, enfortint la competitivitat de les empreses espanyoles en l'àmbit tecnològic i apuntalant la retenció de talent. "Hi ha un enorme talent i oportunitat d'emprenedoria a qualsevol lloc d'Espanya. Fins i tot en aquestes circumstàncies tan dures els emprenedors espanyols han aconseguit tirar endavant", ha assenyalat en l'esdeveniment de presentació Nadia Calviño, vicepresidenta primera de Govern i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

Tot això va, a més, en línia amb les prioritats fixades pel Fons Europeu Next Generation EU. La transformació digital és juntament amb la transició ecològica l'artèria vertebradora dels 69.500 milions d'euros en ajudes europees que Espanya espera rebre en els pròxims cinc anys. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) nacional destinarà el 29 % de les inversions a l'àmbit tecnològic, nou punts per sobre del llindar marcat per la Comissió Europea.

"Estem en un moment decisiu per a la transformació digital d'Espanya en el que la recuperació econòmica serà, sens dubte, en clau digital", va afirmar Artigas. El PRTR espanyol compta amb 4.656 milions d'euros per digitalitzar les petites i mitjanes empreses (pimes) i amb 3.999 milions d'euros per a la implementació de la xarxa 5G. L'emprenedoria digital i la modernització de l'arquitectura financera pública per a les start-ups són també l'epicentre de l'estratègia Espanya Digital 2025.

 

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons Europeu Next Generation EU

 

 

 

 

Fotografia de Dominik Guler a Unsplash
-Temes relacionats-
up